Boabele de muștar – „pilule” naturale pentru scăderea glicemiei și colesterolului

Articol bazat pe studii științifice

Muștarul este foarte rar folosit în bucătărie. Unii îl consumă ocazional, cu mici, chiftele, crenvuști sau hamburgeri.

Mare păcat, deoarece acest condiment ne poate aduce beneficii importante sănătății. Mai ales boabele de muștar crude!

Boabele de mustar – „pilule” naturale pentru scaderea glicemiei si colesterolului

Boabele de mustar – „pilule” naturale pentru scaderea glicemiei si colesterolului

Un studiu recent, realizat de Universitatea Cardiff Metropolitan din UK, a arătat că boabele de muștar scad glicemia și colesterolul. O singură linguriță pe zi își face efectul foarte bine!

Ce conține muștarul – profil nutrițional impresionant

Muștarul este un aliment foarte sănătos. În semințele de muștar găsim nutrienți valoroși, precum proteine, fibre, grăsimi și carbohidrați și doze generocalciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu, seleniu, zinc, mangan, vitaminele A, B3, B9, C, E, K, Omega-3 și colină.

La valoarea nutrițională a muștarului se adaugă și anumiți compuși bioactivi, cu proprietăți farmacologice, precum steroli, glucozinolați, izotiocianați, beta-caroten și betaină.

Ce proprietăți are muștarul

Boabele de muștar au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, analgezice, anticancerigene, antiseptice, antibacteriene și digestive.

Ajută la reducerea inflamației, umflăturilor și durerilor. Previne cancerul, combate infecțiile cu bacterii și ciuperci, precum E. coli, Bacillus subtilis, specii de Aspergillius.

Este un puternic antioxidant, protejând organismul de daunele radicalilor liberi. Reduce inflamația din bolile autoimune, precum psoriazis. Datorită conținutului de acizi grași polinesaturați (Omega-3), muștarul poate fi benefic în tulburările neurodegenerative, precum Alzheimer sau Parkinson.

Un studiu din 2015 a arătat că beta-carotenul și compușii fenolici din muștar au beneficii în diabetul zaharat.

Aceștia stimulează secreția insulinei din pancreas și prin aceasta ajută la menținerea glucozei la niveluri normale.

1 linguriță de boabe de muștar scad colesterolul și glicemia

Revenind la studiul menționat mai sus, cercetătorii englezi au descoperit că adăugarea muștarului în dietă reduce nu doar glicemia, ci și colesterolul.

Dr. Ruth Fairchild a prezentat rezultatele acestei cercetări la European Federation of Food Science and Technology.

Studiu la fost realizat pe 42 de voluntari cu vârsta cuprinsă între 40 și 70 de ani, supraponderali sau obezi.

Participanții au primit câte 1 linguriță de semințe de muștar integrale pe zi, timp de 12 săptămâni, adică aproape 3 luni. Semințele de muștar au fost consumate fie cu un mic biscuite/cracker, fie ca atare, înainte de culcare.

Rezultatele au fost foarte bune. La 86% din subiecți au scăzut semnificativ nivelurile de colesterol și glucoză pe parcursul celor 3 luni.

Trei dintre participanți (pre-diabetici) au avut parte de o scădere de 46% a glucozei din sânge. La toți participanții pre-diabetici, nivelul glucozei a revenit la normal până la încheierea studiului.

Colesterolul a scăzut cu 10%. Rezultatele sunt foarte bine, similare celor obținute în urma unei diete sărace în grăsimi.

Acest studiu sugerează că 1 linguriță de boabe de muștar, consumată seara, înainte de culcare, poate aduce beneficii persoanelor supraponderale și/sau prediabetice, prin scăderea colesterolului și zahărului din sânge.

Dr. Fairchild, autorul principal al studiului, a spus că este primul studiu realizat pe acest subiect, care oferă rezultate concrete cu privire la beneficiile muștarului în diabet și bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, medicul îndeamnă la precauție, mai ales la persoanele care iau deja tratament pentru diabet.

Moduri de a incorpora boabele de muștar în dietă

Pentru a fi mai ușor de consumat, boabele de muștar pot fi înghițite cu apă, ca niște pastile. Sau pot fi măcinate și amestecate cu ulei de măsline sau miere.

Le puteți adăuga practic în diferite mâncăruri, chiar și în salate:

 • în maioneză sau alte sosuri pentru salate
 • în tocănițe sau ghiveci de legume
 • în piureuri sau salate de cartofi
 • în iaurt
 • în mâncărurile de ciuperci
 • în supe-cremă
 • în omlete sau alte preparate din ouă
 • pe fripturi sau pește
 • în glazurile pentru legume
 • pe brânzeturi
 • în parte
 • în cârnați sau salamuri făcute în casă
 • pe sandvișuri

Optați pentru boabe de muștar integral.

Precauții și contraindicații

Evitați muștarul dacă aveți ulcer. Consumați-l cu moderație sau rar dacă aveți gușă tiroidiană sau hipotiroidism.

Muștarul poate interacționa cu unele medicamente precum antiacide sau warfarină.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii utile pe bază de muștar

Amestecă miere cu muștar și aplică pe articulațiile dureroase
Băile cu muștar detoxifică, alungă răceala, calmează durerile corporale
1 linguriță de muștar accelerează metabolismul cu 25% și te ajută să dai jos grăsimea de pe burtă
Cremă din muștar și propolis pentru dureri de picioare – rețetă de casă

Surse articol:

1. Sloan Magazine, Research shows wholegrain mustard can help lower cholesterol & blood sugar leveles: https://www.sloanmagazine.com/wholegrain-mustard-lowers-cholesterol/
2. Cardiff Metropolitan University, New research shows that a healthy blood glucose or cholesterol level can be achieved by taking hust one heaped teaspoon of wholegrain mustard a day: https://www.cardiffmet.ac.uk/news/Pages/Wholegrain-Mustard-May-Help-Reduce-Blood-Glucose-and-Cholesterol.aspx
3. Rajeev Singh, Mustard seeds (Rai): uses, benefits, side effects and more, PharmEasy: https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-mustard-seeds/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

 1. Am constatat că boabele de piper nu se digeră. Care este cauza?
  Digeră foarte bine simburii de măsline.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.