Salată de ROȘII și PEPENE galben – o delicatesă de vară

Această salată este plină de viață, de prospețime, de culori vibrante și de vitamine naturale. Inspiră sănătate și vitalitate de la prima vedere și degustare.

Pare o asociere neobișnuită, însă dacă luăm în considerare că și roșiile sunt fructe, nu legume, atunci această salată întrunește toate regulile nutriționale.

Salata de rosii si pepene galben

Pe lângă pepene galben și roșii, conține și ardei iute – care îi dă o aromă distinctă, precum și semințe – pentru o textură mai crocantă.

Cu siguranță puteți folosi pepene verde în loc de pepene galben, care merge ai bine cu tomate. Pepenele galben face o pereche excelentă cu banane, piersici sau caise.

Pepenele galben este o sursă foarte bună de potasiu, vitamina A (sub formă de beta-caroten) și vitamina C – doi antioxidanți care protejează organismul de diverse afecțiuni. Un studiu publicat în anul 2006 în jurnalul HortScience a arătat că acest fructe conține mai mult beta-caroten decât portocalele.

Asemenea pepenelui verde și castraveților, are un conținut bogat în apă (circa 90%). Deși este dulce și aromat, acest fruct este sărac în calorii în raport cu ceilalți nutrienți. El poate fi o alegere inteligentă pentru persoanele care țin dietă și calculează caloriile consumate.

160 de grame de pepene conține doar 55 de calorii (din cauza conținutului bogat în apă) și oferă peste 100% din doza zilnică necesară de vitamina A, peste 50% din doza necesară de vitamina C și 1.5 grame de fibre.

Salată de roșii și pepene – rețetă

Ingrediente

• ½ pepene galben
• 6 roșii cherry
• 6 frunze de busuioc verde
• 2 linguri de semințe de dovleac coapte fără sare
• 1 lingură de suc de lămâie
• ½ lingură de ulei de măsline extra-virgin
• ¼ linguriță de piper negru măcinat
• ½ ardei iute mic

Preparare

Tăiați pepenele galben în jumătate și scoateți interiorul cu semințe cu o lingură. Curățați-l bine și tăiați miezul cubulețe mici. Puneți-le într-un bol. Spălați roșiile, tăiați-le jumătăți și adăugați-le peste pepene. Adăugați apoi ardeiul iute și frunzele de busuioc tocate mărunt și semințele de dovleac.

Amestecați zeama de lămâie cu uleiul de măsline și puțin piper și turnați dressing-ul peste ingredientele din bol. Amestecați și serviți salata ca atare.

Informații nutriționale per porție

Calorii: 130
Grăsimi totale: 6 g (din care 1 g de grăsimi saturate)
Proteine: 3 g
Carbohidrați totali: 16 g
Fibre: 2 g
Zahăr: 13 g
Sodiu: 30 mg

Surse:

1. Jessie Szalay, Cantaloupes: Health Benefits & Nutrition Facts, LIVE SCIENCE: https://www.livescience.com/54475-cantaloupe-nutrition.html
2. Cleveland Clinic, Recipe: Cantaloupe and Tomato Salad: https://health.clevelandclinic.org/recipe-cantaloupe-and-tomato-salad/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.