Cum să faci maioneză din apa în care ai fiert năutul
Dacă ai nevoie de o maioneză vegană rapidă pentru o rețetă de post, folosește cu încrederea sugestia noastră de maioneză din apa în care a fiert năutul.
Este o găselniță senzațională, pe care trebuie să o încerci.
Cuprins
DIN CE SE FAC MAIONEZELE DE POST
După ce o vei prepara o dată nu tei vei mai întoarce la alternativele vegane pe care le foloseai înainte.
Maionezele de post pot fi făcute din lapte vegetal bogat în proteine, precum laptele de soia.
Sunt și alte variante, mai vechi, precum pufuleții, avocado sau cartofii.
Citește și – Maioneză de post din cartofi și caju
Maioneza din apa de la năut este foarte reușită. Are o consistență vâscoasă, similară maionezelor de post din comerț.
Este delicioasă, fără să aibă gust de năut.
În plus, este și sănătoasă și sățioasă. Ea conține practic nutrienții eliberați de boabele de năut în apa în care au fiert.
Citește și – Maioneză de post din avocado, gata în 5 minute, fără ulei
MAIONEZĂ DIN APA ÎN CARE A FIERT NĂUTUL
Puteți folosi apa dintr-o conservă de năut gata fiert, din magazin, sau apa de la năutul pe care l-ai fiert tu în casă.
INGREDIENTE
- 100 ml de apă de năut
- 200 ml de ulei
- ¼ linguriță de sare
- 1 linguriță de suc de lămâie
- opțional: 1 linguriță de muștar
MOD DE PREPARARE
Raportul de apă de năut și ulei este de 1:2. Pentru o maioneză mai groasă, puteți folosi o cantitate triplă de ulei (1:3).
Puneți apa de năut în paharul blenderului vertical. Dacă nu aveți un astfel de recipient, puteți folosi un borcan înalt sau o cutie înaltă.
Adăugați uleiul, apoi restul ingredientelor: sucul de lămâie, muștarul și sarea.
Introduceți blenderul în pahar și fără să-l mișcați, mixați câteva secunde.
Veți vedea cum compoziția începe ușor-ușor să se îngroașe.
Când au apărut primele porțiuni de maioneză închegată, puteți mișca blenderul ușor.
În câteva secunde compoziția se va transforma într-o maioneză de toată frumusețea.
Dacă vreți să-i dați o culoare gălbuie, puteți pune un praf de pulbere de turmeric.
Maioneza din apa de la năut este delicioasă. O puteți întinde pe pâine și consuma ca atare. Atât de bună este!
Se poate folosi la diverse salate: salată de vinete, salata boeuf, salată de ciuperci, salată orientală, salată de sfeclă sau țelină.
La fel de potrivită este și ca sos pentru lipii, sandvișuri, cartofi prăjiți, pizza sau alte mâncăruri gătite.
Citește și – Maioneză dietetică, fără ulei – săracă în calorii și de post
CONGELEAZĂ APA ÎN CARE A FIERT NĂUTUL ȘI FOLOSEȘTE-O LA MAIONEZĂ
Dacă fierbeți năut, nu aruncați apa. O puteți pune în caserole mici de câte 100 de grame și păstra în congelator.
Când aveți nevoie de o maioneză vegetală, scoateți de cu seară o cutiuță cu apă de năut din congelator.
Până a doua zi se va dezgheța și o veți putea folosi la maioneză.
Dacă fierbeți năutul cu legume, precum morcov, ceapă, usturoi, maioneza va ieși mult mai gustoasă.