Pâine din linte și semințe de in (fără făină)
Dacă aveți nevoie de o rețetă de pâine fără gluten sau fără nici un fel de făină, vă recomandăm cu căldură această pâine din linte și semințe de in.
Se prepară din linte crudă, puțin ulei, semințe de in măcinate și diverse mirodenii. Poate înlocui pâinea tradițională în regimul celor cu intoleranță la gluten, boala celiacă, diabet sau obezitate.
Glutenul are un caracter inflamator, de aceea persoanele care suferă de boli autoimune sau inflamatorii pot alege să îl exludă din dietă pentru o perioadă.
Pâinea din linte roșie este foarte hrănitoare
Lintea poate fi inclusă în alimentația diabeticilor deoarece are un indice glicemic scăzut (21). Leguminoasele sunt foarte hrănitoare și sărace în calorii. Conțin proteine de calitate, fibre, carbohidrați complecși, polifenoli, saponine și fitosteroli.
Proteinele din linte au o rată bună de absorbție și pot fi folosite pentru reabilitarea copiilor cu malnutriție moderată, arată un studiu din 2009.
Compușii bioactivi din linte au fost asociați cu reducerea riscului de boli cronice. Acizii fenolici, flavonolii, flavan-3-ol, antocianidinele și proantocianidinele, taninurile și antocianinii au un rol important în prevenirea bolilor degenerative.
Acești antioxidanți au proprietăți anticancerigene, cardioprotectoare și antidiabetice. Saponinele și fitosterolii ajută la scăderea colesterolului și a inflamației.
În baza acestor informații, nu putem decât să concluzionăm că pâinea din linte nu este doar un surogat, ci este o pâine cu adevărat nutritivă și benefică sănătății.
Pâine din linte și semințe de in – rețetă
Ingrediente
• 160 g de linte roșie crudă
• 50 ml de apă
• 20 g de ulei de cocos lichid
• 20 g de semințe de in măcinate
• 3 g de praf de copt
• ½ linguriță de sare
Condimente opționale:
• 1/8 linguriță de pudră de usturoi
• 1/8 linguriță de turmeric
• 1/8 linguriță de mentă uscată
• 1/8 linguriță de boia de ardei sau fulgi de ardei iute
Mod de preparare
Spălați boabele de linte și puneți-le la înmuiat de seara până dimineața.
A doua zi, scurgeți apa în care au stat la hidratat și adăugați apa proaspătă. Introduceți blenderul vertical și pasați lintea până rezultă o pastă fină.
Adăugați uleiul și amestecați cu o paletă sau cu o lingură. Adăugați apoi sarea și toate condimentele. La final, incorporați praful de copt și semințele de in măcinate.
Omogenizați bine compoziția. Acesta este aluatul pentru pâinea de linte. Acum trebuie să îl lăsați să stea 30 de minute.
După ce a trecut jumătate de oră, pregătiți tava cuptorului, tapetând-o cu hârtie de copt.
Puneți tava pe masă, alături de bolul cu aluatul de linte și un bol cu apă. Înmuiați palmele în apă și luați o mână din compoziție. Dați-i o formă rotundă între palme și așezați-o pe tavă.
Din cantitatea de compoziție rezultă 5 pâinici rotunde. Acestea trebuie să arate ca niște bulci.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius cu ventilator pentru 25 de minute.
Veți vedea că pâinicile vor forma crăpături deasupra. Lăsați-le să se răcească de tot înainte de a le consuma.
Dacă vreți să le folosiți la burgeri sau sandvișuri, tăiați-le taie pe lungime, în două felii mai grosuțe.
Pâinea de linte și semințe de in este elastică la interior și crocantă la exterior.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete inedite cu linte:
„Carne vegetariană” din linte (seitan fără gluten) – o rețetă fabuloasă!
Lipii din linte și apă (fără pic de făină sau ulei) – o rețetă ingenioasă!
Burgeri de post, din linte și ovăz, la cuptor
Pateu de linte cu miez de nucă (rețetă video)
Note și sugestii
Dacă nu aveți semințe de in puteți folosi semințe de chia. Însă cea cu semințe de in este mai elastică și mai pufoasă. Cea cu semințe de chia este puțin mai sfărâmicioasă.
Folosiți condimentele și mirodeniile care vă plac vouă, sau ceea ce aveți în casă. Cele listate sunt sugestive. Ajustați aromele după preferință.
Surse articol:
1. Foodoctor, Red lentil bread without psyllium husk: https://www.youtube.com/watch?v=D8mqDZ-9t4I&ab_channel=foodoctor
2. Mustafa AM, Abouelenein D, Acquaticci L, Alessandroni L, Angeloni S, Borsetta G, Caprioli G, Nzekoue FK, Sagratini G, Vittori S. Polyphenols, Saponins and Phytosterols in Lentils and Their Health Benefits: An Overview. Pharmaceuticals (Basel). 2022 Oct 3;15(10):1225. doi: 10.3390/ph15101225. PMID: 36297337; PMCID: PMC9609092.
3. Hossain MI, Islam MM, Wahed MA, Khatun M, Kabir I. Lentil-based high protein diet is comparable to animal-based diet in respect to nitrogen absorption and nitrogen balance in malnourished children recovering from shigellosis. Asia Pac J Clin Nutr. 2009;18(1):8-14. PMID: 19329389.