Pâine fără gluten – făcută din linte roșie

Pâinea din linte este o alternativă ideală pentru pâinea din grâu sau alte cereale. Mai ales pentru cei care au intoleranță sau sensibilitate la gluten.

Această pâine fără gluten poate fi inclusă de fapt în orice dietă sănătoasă. Este cu siguranță mult mai nutritivă decât pâinea albă din comerț. 

Paine fara gluten din linte

Imagine cu titlu sugestiv: Paine fara gluten din linte

O puteți servi ca o pâine obișnuită, cu mâncăruri gătite sau cu salate. Este de asemenea potrivită pentru tartine sau sandvișuri. Se prepară foarte ușor.

Pâine fără gluten, din linte roșie – rețetă

Ingrediente

  • 250 g de linte roșie
  • 200 ml de apă
  • 30 g de amidon
  • 20 g de tărâțe de psyllium
  • 1 lingurițe de praf de copt
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriță de condimente curry
  • ½ linguriță de sare

Mod de preparare

Primul pas în prepararea acestei rețete este hidratarea boabelor de linte.

Turnați lintea într-un bol. Acoperiți-o cu apă și lăsați-o la înmuiat minim o oră. Dacă vă grăbiți, turnați peste ea apă clocotită și lăsați-o 20 de minute.

Scurgeți-o printr-o sită pentru a elimina tot lichidul. Transferați-o într-un bol încăpător. Adăugați uleiul, sarea, praful de copt, amidonul, tărâțele de psyllium, curry și 200 ml de apă.

Introduceți blenderul vertical și pasați lintea până se face pastă. Sau puteți folosi un robot de bucătărie. Trebuie să obțineți o compoziție groasă.

Tapetați o tavă de chec/pâine cu hârtie de copt. Turnați compoziția în tavă și nivelați frumos la suprafață cu o paletă.

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Dați tava în cuptor pentru 35 de minute. Pâinea de linte este gata când s-a uscat la suprafață și a devenit ușor rumenă.

Trageți de hârtia de copt pentru a o scoate din tavă. Lăsați-o să se răcească de tot înainte de a o tăia. Folosiți un cuțit cu lama bine ascuțită.

Are o consistență ușor umedă, însă este și pufoasă în același timp.

Pâinea de linte se păstrează într-o caserolă în frigider. Rezistă o săptămână.

Ce beneficii are pâinea din linte

Această pâine fără gluten ne aduce toate beneficiile pe care le are lintea. Este săracă în calorii și carbohidrați. Are în schimb proteine, fibre și minerale.

Este o pâine foarte hrănitoare și sățioasă, potrivită pentru cei care au intoleranță la gluten. O pot consuma și diabeticii, în cantități moderate.

Pâinea din linte poate înlocui pâinea albă în curele de slăbire. Studiile au arătat că leguminoasele ajută nu doar la scăderea în greutate, ci și la reducerea circumferinței taliei.

Informații nutriționale

Dacă tăiați pâinea în 8 felii, o felie are:

  • 161 de calorii
  • 3,5 g de grăsimi totale
  • 25 g de carbohidrați totali
  • 11,5 g de fibre
  • 158 mg de sodiu
  • 0,8 g de zaharuri
  • 8,1 g de proteine
  • 74 mg de calciu
  • 3 mg de fier
  • 426 mg de potasiu

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu linte pe care le puteți încerca:

Pizza vegetariană fără gluten, cu blat din linte roșie
Pâine din linte și semințe de in (fără făină)
„Carne vegetariană” din linte (seitan fără gluten) – o rețetă fabuloasă! 
Lipii din linte și apă (fără pic de făină sau ulei) – o rețetă ingenioasă!

Sursă articol: Rising Yeast, Lentil bread – bread alternative for faster weight loss: https://www.youtube.com/watch?v=DKmJkquXpYI&ab_channel=RisingYeast

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.