Salată de sfeclă cu ton și avocado – pentru cei cu colesterolul crescut

Articol documentat

Această salată de sfeclă cu ton și avocado este recomandată de „Heart UK” o organizație care desfășoară campanii de informare privind diagnosticarea timpurie a hipercolesterolemiei și luarea de măsuri pentru prevenirea acestei probleme în rândul britanicilor.

Heart Uk oferă informații și suport celor care doresc să își schimbe stilul de viață pentru a-și îmbunătăți nivelul colesterolului și a avea o inimă mai sănătoasă.

Salata de sfecla pentru cei cu colesterolul crescut

Salata de sfecla pentru cei cu colesterolul crescut: Imagine cu titlu sugestiv: Freepik – www.freepik.com

Acest lucru poate fi realizat prin modificarea alimentației, evitarea fumatului, mișcare fizică zilnică și menținerea unei greutăți corporale optime.

Rețeta de mai jos poate fi inclusă în dieta persoanelor care au colesterolul crescut. Conține pește, sfeclă, avocado, clementine și nuci.

Aceste ingrediente conțin grăsimi nesaturate, care pot ajuta la normalizarea valorilor colesterolului.

Citește și – Alimentele bogate în colesterol nu cresc riscul de ateroame sau boli cardiovasculare – dr. Mencinicopschi

Beneficiile ingredientelor folosite la prepararea salatei

Peștele este un tip de carne ușoară, care poate înlocui carnea roșie ori carnea procesată. Aceasta conține grăsimi saturate care au fost asociate cu creșterea nivelului de colesterol LDL și implicit a riscului de boli cardiace și diabet de tip 2.

Studii recente au concluzionat că un avocado pe zi poate ține sub control colesterolului „rău” (colesterolul LDL și colesterolul oxidat).

Citește și – Avocado ajută la reglarea colesterolului la persoanele cu hipertensiune, obezitate sau diabet

Un studiu din UK a arătat că consumul zilnic de suc de sfeclă îmbunătățește sănătatea vasculară la persoanele cu colesterolul mărit. Acest efect benefic se este atribuit conținutului de nitrați din sfecla roșie.

Sucul de sfeclă contribuie de asemenea la scăderea nivelului tensiunii arteriale și la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Cât despre nuci, studiile sugerează că acestea pot reduce colesterolul LDL și colesterol total atunci când sunt consumate zilnic. În nuci se găsesc grăsimi bune, acid folic și vitamina E.

Cu toate că au un conținut bogat în calorii, nu afectează greutatea corporală. Pe lângă faptul că îmbunătățesc nivelul colesterolului, nucile mențin greutatea corporală stabilă.

Așadar, o mână de nuci pe zi poate contribui la gestionarea hipercolesterolemiei.

Citește și – Rețetă pentru scăderea colesterolului din sânge

Salată de sfeclă cu ton și avocado

Ingrediente

  • 1 avocado
  • 1 sfeclă
  • 1 conservă de ton mărunțit
  • ½ clementină
  • 50 g de nuci
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • opțional: frunze de busuioc

Mod de preparare

Sfecla poate fi fiartă sau coaptă în cuptor. Se taie cubulețe sau se dă pe răzătoar și se pune într-un bol încăpător.

Se adaugă avocado tăiat și el cubulețe.

Scurgeți conserva de ton și puneți peștele peste celelalte ingrediente. Adăugați clementina tăiată mărunt și miezul de nucă zdrobit grosier.

Separat, amestecați uleiul cu oțetul balsamic și turnați sosul obținut în salată.

Amestecați ușor, pentru a nu zdrobi bucățile de avocado.

Presărați la final frunzele de busuioc tocate mărunt, dacă aveți. Dacă nu, le puteți înlocui cu pătrunjel verde.

Citește și – Usturoiul scade grăsimile din sânge și depunerile de colesterol din artere

Surse articol:

1. Penn State. „One avocado a day helps lower ‘bad’ cholesterol for heart healthy benefits.” ScienceDaily. ScienceDaily, 28 October 2019. www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191028104136.htm
2. Harvard Health Publishing, Walnuts can lower cholesterol: https://www.health.harvard.edu/cholesterol/walnuts-can-lower-cholesterol
3. Kristen Fischer, Natalie Butler, Fish Facts: The Scoop on Salmon and Cholesterol, Healthline: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/salmon-and-cholesterol
4. Stephen Daniells, Nitrate-rich beetroot juice shows benefits for people with high cholesterol levels, Nutra Ingredients: https://www.nutraingredients.com/Article/2015/12/07/Nitrate-rich-beetroot-juice-shows-benefits-for-people-with-high-cholesterol-levels#
5. Heart UK – The Cholesterol Charity, Tuna Beetroot Avocado and Walnut Salad: https://www.heartuk.org.uk/tasty-recipes/recipe-detail/52-tuna-beetroot-avocado-and-walnut-salad

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.