Ce BENEFICII are MUȘTARUL?

Muștarul are doar recenzii pozitive în literatura științifică. În medicina tradițională a fost folosit cu precădere sub formă de cataplasme sau băi.

Terapia externă cu muștar are o valoare confirmată de cercetători. Muștarul dilată vasele de sânge și produce un efect de încălzire.

Ce beneficii are mustarul

Muștarul în medicina populară

Cel mai des este menționat ca remediu pentru:

• afecțiunile respiratorii: tuse, răceală, pleurezie, pneumonie, bronșită, catar respirator, stări febrile, congestie pulmonară

• afecțiuni inflamatoriireumatism, dureri articulare, lumbago, sciatică, dureri menstruale

Citește și MUȘTARUL – un puternic calmant al durerilor REUMATICE și nu numai 

• afecțiuni ale pielii (alopecie, acnee, pustule)

congestie hepatică și cerebrală

infecții (contribuie la eliminarea puroiul, bacteriilor și toxinelor din zona infectată)

Citește și Cum să faci un plasture din MUŞTAR pentru dureri de spate, răceală sau tuse (remediu din vechime)

Ce se poate spune despre beneficiile sale la nivel intern?

Muștarul este la fel de sănătos precum broccoli, varza și conopida, întrucât face parte din aceeași familie (a cruciferelor). La fel ca aceste legume, conține cantități mari de glucozinolați și enzima mirosinază – fitonutrienți care descompun glucozinolații în izotiocianați.

Studii pe animale au arătat că izotiocianații din semințele de muștar inhibă creșterea celulelor de cancer deja existente și protejează împotriva formării acestora. Efectele au fost testate pe cancerul gastrointestinal și colorectal.

Semințele de muștar sunt bogate în seleniu, un mineral care poate atenua simptomele de astm și de artrită reumatoidă. Totodată, seleniul previne cancerul, susține imunitatea și funcția glandei tiroide.

Ce conțin semințele de muștar?

Potrivit World’s Healthiest Foods, 2 linguri de semințe de muștar galben măcinate conțin:

– 15% din doza zilnică recomandată (DZR) de seleniu
– 6% din DZR de Omega-3
– 5% din DZR de fosfor
– 4% din DZR de mangan
– 4% din DZR de magneziu
– 3% din DZR de vitamina B1
– 3% din DZR de cupru
– 20 de calorii

Ca aliment, este consumat în cantități mici (circa 1 lingură), din cauza gustului său picant.

Datorită conținutul redus în calorii și a indicelui glicemic scăzut, poate înlocui cu succes maioneza și alte sosurile bogate în grăsimi.

Citește și MUȘTAR de CASĂ cu turmeric – rețetă cu beneficii

În scop medicinal, se pot folosi anumite tipuri de semințe de muștar, precum cele albe sau negre.

Precauții și efecte secundare

FDA consideră muștarul un aliment sigur, atâta timp cât este consumat în cantități alimentare. Ingerat în doze mari, semințele pot cauza o serie de efecte secundare:

– leziuni la nivelul gâtului
– dificultăți respiratorii
– somnolență
– diaree
– insuficiență cardiacă

Campania Anafilaxiei din UK avertizează că semințele, frunzele și florile de muștar și alte produse derivate (ex. uleiul de muștar) sau produsele alimentare care conțin muștar pot cauza reacții alergice la persoanele cu alergie la muștar.

Simptomele se manifestă sub formă de mâncărimi, furnicături la nivelul gurii sau dificultăți respiratorii, care apar imediat după ingerarea muștarului.

Departamentul de Alergologie, Imunologie Clinică și Boli Interne de la Universitatea Nicolaus Copernicus din Polonia consemnează de asemenea reacții anafilactice periculoase la muștar.

În scop cosmetic și medicinal, muștarul trebuie utilizat cu precauție. La fel ca hreanul, aplicarea muștarului pe piele pe durate mari de timp poate provoca arsuri, bășici și ulcerații.

Surse:

1. The Uses of Mustard in Medicine, Ind Med Gaz. 1932 Jan; 67(1): 27–28: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5231598/?page=2

2. The World’s Healthiest Foods, Mustard Seeds: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=106

3. Malia Frey, Richard N. Fogoros, The Health Benefits of Mustard, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/mustard-health-benefits-4584218

4. Pałgan K, Żbikowska-Gotz M, Bartuzi Z, Dangerous anaphylactic reaction to mustard, Arch Med Sci. 2018 Mar;14(2):477-479. doi: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29593826

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.