Usturoiul scade grăsimile din sânge și depunerile de colesterol din artere

Articol documentat științific

Usturoiul scade grăsimile din sânge (colesterolul, triglcieridele) și reduce placa de aterom. Cel puțin așa spun studiile clinice realizate până în prezent.

Comisia Europeană a Germaniei a aprobat utilizarea sa ca adjuvant pentru persoanele cu un nivel crescut de colesterol și ca remediu preventiv pentru afecțiunile vasculare provocate de înaintarea în vârstă.

Usturoiul scade grasimile din sange

Usturoiul scade grasimile din sange: Vectorpocket – www.freepik.com

Usturoiul se bucură de o mare notorietate în rândul substanțelor cu rol profilactic și terapeutic. Este cunoscut atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii. În medicina tradițională este cunoscut îndeosebi ca leac pentru răceli, infecții și bolile cardiovasculare.

Efectele usturoiul demonstrate știinific

Studiile clinice au confirmat următoarele beneficii asociate cu consumul de usturoi:

prevenirea aterosclerozei

scăderea nivelului crescut de grăsimi în sânge

îmbunătățirea circulației sangvine în boala vasculară periferică

Organizația Mondială a Sănătății spunea prin anul 1999 că singurele utilizări susținute de rezultate științifice sunt doar în domeniul colesterolului și a aterosclerozei. Se configurează posibilitatea ca usturoiul să fie util și în tratamentul hipertensiunii arteriale ușoare.

Usturoiul și preparatele din usturoi reduc mai mulți factori de risc implicați în bolile cardiovasculare, precum: hipercolesterolemia, hipertensiunea arterială și hiperglicemia.

În anul 1996 erau cel puțin 1,808 de studii științifice care vorbeau despre activitatea chimică, farmacologică și clinică a usturoiului. Acesta a fost testat împotriva microbilor, a cancerului, a diabetului, a imunității, a inflamațiilor și a bolilor cardiovasculare.

Usturoiul s-a dovedit de asemenea eficient în catar și infecțiile respiratorii.

Usturoiul scade colesterolul și trigliceridele din sânge

Cele mai multe studii clinice au fost realizate pe efectele sale asupra colesterolului. Rezultatele mai multor cercetări au arătat că usturoiul scade semnificativ concentrația de colesterol și trigliceride din sânge.

În cele mai multe studii, cercetătorii au folosit pudră de usturoi sub formă de capsule. Acestea conțin alicină standardizată (compusul activ din usturoi).

După o perioadă de 1-3 luni, administrarea a 6-9 capsule cu usturoi pe zi (o capsulă conținea 100 mg) capsulelor cu usturoi de 100 mg) a redus colesterolul total din sânge cu 9-12 procente.

Un studiu realizat pe 98 de pacienți cu hiperpoproteinemie și valori ale colesterolului și trigliceridelor peste 250 mg/dl a comparat efectele capsulelor de usturoi cu cel mai popular medicament pentru colesterol din Germania, și anume bezafibrat. Participanții au primit 900 mg de pudră de usturoi pe zi sau 600 mg de bezafibrat pe zi.

Rezultatele au arătat că ambele tratamente au scăzut lipidele din sânge, fără diferențe majore între ele.

Studiile clinice au examinat și alte efecte ale usturoiului, precum:

– hipotensive
– anti-aterosclerotice
– efectele antibiotice
– efectele anticancerigene
– efectele antioxidante
– efectele imunomodulatoare

Citește și: De ce hipertensivii ar trebui să mănânce zilnic usturoi

Usturoiul reduce placa de aterom

Cel mai amplu studiu realizat până în prezent pe usturoi a arătat că acesta poate ajuta la soluționarea aterosclerozei.

Cercetarea a inclus 152 de bărbați și femei cu o acumulare mare de placă arterială și cel puțin un factor de risc cardiovascular (hipercolesterolemie, hipertensiune, diabet, fumat).

Participanții au primit 900 mg de pudră de usturoi pe zi sub formă de capsule. Studiul a durat 4 ani.

Placa arterială crește riscul de evenimente cardiace grave, precum atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Participanții din grupul cu usturoi au prezentat o scădere medie de 2,6% a dimensiunii plăcii arteriale. La grupul placebo, placa a crescut cu 15,6%.

Rezultatele acestui studiu arată că usturoiul nu doar previne ateroscleroza, ci chiar ajută la tratarea ei (scăderea plăcii).

Usturoiul previne cancerul

Cercetările pe efectele anticancerigene ale usturoiului sugerează că acesta (și alte plante înrudite, precum ceapa și prazul) ar putea reduce riscul mai multor tipuri de cancer.

Există cel puțin 15 studii statistice și recenzii care asociază consumul de usturoi cu rate mai mici de cancer în diferite țări – China, India, Egipt și în Europa.

Există 10 studii epidemiologice și pe consumul de usturoi crud/gătit și prevenirea cancerului.

Citește și: Usturoiul distruge celulele canceroase, fără să le afecteze pe cele normale

Cum se folosește usturoiul în scop terapeutic

Intern, se recomandă următoarele forme de administrare și doze:

» 4 g de usturoi crud, zdrobit pe zi

» ceai de usturoi, din 4 g de usturoi și 150 ml de apă

» 20 ml de tinctură de usturoi pe zi (preparată după raportul de 1:5, adică 1 g de usturoi la 5 ml de alcool)

Ce contraindicații are usturoiul

Comisia E. a Germaniei nu raportează efecte secundare ale consumului de usturoi. Există însă alte surse care susțin că persoanele care merg la o operație nu trebuie să consume cantități mari de usturoi în zilele dinainte deoarece riscă să sufere sângerări prelungite.

Citește și: Usturoiul – cea mai bun anticoagulant natural

Usturoiul este contraindicat și în perioada de alăptare. Unele persoane pot fi alergice la usturoi. În cazuri rare, usturoiul poate cauza tulburări gastrointestinale.

Usturoiul potențează efectele anticoagulante ale warfarinei, de aceea nu trebuie administrate concomitent.

 

Sursă: American Botanical Council, Herbal Medicine: Expanded Commission E, Garlic: http://cms.herbalgram.org/expandedE/Garlic.html

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

  1. as dori un tratament pt slabit

  2. va rog daca se poate un leac pt teroida multumesc

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.