Sucul care te scapă de gaze, balonare, reflux, ulcer, intestin iritabil
Când ai băut ultima dată un pahar cu suc proaspăt, făcut în casă? Nu ne referim neapărat la sucurile de fructe, ci mai degrabă la sucurile terapeutic, din legume și verdețuri.
Foarte multe familii au un storcător electric în casă, sau cel puțin blender. Nu-l lăsați să se depună praful pe el. Folosiți-l la nevoie!
Sucurile din legume și plante au numeroase beneficii pentru organism. Unele din ele au efect curativ și ne pot scoate din multe probleme de sănătate. Un exemplu simplu în acest sens sunt situațiile în care ne confruntăm cu tulburări digestive.
Balonarea, gazele intestinale și flatulența sunt episoade neplăcute în viața noastră, care pot fi depășite cu ajutorul unui suc natural din legume.
Cea mai bună alegere este varza. Da, sucul de varză calmează intestinul și reduce senzația de plenitudine. Are efecte detoxifiante, antiinflamatoare și antioxidante.
Cuprins
Beneficiile sucului de varză
Varza este o sursă rară de vitamina U, care ajută la vindecarea stomacului afectat de leziuni. Beneficiile sucului de varză în tratarea ulcerelor stomacale sunt cunoscute de secole.
Vindecă rapid ulcerul stomacal
Un studiu apărut jurnalul „California Medicine” în anul 1949 a arătat că sucul proaspăt de varză vindecă rapid rănile provocate de ulcerul duodenal. Rezultatele apar după 7-40 de zile de tratament, în funcție de stadiul bolii.
Protejează ficatul și rinichii
Un studiu pe animale, apărut în 2022 în jurnalul „Biomarkers”, a arătat că sucul de varză protejează inclusiv ficatul și rinichii. sucul proaspăt de varză vindecă rapid rănile provocate de ulcerul duodenal.
Sucul de varză a restaurat modificările histo-arhitecturale induse de intoxicația cu plumb la nivel hepatic și renal. Aceste efecte se datorează faptului că varza crește apărarea antioxidantă a corpului.
Acest suc a demonstrat de asemenea efecte anti-trombotice, imunomodulatoare și protectoare asupra membranelor celulelor sangvine.
Scade colesterolul, previne diabetul și cancerul
Consumul sucului de varză ajută la prevenirea cancerului, scăderea colesterolului și reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Previne și ajută la tratarea diabetului de tip 2 și protejează organele împotriva complicațiilor asociate cu această boală.
Sucul de varză este delicat, dulce și plăcut la gust.
Suc de varză pentru stomac – rețetă
Ingrediente
- 3 frunze de varză
- ½ pară sau 3 felii de ananas proaspăt
- 2,5 cm. de rădăcină de ghimbir
- 4-6 frunze verzi de mentă
Mod de preparare
Spălați toate ingredientele și treceți-le prin storcător. Dacă suferiți de ulcer stomacal, puteți crește cantitatea de varză până la ½ căpățână.
Indicații terapeutice
Nutriționistul Tess Strom, autoarea rețetei, spune că acest suc a dat rezultate bune în cazul multor clienți de-ai săi.
Sucul de varză atenuează simptomele provocate de refluxul de acid. Luptă inclusiv împotriva infecțiilor cu Helicobacter pylori – bacteria principală implicată în dezvoltarea ulcerelor.
Para este bogată în fibre, care calmează peretele intestinal și reduce constipația. Totodată, aduce un echilibru al florei intestinale.
Ananasul este de asemenea un fruct potrivit pentru acest suc deoarece conține bromelaină – o enzimă digestivă care facilitează digerarea proteinelor și reduce gazele și balonarea. Este util și în sindromul intestinului iritabil, deoarece reduce inflamația.
Ghimbirul este un excelent calmant digestiv, la fel și menta. Această plantă relaxează tractul digestiv și înlătură spasmele și crampele dureroase.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre beneficiile sucului de varză:
Sucul de varză vindecă ulcerul stomacal, combate anemia și curăță corpul de toxine
Sucul de varză distruge țesutul gras și ne ajută să slăbim
Sucul de varză cu miere vindecă tusea și răgușeala – prof. C-tin Pârvu
Moarea sau sucul de varză murată – zeama de leac a bunicilor
Surse articol:
1. CHENEY G. Rapid healing of peptic ulcers in patients receiving fresh cabbage juice. Calif Med. 1949 Jan;70(1):10-5. PMID: 18104715; PMCID: PMC1643665.
2. Asiwe JN, Kolawole TA, Anachuna KK, Ebuwa EI, Nwogueze BC, Eruotor H, Igbokwe V. Cabbage juice protect against lead-induced liver and kidney damage in male Wistar rat. Biomarkers. 2022 Mar;27(2):151-158. doi: 10.1080/1354750X.2021.2022210. Epub 2022 Jan 3. PMID: 34974788.
3. Asiwe JN, Kolawole TA, Buduburisi BR, Adebayo OG, Onuoha OG, Inegbenehi S, Ademilusi EO, Dapper DV. Cabbage juice supplementation abrogates Lead acetate-induced haematological and haemorheological imbalances in male Wistar rat. Int J Environ Health Res. 2022 Jun 10:1-10. doi: 10.1080/09603123.2022.2086973. Epub ahead of print. PMID: 35687076.
4. Uuh-Narvaez JJ, Segura-Campos MR. Cabbage (Brassica oleracea var. capitata): A food with functional properties aimed to type 2 diabetes prevention and management. J Food Sci. 2021 Nov;86(11):4775-4798. doi: 10.1111/1750-3841.15939. Epub 2021 Oct 17. PMID: 34658044.
5. Ashley Sobel, Cabbage juice: uses, benefits and side effects, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/cabbage-juice
6. „Tess Strom, Bloat away” juice recipe, College of Naturopathic Medicine: https://www.naturopathy-uk.com/courses-eu/courses-health-tips/