Salata de țelină ar trebui consumată tot anul deoarece ridică imunitatea

Fitoterapeutul Nadejda Gorceac din Moldova consideră țelina un tonic excelent pentru organism.

Recomandă consumul acestui aliment pe toată durata anului, indiferent de anotimp.

Salata de telina ar trebui consumata tot anul deoarece ridica imunitatea

Salata de telina ar trebui consumata tot anul deoarece ridica imunitatea

Mâncați țelină tot anul împrejur pentru o imunitate bună

Dacă vrem să avem o rezistență mai mare la boli, ar trebui să mâncăm salată de țelină rasă și iarna și primăvara. Se pot folosi și frunzele de țelină.

Nadejda spune că rădăcina de țelină ridică foarte mult imunitatea organismului. Un alt beneficiu important este că ajută la curățarea sângelui.

Cum se face salata de țelină

Inclusiv copiii ar trebui deprinși cu salatele de legume, mai ales din rădăcinoase. Acestora le pot fi oferite salate mai dulci, precum cele făcute din morcov, măr și sfeclă. Țelina este la rândul ei dulce și parfumată. Se mai pot adăuga rădăcină de pătrunjel și de păstârnac.

Rădăcinile se curăță, se dau prin răzătoarea cu găuri mici și se sărează. Se freacă bine cu mâinile și se lasă să stea o oră ca să își lase sucurile. Excesul se zeamă se poate scurge. Se adaugă suc de lămâie (sau oțet pentru adulți) și alte mirodenii, după gust.

În aceste salate se pot pune de asemenea stafide, nuci, migdale, afine, ardei gras, roșii etc. Salata de țelină este foarte gustoasă dacă îi adăugăm maioneză sau iaurt.

Ce beneficii are rădăcina de țelină

Rădăcina de țelină este o sursă valoroasă de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Conține fosfor, calciu, fier, cupru, mangan, vitamina C și vitamine din grupul B.

Fibrele ajută nu doar digestia, ci și intestinul și implicit imunitatea. Vitamina C este un antioxidant care ne apără de boli și susține funcția sistemului imunitar. Aceasta crește de asemenea absorbția fierului.

Cuprul sprijină imunitatea și metabolismul oaselor. are de asemenea efect bune în anemie. Țelina susține imunitatea și prin faptul că luptă împotriva inflamației și înlătură radicalii liberi. Are proprietăți antibacteriene și antivirale. Este utilă și împotriva alergiilor.

La fel ca morcovul, țelina conține antioxidanți puternici, precum poliacetileni (flacarinol, falcarindiol, panaxidiol și metil-falcarindiol).

Alți antioxidanți importantți din rădăcina de țelină sunt acizii cafeic, p-cumaric și ferulic, apigenina, luteolina, taninurile, saponinele și kaempferolul.

Fosforul este important pentru metabolismul celular, pentru oase și dinți.

Acidul folic din țelină combate oboseala și slăbiciunea. Țelina este de altfel considerată un aliment fortifiant și energizant, care înlătură surmenajnul fizic și psihic. Are de asemenea o acțiune pozitivă asupra sistemului nervos.

Vitamina B1 susține metabolismul carbohidraților și buna funcționare a creierului și a inimii. Este o vitamină importantă pentru diabetici și controlul apetitului pentru dulciuri.

Țelina are proprietăți diuretice și laxative. Susține sănătatea oaselor datorită calciului și vitaminei K.

Este o legumă recomandată în curele de slăbire și obezitate. Are puține calorii și stimulează metabolismul. reduce retenția de apă.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii pentru creșterea imunității:

Țelina stimulează tiroida și metabolismul și te ajută să slăbești
Morcovul, pătrunjelul și țelina ajută ficatul să elimine toxinele și protejează plămânii de leziuni
Țelina merită clasificată drept un medicament natural
Țelina – „mătura reumatismelor”

Surse articol:

1. Unica.md, Rețete naturiste, cum prevenim răceala la copii: https://www.youtube.com/watch?v=wq1fjLKnYLc&ab_channel=Unica.md
2. Rachel Link, Celeriac: The low-calorie root vegetable that benefits the gut, Dr. Axe: https://draxe.com/nutrition/celeriac/
3. Nutrition Scotland, Celeriac: https://www.nutritionscotland.org/wp-content/uploads/2021/01/Celeriac-Factsheet.pdf
4. Nutrition & You, Celeriac (root celery) nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/celeriac.html
5. Natural Remedies, Celeriac, in order to boost your metabolism: https://www.naturallifeapp.com/natural_remedies/celeriac-in-order-to-boost-your-metabolism#section-1
6. Kooti W, Daraei N. A Review of the Antioxidant Activity of Celery ( Apium graveolens L). J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Oct;22(4):1029-1034. doi: 10.1177/2156587217717415. Epub 2017 Jul 13. PMID: 28701046; PMCID: PMC5871295.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]