„Mierea” de pepene – o delicatesă pe care merită să o faci vara asta!

Mierea de pepene este o rețetă neobișnuită, care provine din sudul Rusiei. Poate fi întrebuințată ca orice miere, consumată ca atare, sau folosită la deserturi, în loc de sirop.

Mierea de pepene se numește în lumba turcă „Nardek” și înseamnă „sirop din suc de rodie”.

Miere de pepene o reteta inedita

Miere de pepene o reteta inedita

Mierea de pepene – istorie și rețetă originală

A apărut pentru prima dată în Orientul Mijlociu. Deși este o invenție a popoarelor asiatice, în Rusia este practicată din secolul al 18-lea, de pe vremea Împărtăsei Elizabeta.

Ceva mai târziu, a fost utilizată ca o metodă de conservare a recoltelor bogate de pepene până în următorul sezon al acestor fructe.

Nardek nu este o miere în adevăratul sens al cuvântului. Nici nu conține miere, așa cum s-ar putea deduce din denumire.

Partea bună este că nu are nici măcar zahăr adăugat. Este un sirop din pepene care capătă consistența mierii de albine prin fierberea îndelungată. De aici i se trage denumirea de „miere de pepene”.

Mierea de pepene se prepara astfel: se golea pepenele de miez cu o lingură, iar pulpa extrasă se trecea printr-o sită.

Sucul rezultat se turna în cratițe de fontă și se fierbea în aer liber până când se transforma într-un sirop. Sucul de pepene era redus de aproape 10 ori.

Produsul final era ca o miere, sau ca un gem. Densitatea sau vâscozitatea compoziției depindea însă de durata fierberii sucului.

Cu cât mai groasă, cu atât mai bună era această „miere” de pepene.

În zilele noastre, gospodinele care vor să încerce această rețetă se pot folosi de aparatura modernă. Mai exact, pot pasa miezul de pepene cu un blender manual (vertical) sau cu un robot de bucătărie.

Este o modalitate mai simplă decât presarea sucului prin sită.

Citește și – STUDIU: Pepenele reduce senzația de foame, greutatea corporală și tensiunea arterială

Miere de pepene – rețetă

Pentru a prepara această rețetă aveți nevoie de 3-4 pepeni de mărime medie.

Tăiați pepenii în două. Puteți pasa direct miezul cu un blender în interiorul cojii, sau îl puteți scoate cu o lingură și pasa într-un bol.

Sucul se strecoară apoi printr-o sită fină și se toarnă într-o cratiță mare. Se pune pe foc și se fierbe la foc mic.

Colectați ocazional spuma care se formează la suprafață. Se lasă să fiarbă până când lichidul scade cu 2/3.

Luați vasul de pe foc și strecurați din nou sucul printr-un filtru de cafea. Astfel veți obține o consistență mai fină.

Turnați lichidul într-o cratiță mai mici și continuați fierberea până când se transformă într-un sirop gros.

Transferați mierea de pepene în borcane de sticlă și păstrați-le în frigider.

Citește și – Răcoriți-vă instant cu o ÎNGHEȚATĂ pe băț din PEPENE! (rețetă + beneficii)

Moduri de utilizare

Mierea de pepene poate fi folosită ca desert, ca îndulcitor sau ca pastă (gem).

Se poate utiliza și în loc de sirop pentru clătite, gogoși, înghețată sau alte dulciuri.

Dat fiind că are o consistență bogată, poate fi folosit și ca umplutură pentru plăcinte, gogoși sau prăjituri.

Are un gust foarte dulce, dar conține zahăr natural doar în concentrație de 60%.

Citește și – Salată de ROȘII și PEPENE galben – o delicatesă de vară

Sursă: Russian Kitchen, Watermelon Honey: https://www.rbth.com/russian-kitchen/330738-nardek-watermelon-honey-cossacks

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.