STUDIU: Pepenele reduce senzația de foame, greutatea corporală și tensiunea arterială

Articol documentat

Potrivit unui studiu publicat în martie 2019 în jurnalul „Nutrients”, pepenele ajută la diminuarea apetitului.

Scade totodată tensiunea arterială, greutatea corporală, indicele de masă corporală și raportul dintre talie și șold.

Pepenele scade greutatea corporala

Pepenele scade greutatea corporala: Kamran Aydinov – www.freepik.com

Autorii acestui studiu au vrut să vadă ce efecte are consumul de pepene asupra sațietății și a factorilor de risc cardiometabolic. Cercetarea a fost realizată pe adulți supraponderali sau cu obezitate.

Ajută pepenele la slăbit? 

Studii anterioare au arătat că pepenele are efecte benefice în ceea ce privește bolile metabolice. Însă acesta este primul studiu care a investigat mecanismele prin care acest fruct îmbunătățește controlul greutății corporale.

Studiul a durat 4 săptămâni și a fost efectuat pe 33 de persoane supraponderale sau obeze, cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.

Participanții au consumat 2 căni pe zi de pepene pe zi timp de 4 săptămâni, apoi fursecuri sărace în grăsimi, timp de 4 săptămâni.

Fiecare porție de pepene a conținut 92 de kilocalorii, 23 g de carbohidrați, 2 g de proteine, 0 g de grăsime și 1 g de fibre.

Fiecare porție de fursecuri a conținut 92 de kilocalorii, 18,2 g de carbohidrați, 0,76 g de proteine, 1,14 g de grăsimi și 0 g de fibre.

Participanții au avut permisiunea să mănânce aceste gustări la orice oră din zi. Nu au avut voie să consume și pepene și fursecuri pe durata perioadei de intervenție, ci doar pepene sau doar fursecuri, pe perioada de studiu aferentă.

Citește și – Pepenele curăță urina, ajută la eliminarea pietrelor și protejează rinichii

Rezultatele studiului

Consumul de pepene a redus notabil greutatea corporală, indicele de masă corporală, tensiunea arterială sistolică și raportul talie-șold.

În schimb, consumul de fursecuri a mărit semnificativ tensiunea arterială și grăsimea corporală.

După 1 lună de cură cu pepene, a scăzut de asemenea stresul oxidativ și a crescut capacitatea antioxidantă din sânge, comparativ cu grupul care a mâncat fursecuri.

Pepenele menține sațietatea 

Comparativ cu fursecurile, pepenele a indus o sațietate mai mare. Participanții au avut o senzație mai mică de foame și un apetit scăzut.

Mai exact, pepenele a menținut sațietatea timp de 90 de minute după consum, iar fursecurile doar 20 de minute. Dorința de a mânca a fost de asemenea mai mare la cei care au consumat fursecuri.

Acest studiu demonstrează că factorii de risc cardiometabolic pot fi îmbunătățiți prin consumul zilnic de pepene.

Citește și – Cura cu pepene are efecte extraordinare asupra inimii, sistemului circulator, rinichilor, pielii și greutății corporale

Pepenele oferă protecție împotriva bolilor 

Comparativ cu gustările bogate în carbohidrați rafinați, fructele dau o sațietate mai mare. La pepene, acest lucru se explică prin faptul că este foarte bogat în apă și are o densitate energetică redusă.

Spre deosebire de gustările din comerț – care au multe grăsimi saturate și adaos de zahăr, fructele oferă vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Îmbunătățesc calitatea dietei în general.

O cană de pepene tăiat cuburi conține 46 de kilocalorii și acoperă 21% din doza zilnică recomandată de vitamina C și 17% din necesarul de vitamina A.

Pepenele cu miez roșu conține licopen – un antioxidant din clasa carotenoidelor care protejează împotriva bolilor cardiovasculare și canceroase.

Citește și – Pepenele verde conține foarte mult licopen, un antioxidant cu efecte remarcabile împotriva cancerului și bolilor cardiovasculare

Este cea mai bună sursă de L-citrulină – un aminoacid care ajută la sinteza oxidului de azot.

Pepenele aduce de asemenea un aport valoros de potasiu și fibre. Studiile pe animale și pe oameni a arătat că îmbunătățește profilul lipidelor și scade tensiunea arterială.

Sursă articol: Tiffany Lum, Megan Connolly, Amanda Marx, Joshua Beidler, Shirin Hooshmand, Mark Kern, Changqi Liu, and Mee Young Hong, Effects of Fresh Watermelon Consumption on the Acute Satiety Response and Cardiometabolic Risk Factors in Overweight and Obese Adults, Nutrients. 2019 Mar; 11(3): 595: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470521/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.