Salată de sfeclă cu fasole boabe – o rețetă cu multe beneficii!

O salată foarte bogată în nutrienți, potrivită în vremea posturilor, este salata de sfeclă și fasole boabe.

Combinația este cât se poate de reușită, atât ca textură, cât și ca aromă.

Salata de sfecla si fasole boabe

Salata de sfecla si fasole boabe: Mindaugas Danys

Rețeta este inspirată din bucătăria rusească, unde sfecla roșie este aproape omniprezentă în salate.

Deseori este asociată cu fructe, precum nuci sau prune uscate.

Dacă nu place această combinație, puteți să excludeți prunele.

Însă pentru un gust mai acrișor, puteți folosi castraveți murați.

Salată de sfeclă cu fasole boabe – rețetă

Ingrediente

  • 3 sfecle roșii mici (sau una mare)
  • 200 g de fasole uscată
  • 100 g de prune uscate
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei
  • ½ linguriță de sare

Mod de preparare

Sfecla roșie poate fi fiartă în apă sau coaptă în cuptor.

Calea cea mai rapidă este să o fierbeți în coajă, deși această metodă duce la pierderea mai multor vitamine din sfeclă.

Dacă o coaceți în cuptor, înveliți-o în staniol și dați focul la mare. Într-o oră ar trebui să fie gata.

Dacă aveți fasole uscată, puteți fierbe o cantitate mai mare. Se păstrează bine în congelator.

Se lasă la înmuiat de seara până dimineața. La fiert se folosesc 3 părți de apă la 1 parte fasole.

Pentru ca fasolea să fie mai gustoasă, adăugați la fiert dafin sau alte mirodenii, și puțin ulei.

Dacă nu aveți timp să fierbeți fasolea în casă, puteți cumpăra o conservă de fasole gata fiartă, din magazine.

La această salată merge orice soi, atât cea albă, cât și cea roșie, pestriță sau de altă culoare.

Sfecla fiartă se curăță de coajă cât e caldă, apoi se taie cubulețe mici. Dacă vreți, puteți să o dați prin răzătoarea mare.

Tăiați prunele uscate bucăți mici și adăugați-le peste sfeclă.

Puneți usturoiul dat prin presă, sare și ulei, după gust.

La final, adăugați boabele de fasole fierte scurse de zeamă.

Amestecați ușor.

Salata de sfeclă și fasole poate fi servită imediat.

Dacă vreți să îi dați un aspect mai elegant, pentru musafiri, decorați-o cu pătrunjel verde.

Rețete similare

Salată de sfeclă, morcov și spanac

Salată de sfeclă cu ton și avocado – pentru cei cu colesterolul crescut

4 rețete de salată din sfeclă roșie pe care trebuie să le notezi

Salată de roșii cu pătrunjel și sfeclă

Beneficiile sfecla este hipotensivă, antidiabetică, hepatoprotectoare, anticancerigenă

Sfecla roșie este un aliment funcțional, adică un aliment care poate ajuta la prevenirea unor boli.

Principalii săi compuși, care îi dau proprietățile curative, sunt antioxidanții și nitrații.

Se remarcă betalainele (betacianinele și betaxantinele), flavonoidele, polifenolii, saponinele, potasiul, fosforul, calciu, magneziul, cuprul, fierul, zincul și manganul.

Betalaina – unul din compușii activi principali – a demonstrat proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și chimiopreventive.

Sfecla este numărată între plantele cu cea mai ridicată activitate antioxidantă.

Este hipotensivă, antidiabetică, hepatoprotectoare, antiinflamatoare și anticancerigenă.

Consumul ei poate ajuta la îmbunătățirea funcției endoteliale și vasculare, a sănătății renale și la controlul hipertensiunii arteriale.

Consumată sub formă de suc, sfecla poate ajuta la controlul diabetului și a hemostazei insulinei.

Cercetătorii spun că este un aliment care poate preveni diverse patologii clinice care au la bază inflamația sau stresul oxidativ.

Surse articol:

1. Rețeta preluată din: LaLena, Salată cu fasole și sfeclă roșie: https://www.lalena.ro/reteta/1029/Salata-cu-fasole-si-sfecla-rosie/
2. Parvin Mirmiran, Zeinab Houshialsadat, Zahra Gaeini, Zahra Bahadoran, and Fereidoun Azizi, Functional properties of beetroot (Beta vulgaris) in management of cardio-metabolic diseases, Nutr Metab (Lond). 2020; 17: 3: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6947971/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. FELICIA PARASCHIV

    SINCERE FELICITARI ATIT DUMNEAVOASTRA-DEZVOLTATORILOR ACESTEI APLICATII CIT SI DUMNEAVOASTRA CELEI CE NE IMPARTASITI SANATATE!….
    VA IUBIM FOARTE MULT!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.