MUȘTARUL – un puternic calmant al durerilor REUMATICE și nu numai (rețete terapeutice)

Deși este utilizat pe scară largă ca și condiment, muștarul este o plantă mult mai importantă din perspectiva sănătății.

Beneficiile unice ale semințelor de muștar se datorează faptului că această plantă face parte din aceeași familie cu varza, broccoli și conopida – renumite pentru proprietățile lor anticancerigene, antioxidante și antiinflamatoare.

Seminte de mustar negru

Trebuie menționat că în scop culinar se folosesc semințele de muștar alb, iar în scop medicinal, cele negre. Acestea conțin săruri minerale, sulf, azot, proteine, glicozide, mucilagii, uleiuri grase și ulei eteric.

În medicina tradițională, muștarul este cunoscut ca un remediu eficient contra durerilor reumaticeSemințele de muștar negru au efecte laxative, digestive, tonice, antibiotice și aromatizante. Au numeroase întrebuințări:

– reglarea tranzitului intestinal
– combaterea constipațiilor cronice și a balonărilor
– decongestionarea plămânilor
– combaterea bacteriilor
– calmarea durerilor externe
– stimularea funcțiilor digestive
– creșterea poftei de mâncare
– combaterea reumatismului și a urticariei

Muștarul negru este util și în afecțiunile hepatobiliare și insuficiența pancreatică.

______________________

Moduri de utilizare

• 1 linguriță de semințe pe zi, cu apă rece sau lapte; doza se crește treptat până la 1 lingură pe zi; semințele se înghit ca atare; tratamentul poate dura 12 zile în cazul constipațiilor cronice;

• se amestecă 100 g de făină de muștar negru (semințele măcinate prin râșniță) cu suficientă apă fierbinte, cât să obțineți o pastă; se lasă să se răcorească 10-15 minute, apoi se întinde pe o bucată de tifon sau pânză și se aplică pe zonele afectate; se lasă să acționeze doar 15 minute; această comprese este utilă în numeroase afecțiuni: reumatism, inflamații articulare, catar bronșic, gripă, bronșită, pneumonie, răceală, dureri de cap, ochi și urechi;

• și uleiul de muștar negru se poate folosi pentru reducerea durerilor reumatice, sub formă de frecții;

• băi cu făină de muștar negru (pusă într-un săculeț și introdus în apa din cadă); ajută la tratarea durerilor reumatice puternice și a simptomelor de gripă, răceală, bronșită, pneumonie, dificultăți respiratorii.

______________________

Surse:

1. Prof. Univ. Dr. Constantin Milică, Izvoare de sănătate din flora medicinală: http://ziarullumina.ro/mustarul-un-antireumatic-natural-136540.html

2. The World’s Healthiest Foods, Mustard seeds: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=106

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]