Boabele de MUȘTAR conțin vitamine B, minerale și proteine și reduc celulele CANCEROASE – cum să faci MUȘTAR de casă din ele
Nici nu vă închipuiți cât de sănătos este muștarul natural, și nici nu vă puteți imagina cât de simplu se poate prepara în casă! Cel din comerț este plin de E-uri și ne face mai mult rău decât bine.
Trebuie doar să procurați boabele de muștar, preferabil de la magazinele naturiste, astfel încât să fiți siguri că acestea sunt bio.
Se găsesc două sortimente: galbene și maro. Trebuie să știți că cele maro sunt mult mai iuți și mai puternice la gust. De aceea, dacă preferați un muștar cu un gust mai blând, folosiți doar semințe de muștar galben.
Conținut nutrițional
Semințele de muștar sunt deosebit de bogate în minerale și vitamine. Conțin de asemenea cantități mari de proteine și fibre.
Iată o listă impresionantă de nutrienți regăsiți în 100 g de semințe de muștar:
– 378% din DZR de seleniu
– 132% din DZR de vitamina E
– 115% din DZR de fier
– 106% din DZR de mangan
– 92% din DZR de magneziu
– 71% din DZR de cupru
– 67% din DZR de vitamina B1
– 55% din DZR de zinc
– 46% din DZR de proteine
– 40% din DZR de acid folic
– 31% din DZR de vitamina B6
– 30% din DZR de vitamina B3
– 27% din DZR de calciu
– 23% din DZR de fibre
– 20% din DZR de vitamina B2
– 16% din DZR de potasiu
__________________________________________________________________________________________________
Beneficii
Muștarul autentic, iute, este foarte bun în caz de răceală și congestie nazală. Datorită aromei picante, ajută la eliberarea sinusurilor și induce transpirația, accelerând astfel vindecarea.
Cataplasmele cu semințe de muștar sunt un remediu popular pentru bronșită, congestie pulmonară și boala pulmonară obstructivă cronică.
Semințele de muștar au multe alte proprietăți terapeutice puțin cunoscute de publicul larg. Sute de studii au arătat că acestea conțin alil isotiocianații – compuși care pot preveni și reduce celulele canceroase.
Semințele și uleiul de muștar au de asemenea efecte protectoare asupra inimii, reduc inflamațiile și reglează nivelurile de colesterol.
_____________________________________________________________________________________________________
Muștar de casă – rețetă
Ingrediente
• 60 g semințe de muștar galben
• 60 g de semințe de muștar maro
• 120 ml de oțet de mere
• 120 ml de de apă
• 1 linguriță de miere
• 1 linguriță de turmeric
• opțional: 1 lingură de flori uscate de lavandă
• 1 linguriță de sare
Preparare
Puneți boabele de muștar într-un bol/borcan și turnați peste ele apa și oțetul. Acoperiți vasul și lăsați-le să stea la înmuiat 2 zile.
Turnați apoi amestecul în vasul blenderului și adăugați restul ingredientelor. Mixați până când boabele se transformă într-o pastă omogenă.
Muștarul rezultat se păstrează în borcane de sticlă, în frigider. Rezistă aproximativ 6 luni. La cât de sănătos este muștarul, îl putem consuma ca atare, pe pâine.
Turmericul îi dă o culoare aurie foarte frumoasă și face muștarul mult mai bogat în proprietăți terapeutice. Puteți folosi și alte condimente, precum pudră de usturoi, paprika, piper, tarhon etc.
Precauții
Nu consumați semințe de muștar în doze mari, deoarece acestea pot cauza iritații gastrice și sângerări ale mucoasei stomacale și intestinale.
_____________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Learning Herbs, Homemade Mustard: Lavender Mustard Recipe: http://learningherbs.com/remedies-recipes/homemade-mustard/
2. Nutrition and You, Mustard seeds nutrition facts: http://www.nutrition-and-you.com/mustard-seeds.html