Tartă de post cu spanac – neașteptat de rapidă și gustoasă!
Spanacul este „la putere” zilele acestea. A început primăvara, și odată cu ea Postul Paștelui.
Gospodinele se întrec în rețete de post cu spanac.
Această verdeață sănătoasă se poate folosi la salate și la mâncărurile gătite.
Cele mai populare rețete sunt orezul cu spanac, supele-cremă cu spanac, ruladele cu spanac, plăcintele sau tartele cu spanac.
Tarta cu spanac făcută după rețeta de mai jos este deopotrivă gustoasă și sățioasă.
Modul de preparare este neașteptat de simplu.
Puteți adapta rețeta după ingredientele pe care le aveți în casă.
Cuprins
Ce beneficii are spanacul
Spanacul este plin de vitamine și fitonutrienți.
Conține calciu, fier, magneziu, potasiu, vitamina A, acid folic și antioxidanți, precum luteină, zeaxantină, quercetină și kaempferol.
La fel ca alte legume cu frunze verzi, are puține calorii.
Consumul de spanac ajută la controlul diabetului și a greutății corporale.
Contribuie la reducerea tensiunii arteriale.
Susține sănătatea oaselor și a pielii.
A fost asociat cu prevenirea cancerului. Ameliorează simptomele de astm.
Îmbunătățește digestia.
Citește și – Spanacul, salata verde și alte verdețuri cresc longevitatea (studiu)
Iată câteva motive, pe scurt, să includeți spanacul mai des în dietă.
Tartă de post cu spanac – rețetă
Ingrediente aluat
- 250 g de făină
- 100 ml de apă caldă
- 130 ml de ulei de cocos sau de măsline
- 1 lingură de oțet
- ½ pliculeț de praf de copt
- sare și condimente, după gust
Ingrediente umplutură:
- 500 g de spanac
- 3 ardei kapia
- 2 cepe
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură de bulion
- 2 linguri de ulei
- ¼ lămâie
- sare, piper și mirodenii, după gust
Mod de preparare
Puneți cele 2 linguri de ulei într-o tigaie pe foc.
Când uleiul s-a încins, adăugați ceapa și usturoiul tocate mărunt.
Acestea se călesc până când se înmoaie. Se adaugă apoi bulionul și se amestecă.
Spanacul se spală, se stoarce bine cu mâinile și se toacă.
Se pune în tigaie și se amestecă.
Ardeii se spală și se taie și ei mărunt. Se pun peste spanac.
Se toarnă apă, cât să acopere ingredientele.
Amestecul se aduce la punctul de fierbere. Se lasă să clocotească puțin, apoi se adaugă sucul de la ¼ lămâie.
Amestecați continuu, pentru a evita lipirea spanacului se tigaie.
Asezonați cu sare și piper. Lăsați umplutura pe foc până când scade toată zeama.
Rețete similare
Paste cu (sos de) spanac – rețetă de post
Spanac cremos – mâncare de post
Orez cu spanac și lămâie – cum îl prepară grecii
Supă-cremă de broccoli și spanac
Pregătiți aluatul. Puneți făina, uleiul, oțetul, praful de copt și sarea într-un bol.
Turnați treptat apa caldă. Amestecați bine cu lingura, apoi cu mâinile.
Trebuie să obțineți un aluat obișnuit.
Puneți-l într-o formă de tartă sau tavă rotundă și presați-l cu mâinile.
Trebuie îmbrăcați și pereții tăvii cu aluat. Înțepați-l cu o furculiță pe fund.
Turnați umplutura de spanac peste aluat și nivelați.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit.
Lăsați tarta cu spanac să stea 45-50 de minute. Depinde de cuptorul fiecăruia.
Când aluatul se desprinde de pereții tăvii, tarta este gata.
O puteți servi caldă, dar și rece.
Este bună cu roșii sau cu o garnitură de orez, piure etc.
Surse articol:
1. Megan Ware, Marie Lorraine, Health benefits and nutritional value of spinach, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/270609#benefits
2. Tiutza recipes, Tartă de post cu spanac: https://tiutza.recipes/homepage/tarta-de-post-cu-spanac/