Salată de GULIE și ȚELINĂ – benefică pentru INIMĂ, FICAT și DIGESTIE

Această salată conține două legume care fac o pereche excelentă, mai ales în stare crudă. Are o textură crocantă și o aromă proaspătă. Este plină de vitamine și minerale, și foarte săracă în calorii.

În zilele de post mai aspru poate fi servită ca atare, fără ulei, iar în rest ca garnitură la o mâncare gătită. Se pot adăuga și verdețuri, precum spanac sau salată verde, precum și nuci sau semințe, pentru a o face mai consistentă.

Salată de Gulie și Țelină

Tulpinile de țelină (apio) sunt bogate în antioxidanți și enzime, vitamina K, vitamina C, potasiu, acid folic și vitamina B6. Este utilizată în medicina tradițională ca remediu anti-hipertensiv.

Studiile farmacologice au arătat că apio îmbunătățește tensiunea arterială și colesterolul și previne bolile cardiovasculare datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antioxidante.

Grație conținutului bogat în fibre, apă și electroliți, apio stimulează digestia, reduce balonarea, ajută la pierderea în greutate și previne deshidratarea.

Flavonoidele și polifenolii pe care îi conține îmbunătățesc de asemenea funcția ficatului, sănătatea oculară și cognitivă, precum și pe cea a pielii.

________________________________________________________________________________________________________

Gulia este bogată în vitamina C, vitamina B6, potasiu, fosfor, acid folic și calciu. Studiile au asociat consumul ei cu combaterea cancerului, a diabetului și a excesului de colesterol, precum și cu îmbunătățirea funcției hepatice și renale.

________________________________________________________________________________________________________

Salată de gulie și țelină – rețetă

Ingrediente

• 1 gulie
• 1 tulpină de apio
• 1 cățel de usturoi
• 1 lingură de muștar
• 2 linguri de oțet
• 1 lingură de pătrunjel tocat

Preparare

Curățați gulia de coajă, spălați-o și tăiați-o fâșii subțiri (ca bețele de chibrituri). Spălați apio și tăiați-o în același mod.

Amestecați legumele într-un bol. Separat, omogenizați oțetul cu muștarul, usturoiul zdrobit și un pic de sare. Turnați dressing-ul obținut peste legume și amestecați ușor. Presărați puțin piper și sare, dacă mai trebuie, iar la final adăugați pătrunjelul tocat mărunt.

Lăsați salata să stea 10 minute în repaus, apoi se poate servi. Este bună și a doua zi.

 

Surse:

1. Dr. Axe, 10 Surprising Health Benefits of Celery: https://draxe.com/benefits-of-celery/

2. Dr. Axe, Kohlrabi: A Disease-Fighting, Phytochemical Powerhouse: https://draxe.com/kohlrabi/

3. But I’m Hungry, Kohlrabi and celery salad with dijon vinaigrette: http://butimhungry.com/2014/10/01/kohlrabi-and-celery-salad-with-dijon-vinaigrette/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.