Orez cu spanac și lămâie – cum îl prepară grecii

Articol documentat

Orezul cu spanac este o mâncare populară în Postul Paștelui la noi. Grecii îl prepară și mai des, uneori săptămânal, pe tot parcursul iernii.

Am ales o rețetă grecească de orez cu spanac deoarece grecii folosesc câteva ingrediente importante pe care noi uneori le omitem: uleiul de măsline și sucul de lămâie.

Orez cu spanac reteta

Orez cu spanac reteta: Master1305 – www.freepik.com

În Grecia, orezul cu spanac se numește „Spanakorizo”. Spanacul are o valoare nutrițională remarcabilă, de aceea merită consumat pe toată durata sezonului.

Îl putem incorpora în salate, supe, ciorbe, tocănițe, sosuri, chiftele, pizza și multe alte rețete. Conține multe fibre și antioxidanți. Grăsimile din uleiul de măsline favorizează absorbția antioxidanților din spanac.

Ce beneficii are spanacul

La fel ca alte verdețuri, spanacul are puține calorii, dar numeroși nutrienți. Consumul de spanac poate aduce beneficii pielii, părului și oaselor.

Potrivit „Medical News Today”, spanacul are următoarele calități:

– previne constipația
– ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet
– reduce tensiunea arterială crescută
– îmbunătățește sănătatea oaselor
– scade riscul de cancer și astm

Orez cu spanac – rețetă

Dieta grecească are această calitate importantă: îți asigură ușor aportul necesar de legume, verdețuri și grăsimi sănătoase.

Autoarea acestei rețete, Elena Paravantes – nutriționist premiat și expert în dieta Mediteraneană, recomandă folosirea unui orez cu bobul mediu.

Orezul scurt va deveni prea lipicios, iar cel lung nu va face mâncarea suficient de legată. Așadar, optați pentru un tip de orez cu bobul potrivit.

Dacă vreți să folosiți orez brun, trebuie să știți că acesta fierbe mai greu și riscați ca spanacul să se facă terci. Adăugați-l așadar mai la final dacă mergeți pe această variantă.

Citește și: Mâncare de spanac cu usturoi – indicată în dietele de slăbire

Dacă ai tot ce îți trebuie la îndemână, rețeta este gata în 30 de minute.

Ingrediente

• 1 kg de spanac verde
• 80 g de orez
• 160 ml de apă
• 1 ceapă uscată sau 2-3 fire de ceapă verde
• 1 lingură de pastă de tomate, opțional
• 2 ½ linguri de ulei de măsline
• ½ lămâie
• 1 linguriță de mentă uscată
• 1-2 linguri de mărar tocat
• sare și piper, după gust

Cum se prepară orezul cu spanac

Spălați spanacul cu atenție și stoarceți frunzele. Puneți-le apoi într-o cratiță. Amestecați sucul proaspăt de lămâie cu 1 linguriță de ulei de măsline și turnați sosul peste spanac. Masați frunzele cu acest sos.

Tocați ceapa mărunt și căliți-o într-o cratiță cu restul de ulei. Când s-a înmuiat, adăugați spanacul, apa, mărarul și menta. Aduceți la punctul de fierbere, apoi puneți orezul, puțină sare și piper. Dacă folosiți pastă de roșii, adăugați-o acum.

Lăsați orezul să fiarbă circa 20 de minute, sau până când boabele se înmoaie. Dacă mai este nevoie, mai adăugați puțină apă fierbinte.

Orezul cu spanac se servește cald, dar este la fel de gustos și rece. Se stropește cu suc de lămâie și ulei de măsline pe deasupra.

Citește și: Pateu de tofu cu spanac și usturoi – gata în 5 minute

Surse:

1. Megan Ware, Natalie Olsen, Health benefits and nutritional value of spinach, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/270609

2. Olive Tomato, Greek Spinach and Rice – Spanakorizo: https://www.olivetomato.com/greek-spinach-and-rice-spanakorizo/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.