Țelina stimulează tiroida și metabolismul și te ajută să slăbești
Țelina este una din legumele folosite cu regularitate în bucătăria româneasacă, mai ales în ciorbe și supe, dar și în salate.
Face parte din aceeași familie cu pătrunjelul și morcovul și are o aromă inconfundabilă.

Telina stimuleaza tiroida si metabolismul si te ajuta sa slabesti: romana klee
Ce beneficii are țelina
A fost asociată cu reducerea riscului de diabet. Susține sănătatea inimii, a oaselor și a mușchilor.
Stimulează funcția tiroidei. Protejează creierul, ajută memoria. Combate inflamația sistemică și sprijină activitatea sistemului imunitar.
Bogată în fibre și minerale
În compoziția ei se găsesc de asemenea multe minerale, precum: iod, calciu, fosfor, magneziu, fier, mangan și potasiu.
Este o sursă bună de vitamine și antioxidanți: vitaminele A, C, K, flavonoide (apigenină, luteolină) și compuși anticancerigeni.
Citește și – În ce afecțiuni ajută țelina – prof. C-tin Pârvu
Ajută la pierderea în greutate
Sunt autori care recomandă rădăcina de țelină în curele de slăbire.
Ajută la scăderea în greutate datorită conținutului său foarte mic de calorii. Are în schimb multe fibre, care ajută la inducerea și menținerea sațietății mai mult timp.
În plus, crește metabolismul și acționează asupra tiroidei.
Iodul pe care îl conține ajută corpul să ardă mai multe calorii.
Poate fi inclusă cu succes în dieta persoanelor supraponderale sau obeze.
Datorită efectului diuretic, este indicată și celor care au retenție de apă.
Consumul de țelină stimulează activitatea intestinelor. Ajută digestia și previne constipațiile.
Citește și – Țelina merită clasificată drept un medicament natural
Susține sustemul imunitar
Compușii antioxidanți combat stresul oxidativ și inflamația. Prin aceste acțiuni susțin funcția sistemului imunitar.
Țelina a demonstrat de asemenea proprietăți antivirale, antibacteriene și antialergice.
Combate inflamațiile
Foarte multe din bolile cronice actuale au la bază o inflamație de grad scăzut, adică o inflamație cronică.
Această inflamație persistentă poate duce în timp la probleme grave de sănătate, precum degenerare celulară, infecții, boli cardiovasculare, obezitate sau depresie.
Iată de ce este important ca din dieta noastră să nu lipsească alimentele cu rol antiinflamator.
Susține sănătatea musculară
Țelina – la fel ca și pătrunjelul – conține apigenină. Acest antioxidant susține funcția musculară și reduce riscul de pierdere a masei musculare.
Ajută funcțiile cognitive
Apigenina și luteolina regăsite în țelină au efecte neuroprotectoare. Consumul de țelină crește capacitatea de învățare și memorare.
Citește și – Macerat de țelină, hrean și lămâie pentru curățarea ficatului
Utilă în hipotiroidism
Țelina este o sursă bună de iod alimentar. Acest element ajută în hipotiroidism, deoarece stimulează producția de hormon tiroidian.
Consumați țelină cu moderație dacă suferiți de hipertiroidism, anxietate sau insomnie.
Sugestii de servire
Rădăcina de țelină este foarte plăcută la gust.
O putem consuma crudă, sub formă de salată.
Fie se dă pe răzătoare, fie se taie bastonașe subțiri.
Se stropește cu puțin ulei de măsline și suc de lămâie și se servește ca atare sau ca garnitură.
Se poate asocia cu fenicul, gulie, morcov, păstârnac sau alte rădăcinoase.
Surse articol:
1. Natural Life, Celeriac in order to boost your metabolism: https://www.naturallifeapp.com/natural_remedies/celeriac-in-order-to-boost-your-metabolism
2. Megan Ware, Natalie Olsen, What are the health benefits of celeriac, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320374