Sucul de varză distruge țesutul gras și ne ajută să slăbim

Sucul de varză este o alegere bună pentru curățarea organismului și pierderea în greutate.

Această legumă favorizează eliminarea toxinelor, a substanțelor chimice și a hormonilor din corp.

Sucul de varza ne ajuta sa slabim

Sucul de varza ne ajuta sa slabim: Stockking/Topntp26-freepik.com

Sucurile de legume și fructe pot fi considerate licori cu potențial terapeutic. Au o valoare nutrițională extraordinară. Ele sunt practic concentrate de vitamine, microelemente și minerale, care au o rată de absorbție foarte mare în organism.

Varza este antioxidantă, antiinflamatoare și anticancerigenă

Varza face parte din familia cruciferelor, împreună cu broccoli, conopida, ridichea și hreanul.

Aceste legume sunt bogate în vitamina C, vitamina A, vitamine dn grupul B, vitamina K, vitamina PP, potasiu, fier, magneziu, calciu, fosfor, carotenoide, polifenoli, atoncianini și glucozinolați.

Antocianinii ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Glucozinolații sunt compuși bogați în sulf, care în timpul digestiei se descompun în izotiocianați – substanțe cu potențial anticancerigen.

Cercetările pe animale arată că izotiocianații pot reduce riscul de dezvoltare a cancerului pulmonar, hepatic, mamar, stomacal, vezical și de colon.

Comparativ cu varza albă, cea roșie este mult mai bogată în compuși antioxidanți și antiinflamatori. Aceștia ajută la prevenirea bolilor cronice cauzate de stresul oxidativ, precum cancerul sau bolile arterelor coronariene.

Citește și – Suc de varză roșie și ghimbir– antioxidant, imunostimulator, detoxifiant și anticancerigen (rețetă video)

Potrivit „National Cancer Institute”, varza are și proprietăți antibacteriene și antivirale.

Sucul de varză ne ajută să slăbim

Toate soiurile de varză sunt sărace în calorii. De aceea consumul lor este binevenit în curele de slăbire.

Medicul rus Mikhail Tombak recomandă celor care vor să scadă în greutate să introducă sucul de varză în dieta lor.

Potrivit acestuia, un pahar cu suc de varză dimineața și unul seara ajută la pierderea excesului ponderal.

Sucul de varză contribuie la distrugerea integrității țesutului adipos (gras). Pierderea în greutate poate fi îngreunată de o digestie proastă, iar varza stimulează funcțiile digestive.

Sucul de varză – util în diferite afecțiuni 

Prin consumul sucul de varză se pot ameliora diverse probleme de sănătate:

  • ulcer peptic
  • ulcerații duodenale
  • diabet
  • hipertensiune arterială
  • obezitate
  • artrită
  • hemoroizi

Sucul de varză are și efecte depurative, datorate conținutului de sulf, clor și iod.

Varza combate bolile canceroase prin mai multe mecanisme:

  • reduce inflamațiile
  • protejează ADN-ul de daune
  • inactivează carcinogenii
  • induce apoptoza (moartea programată a celulelor)
  • inhibă formarea de vase de sânge în tumori
  • împiedică migrarea celulelor tumorale și apariția metastazelor

Cum se prepară sucul de varză

Varza se spală și se taie felii subțiri. Se trece prin storcător și se extrage sucul. Acesta nu trebuie consumat nediluat deoarece este destul de concentrat.

Îl puteți combina cu morcovi, apio sau pătrunjel, sau îl puteți dilua cu apă.

Iată câteva rețete cu suc de varză:

– 1/2 varză
– 3 morcovi

– 1/2 varză
– 3 morcovi
– 2 tulpini de apio

– 1/2 varză
– 3 morcovi
– 1/2 cană de pătrunjel

Citește și – Sucul de varză are efecte anti-colesterol, anti-cancer, anti-ulcer, protejează oasele, ochii și neuronii

Precauții și contraindicații

Deși este foarte sănătos, sucul de varză nu poate fi tolerat de toată lumea.

Persoanele care au probleme cu intestinele trebuie să evite acest suc, deoarece poate provoca gaze excesive.

Cei care au diabet trebuie să își monitorizeze nivelul zahărului din sânge când consumă suc de varză, din cauza efectelor sale hipoglicemiante.

Varza poate interacționa cu warfarina, analgezicele și anxioliticele.

De asemenea, din cauza conținutului de goitrogeni, varza blochează utilizarea iodului în corp și ar putea afecta funcția tiroidei la cei care nu au un aport adecvat de iod din dietă.

Surse articol:

1. Sami Rokayya, Chun-Juan Li, Yan Zhao, Ying Li, Chang-Hao Sun, Cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata) phytochemicals with antioxidant and anti-inflammatory potential, Asian Pac J Cancer Prev. 2014 Jan;14(11):6657-62: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24377584/
2. Mikhail Tombak, Sucul proaspăt de varză, Cum să trăim 150 de ani, Editura Paralela 45, Pitești, 2017, pp. 99-100
3. Ewelina Hallmann, Renata Kazimierczak, Krystian Marszałek, Nadzieja Drela, Ewelina Kiernozek, Peeter Toomik, Darja Matt, Anne Luik, Ewa Rembiałkowska, The Nutritive Value of Organic and Conventional White Cabbage (Brassica Oleracea L. Var. Capitata) and Anti-Apoptotic Activity in Gastric Adenocarcinoma Cells of Sauerkraut Juice Produced Therof, J Agric Food Chem. 2017 Sep 20;65(37):8171-8183: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28838245/
4. G CHENEY, Rapid healing of peptic ulcers in patients receiving fresh cabbage juice, Calif Med. 1949 Jan;70(1):10-5: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18104715/
5. Mary West, Benefits and Side Effects of Cabbage Juice, Live Strong: https://www.livestrong.com/article/510151-benefits-and-side-effects-of-cabbage-juice
6. Michael T. Murray, Varza, Cartea Completă a Sucurilor, Editura Adevăr Divin, Brașov, 2013, pp. 168-171
7. Health Benefits Times, Health Benefits of Cabbage Juice: https://www.healthbenefitstimes.com/health-benefits-of-cabbage-juice/

 

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.