Cum se folosește chimenul în balonare, gaze, bronșită

Articol documentat

Chimenul (Carum carvi) este o plantă aromatică nativă din Europa, Asia și Africa de Nord.

Semințele sale sunt folosite în industria alimentară, cosmetică dar și în cea farmaceutică.

Cum se foloseste chimenul in balonare, gaze, bronsita

Cum se foloseste chimenul in balonare, gaze, bronsita

Ce proprietăți are chimenul

Cercetătorii consideră chimenul o plantă valoroasă pentru prevenirea și tratarea bolilor. Compușii săi bioactivi au proprietăți anti-flatulență, antispasmodice, antidispepsice, antimicrobiene, emenagoge, lactogoge, antioxidante, anticancerigene și insecticide.

Chimenul este de asemenea un bun fluidizant al secrețiilor bronșice și expectorant, diuretic, antiseptic gastric și intestinal.

O recenzie publicată în 2019 în jurnalul „Natural Producst and Bioprospecting” a arătat că cele mai importante efecte ale chimenului sunt cele carminative și galactogoge.

Chimenul în medicina tradițională

Chimenul este folosit în medicina tradițională în afecțiuni digestive și respiratorii, precum: indigestie, bronșite, pneumonie, inapetență, gaze, flatulență și balonare.

Aceste semințe sunt indicate de asemenea în anemie, lipsa poftei de mâncare și mușcături veninoase.

Ajută la eliminarea gazelor acumulate în tractul gastrointestinal. Indienii consumă în acest scop câte 3 lingurițe de pulbere de semințe de chimen și anason. Atât indienii, cât și iranienii folosesc chimenul pentru slăbit.

Mestecarea semințelor ajută la mascarea mirosului de alcool al respirației.

Cum se folosește chimenul

Farmaciștii Dumitru Răducanu și Ștefan Mocanu recomandă chimenul sub formă de ceai.

Acesta se prepară dintr-o linguriță și jumătate de semințe de chimen și 1 cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară.

Cantitatea de ceai se împarte în 3 rații egale care se vor consuma după mesele principale.

În ce afecțiuni ajută chimenul

Ceaiul de semințe de chimen poate fi folosit pentru combaterea tulburărilor digestive, a colicilor și a viermilor intestinali.

Ajută în dureri de stomac, greață și constipație. Este util în aceste afecțiuni datorită faptului că stimulează secreția de sucuri digestive și favorizează eliminarea bilei.

  • gaze intestinale
  • flatulență
  • balonare intestinală
  • indigestie
  • constipație
  • colici gastrice și intestinale
  • enterocolită
  • anorexie
  • dereglări ale funcțiilor stomacale
  • inflamații intestinale
  • tuse, bronșită

Studiile clinice au arătat că uleiul de chimen asociat cu uleiul de mentă ajută în tratamentul dispepsiei funcționale. Aplicat pe zona abdomenului, acest ulei reduce simptomele de colon iritabil.

Câteva picături de ulei de chimen amestecate cu ulei de măsline se aplică pe abdomen și se masează stimularea funcțiilor digestive, reducerea colicilor și senzației de flatulență.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii sau rețete cu chimen:

• Supa de chimen – cea mai ieftină și aromată din lume – rețeta bunicii
Chimenul – la fel de valoros ca plantele medicinale în combaterea bolilor
Chimenul – în ce afecțiuni ajută și cum să îl folosești în scop terapeutic
Chimenul negru poate să vindece 13 boli (studii)

Surse articol:

1. Mahboubi M. Caraway as Important Medicinal Plants in Management of Diseases. Nat Prod Bioprospect. 2019 Jan;9(1):1-11. doi: 10.1007/s13659-018-0190-x. Epub 2018 Oct 29. PMID: 30374904; PMCID: PMC6328425.
2. K. Malhotra, 11 – Caraway, Editor(s): K.V. Peter, In Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, Handbook of Herbs and Spices (Second Edition), Woodhead Publishing, 2012, Pages 225-248, ISBN 9780857090409, https://doi.org/10.1533/9780857095688.225 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780857090409500114)
3. Dumitru Răducanu, Ștefan Mocanu, Chimenul, Plantele Medicinale, Tezaur Natural în Terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 64-65

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.