Băile cu muștar detoxifică, alungă răceala, calmează durerile corporale

Plantele condimentare sunt renumite pentru efectele lor decongestionante și analgezice. Sunt folosite în medicina tradițională sub formă de cataplasme, comprese, unguente, uleiuri esențiale și băi.

Muștarul este una din ele. O baie cu muștar poate fi o modalitate plăcută de a combate o răceală și de a calma durerile musculare.

Baile cu mustar detoxifica, alunga raceala, calmeaza durerile corporale

Baile cu mustar detoxifica, alunga raceala, calmeaza durerile corporale: Freepik.com

Muștarul în medicina veche

Muștarul este întrebuințat din antichitate în scop medicinal. Când este aplicat extern, produce un efect de dilatare a vaselor de sânge și de încălzire. Senzația de furnicătură care apare la început devine treptat insuportabilă.

Prin faptul că atrage sângele la suprafața pielii și stimulează circulația, muștarul poate reduce durerile de cap, nevralgiile și spasmele.

Citește și – Cataplasma cu muștar – un leac băbesc neprețuit pentru răceli, junghiuri, dureri

A fost folosit în trecut și pentru durerile de dinți, crampele musculare, sinusuri înfundate și indigestie.

Călugării francezi îl utilizau la tratarea rănilor.

Cataplasmele cu făină de muștar ușurează durerile reumatice.

Uleiul de muștar este folosit în India pentru stimularea creșterii părului. Nu trebuie aplicat direct, deoarece provoacă iritații severe la nivelul pielii capului.

Băile corporale sau de picioare cu muștar sunt deosebit de utile în răceală și stările febrile. Muștarul este diaforetic și stimulează transpirația abundentă, ajutând astfel la eliminarea microbilor.

Dacă vă simțiți obosit, aveți frisoane sau simptome de răceală, apelați cu încredere la acest remediu. Alungă boala și vă veți simți mai bine în scurt timp.

Muștarul nu doar reduce durerile musculare sau articulare, ci redă și tonusul general al organismului. Are un efect revigorant notabil.

Citește și – Muștarul – un puternic calmant al durerilor reumatice și nu numai (rețete terapeutice)

Baie cu muștar pentru răceli și dureri musculare

În textele vechi se folosesc 30 de grame de muștar la 3,7 litri de apă fierbinte. Muștarul se amestecă întâi cu puțină apă călduță timp de 5 minute, după care se adaugă în apa din cadă.

După baie, se bea un pahar cu lapte fierbinte și se stă în pat.

Vă prezentăm o versiune „modernă”, îmbunătățită prin adaosul altor ingrediente.

  • ¼ cană de semințe de muștar măcinate
  • ¼ cană de sare amară (săruri Epsom)
  • ¼ cană de sare grunjoasă
  • ¼ cană de bicarbonat de sodiu
  • 10 picături de ulei esențial (rozmarin, eucalipt, mentă, rozmarin, lavandă, cimbru)

Amestecați toate ingredientele și adăugați-le în apa din cadă. Sau puteți folosi 2-4 linguri de amestec la băi de picioare contra oboselii picioarelor.

Durata băii este de minim 30 de minute. Clătiți la final pielea cu apă caldă și uscați cu un prosop. După baie se stă în pat la căldură.

Este recomandat să consumați cât mai multe lichide cât stați în pat: ceaiuri sau apă cu lămâie, pentru sporirea efectului detoxifiant.

Citește și – Compresa cu muștar ajută la eliminarea mucusului din piept și calmarea tusei persistente

Beneficiile ingredientelor

Muștarul crește temperatura corpului și induce transpirația. Datorită acestor efecte, ajută la eliminarea toxinelor prin piele, ucide germenii și stimulează producția de celule albe de sânge.

Bicarbonatul de sodiu ajustează pH-ul apei și în plus are efecte calmante.

Sarea amară este bogată în magneziu și reduce durerile musculare.

Băile corporale stimulează circulația sangvină și îmbunătățesc oxigenarea celulară.

Nu folosiți acest remediu dacă sunteți gravidă, alăptați sau suferiți de o boală cronică (boli cardiovasculare, epilepsie etc.).

Surse articol:

1. Sudhirahluwalia, Mustard- In Ancient And Modern Medicine: https://www.sudhirahluwalia.com/food-nutrition/mustard-ancient-modern-medicine/
2. Ind Med Gaz. 1932 Jan; 67(1): 27–28, The Uses of Mustard in Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5231598/?page=2
3. Karen Peltier, DIY Detoxifying Mustard Bath: Soothe Muscles, Fight Colds & Flus, & More, Well Gall: https://wellgal.com/detoxifying-diy-mustard-bath-relieve-stress-soothe-muscles-fight-colds-flu/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.