SUCUL de VARZĂ vindecă ULCERUL stomacal, combate ANEMIA și curăță corpul de TOXINE
Varza are o putere vindecătoare uriașă, puțin cunoscută de societatea modernă invadată de produse farmaceutice de sinteză. Cultivată de peste 4000 de ani, a fost numită „doctorul săracilor”.
În antichitate era folosită ca remediu pentru tuberculoză. Datorită conținutului bogat în vitamina C, marinarii o consumau pentru prevenirea scorbutului.
Este bine cunoscută capacitatea sa de a curăța sângele de toxine. Romanii o utilizau pentru a preveni intoxicarea organismului cu alcool și a reduce mahmureala.
Acest efect este confirmat de studiile științifice, care au demonstrat că varza ajută la descompunerea toxinelor din ficat. O substanță pe care aceasta o conține, numită glutamină, poate combate alcoolismul și ulcerul peptic.
Cercetările recente au arătat că varza produce o stimulare a sistemului imunitar și ajută la producția de anticorpi. Conține bioflavonoide, indoli, genisteină și monoterpeni – compuși cu o acțiune antitumorală remarcabilă.
Datorită conținutului bogat în compuși sulfurici, varza exercită efecte antiseptice, antibiotice și dezinfectante, îndeosebi la nivelul sistemului respirator.
În scop terapeutic, cel mai des este administrată sub formă de suc, obținut prin centrifugarea frunzelor proaspete.
________________________________________________________________________________________________________
Varza ajută procesul de vindecare prin faptul că eliberează organismul de deșeuri și toxine.
Sucul de varză acționează ca diuretic și antiseptic pentru tractul urinar. Este util în eliminarea retenției de lichide, prevenirea pietrelor la rinichi și combaterea artritei și gutei.
Datorită conținutului bogat în fier și clorofilă, varza poate ajuta la tratarea anemiei. Are de asemenea efecte bune asupra sistemului nervos, fiind recomandată în anxietate, depresie, insomnie sau oboseală cronică.
Varza vindecă ulcerul stomacal grație unui mucilagiu care îmbracă mucoasa tractului digestiv, ferind-o de excesul de acid și de alți iritanți. Se fac cure de câte 1 lună, cu pauze de 10 zile între ele. Se consumă câte 100 ml de suc, de 3 ori pe zi.
Pentru gastrită, arsuri stomacale și colita ulceroasă se pot bea câte 2-3 pahare de suc între mese.
Varza combate constipația prin efectul stimulent asupra digestiei. Rușii beau ½ pahar de suc de varză sărată înainte de fiecare masă pentru tratarea constipației cronice.
Datorită faptului că ajută organismul să metabolizeze estrogenul, consumul regulat de varză scade riscul de cancer mamar, uterin și ovarian. Proaspetele mămici pot bea suc de varză pentru a stimula producția de lapte matern.
________________________________________________________________________________________________________
Alte indicații terapeutice:
– ciroză hepatică
– letargie
– dureri de cap
– ficat leneș
– diabet (scade nivelul de zahăr din sânge)
– cancer (prevenire)
– polipi la colon
– radiații (protecție)
– parazitoză
– ascită
Pentru creșterea imunității, se recomandă ca pe lângă cura cu suc de să se introducă în dieta zilnică și salată de varză, îndeosebi de varză roșie.
________________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Mariana Borloveanu, Nebănuita putere vindecătoare a verzei, Sucul de varză crudă vindecă ulcerul, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Editura Lumea Credinței, Nr. 18, 10 octombrie – 10 decembrie 2017, pp. 45-46
2. Herbal Encyclopedia, Cabbage: http://www.cloverleaffarmherbs.com/cabbage/