Salată de roșii cu pătrunjel și sfeclă
Dacă simțiți nevoia să mâncați o salată sănătoasă, optați pentru rețeta de mai jos. Această salată de roșii cu pătrunjel și sfeclă poate fi servită la orice masă a zilei.
Este potrivită pentru zilele de post din săptămână, dar și pentru dietele de slăbit.
Legumele și salatele trebuie să ocupe un loc mai de seamă în alimentația noastră. Asta deoarece sunt sărace în calorii, grăsimi și colesterol, dar bogate în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.
Cuprins
Beneficiile consumului de sfeclă
100 de grame de sfeclă gătită conțin 44 de calorii. Acoperă 20% din doza zilnică recomandată de acid folic, 16% din doza de mangan, 9% din doza de potasiu și 6% din doza de vitamina C.
În sfecla roșie se găsesc de asemenea nitrați și antioxidanți, cărora sunt atribuite majoritatea beneficiilor ei.
Nitrații au o acțiune hipotensivă. Aceștia scad riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă.
Totodată, au efecte vasodilatatoare. Prin faptul că îmbunătățesc circulația sangvină la nivelul creierului, nitrații au un efect benefic asupra funcțiilor cognitive.
Citește și – Sfecla roșie protejează inima, rinichii și creierul și combate infecțiile
Sfecla ameliorează în special fluxul sanguin într-o regiune din creier asociată cu memoria de lucru, gândirea și luarea de decizii.
Un pigment din sfeclă numit „betalaină” a demonstrat proprietăți antiinflamatoare. Un studiu a arătat că acest compus, administrat sub formă de capsule la pacienți cu osteoartrită a redus durerea și disconfortul articular.
Fibrele din sfeclă susțin buna funcționare a digestiei și sănătatea colonului. Previn constipația, bolile cardiovasculare, diabetul și unele tipuri de cancer.
Citește și – Salată de sfeclă roșie cu castraveți murați
Salată de roșii cu pătrunjel și sfeclă – rețetă
Ingrediente
- 1 roșie
- 1 ardei gras roșu
- 1 sfeclă mică
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 lingură de suc de lămâie sau oțet de mere
- 1 lingură de ulei
- sare, după gust
Preparare
Sfecla roșie se fierbe sau se coace în cuptor, cu tot cu coajă, după ce a fost spălată bine înainte.
Puteți găti mai multe sfecle odată, din care una să o folosiți la această salată (sau mai multe, dacă aveți mai mulți meseni).
Când sfecla s-a răcorit, se curăță de coajă și se taie cubulețe mici. Dacă nu vreți să vă pătați pe mâini, puneți-vă mănuși cât umblați cu sfecla.
Puneți cubulețele de sfeclă într-un bol. Spălați și tăiați roșia și ardeiul gras cubulețe.
Amestecați toate legumele. Separat, omogenizați uleiul cu sucul de lămâie sau oțetul de mere. Turnați acest sos peste legume și puneți sare, după gust.
La final, adăugați pătrunjelul tocat mărunt. Amestecați ușor.
Salata poate fi servită imediat, sau după ce stă câteva minute la odihnit.
Citește și – Salată de sfeclă roșie crudă cu hrean
Surse articol:
1. Daisy Coyle, 9 Impressive Health Benefits of Beets, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-beets#section6
2. Oana Hîncu, Salată cu sfeclă roșie, Doxologia: https://doxologia.ro/salata-cu-sfecla-rosie