8 ALIMENTE care reduc GAZELE și BALONAREA

Foarte multe probleme se pot remedia prin consumul alimentelor potrivite. Cu atât mai mult este importantă dieta pentru starea de sănătate gastrointestinală, care poate fi ușor perturbată de anumite preparate sau combinații alimentare incorecte.

În ceea ce privește balonarea și flatulența, există numeroase alimente cu rol de medicament, de la ghimbir și mentă, până la banane și ananas.

Alimente care reduc gazele si balonarea

Iată lista cu 8 din cele mai eficiente alimente împotriva gazelor și balonării:

1. Ghimbirul

Această rădăcină picantă este folosită ca remediu pentru răceală, gripă, infecții, dureri și tulburări stomacale. Ajută atât la eliminarea gazelor și ameliorarea balonării, cât și la reducerea senzației de greață, vărsături și rău de mișcare. Inclusiv femeile gravide și bolnavii de cancer pot folosi ghimbirul pentru atenuarea senzației de greață.

Este în mod deosebit eficient împotriva balonărilor provocate de un consum excesiv de alimente bogate în proteine. Efectele sale se datorează conținutului de zingibain, o enzimă care ajută la digerarea proteinelor.

Ghimbirul proaspăt este cea mai bună formă de administrare a acestui aliment, însă el poate fi folosit și sub formă de capsule sau pulbere de la magazinele naturiste. Unele produse sunt special concepute pentru răul de mișcare și alte probleme digestive.

2. Ananasul

Asemenea ghimbirului, ananasul conține o enzimă care facilitează digerarea proteinelor, numită bromelaină. Consumat cu regularitate, ananasul poate îmbunătăți digestia. Cea mai mare cantitate de bromelaină se găsește în tulpina fructului sau în centrul miezului, și nu în pulpa zemoasă. La magazinele naturiste există enzime digestive extrase din ananas și papaya care pot fi folosite în scop terapeutic.

3. Menta

Această plantă aromatică s-a dovedit eficientă în reducerea balonării la persoanele cu sindromul intestinului iritabil. Medicii naturopați recomandă menta pentru relaxarea mușchilor netezi ai tractului digestiv și eliminarea excesului de gaze.

Un studiu realizat de italieni a arătat că 75% din subiecții testați au raportat o scădere semnificativă a simptomelor de intestin iritabil după ce au primit capsule cu ulei de mentă timp de 1 lună.

Sindromul intestinului (sau colonului) iritabil se manifestă prin balonare, crampe și dureri abdominale, constipație și/sau diaree.

4. Papaya

La fel ca ananasul, papaya este un alt fruct tropical care poate ameliora problemele digestive. Conține papaină, o enzimă digestivă care ajută la descompunerea proteinelor, precum și alte substanțe ce pot combate balonarea. Papaya verde (necoaptă) conține mai multă papaină decât fructul copt. Extractul de papaină se găsește la magazinele naturiste.

5. Bananele

Consumul excesiv de sare poate duce la retenția de apă la nivel abdominal. Iar alimentele bogate în potasiu, precum banalele, pot ajuta la combaterea balonării cauzate de alimentele sărate.

Sarea atrage lichidele în celule, în timp ce potasiul extrage moleculele de apă din celule.

Doar bananele coapte bine sunt utile împotriva balonării. Cele crude conțin amidon rezistent ce poate înrăutăți simptomele de gaze și flatulență.

6. Țelina

Țelina este un diuretic natural eficient și poate ajuta la remedierea unui stomac umflat, afectat de balonare.

7. Iaurtul natural

Alimentele fermentate se numără printre principalele remedii pentru tratarea problemelor gastrointestinale. Iaurtul natural conține de regulă bacterii bune (probiotice) care se găsesc și în tractul nostru gastrointestinal, și care ajută digestia. Probioticele combate creșterea excesivă a bacteriilor dăunătoare și pot reduce balonarea. Sunt utile și după un tratament cu antibiotice, care distrug flora bacteriană benefică din intestin.

8. Semințele de fenicul

Aceste semințe au efecte stimulente asupra digestiei. Conțin anetol, un terpenoid care inhibă spasmele mușchilor netezi, inclusiv a celor din tractul intestinal. Femeile gravide trebuie să evite consumul de semințe de fenicul în cantități mari.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘4256, 7919, 4501, 2970′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Heal with Food, „8 Best Foods to Eat to Reduce Bloating and Gas”: https://www.healwithfood.org/bloating/foods.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.