Cuișoarele – un antimicrobian puternic, folosit în epidemiile de ciumă
Cuișoarele (Syzygium aromaticum) sunt folosite în scop medicinal din vechime.
Grecii le utilizau în afecțiunile stomacale și gută.
În epidemiile de ciumă din perioada Evului Mediu cuișoarele erau un antidot important.
Cuprins
CE PROPRIETĂȚI AU CUIȘOARELE
Cuișoarele au o compoziție chimică impresionantă. Circa 20% din conținutul lor este constituit din ulei esențial.
Acesta este bogat în eugenol (80-90%), acetat de eugenol, cineol, pinen, vanilină, mentol și cariofilen.
Nu mai puțin importanți sunt ceilalți compuși: flavonoizii, taninurile, glicozidele, sterolii și acizii polifenocarboxilici.
Citește și – Mestecați 1-2 cuișoare după masă! Previn gripa și virozele
Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor sunt atribuite în mare parte conținutului de eugenol.
Cele mai importante sunt cele antiseptice, antifungice, antivirale, antibacteriene, anestezice, analgezice și antitrombotice.
Se remarcă de asemenea prin acțiunea antiinflamatoare, hepatoprotectoare și anticancerigenă.
ÎN CE AFECȚIUNI SUNT FOLOSITE
Cuișoarele calmează durerile de dinți. Previn și ajută la tratarea infecțiilor.
Tonifică funcția stomacului și uterul. Înlătură gazele și viermii intestinali.
Sunt indicate în balonare, diaree, flatulență, indigestie, ulcere, gastrite, greață și vărsături.
În aceste afecțiuni se recomandă infuzia de cuișoare, administrată înainte sau după masă.
La prepararea ei se folosește 1 cuișor și 200 ml de apă. Se adaugă de asemenea 1 linguriță de ceai verde.
Lăsați la infuzat 5 minute, apoi strecurați.
UN ANTIMICROBIAN PUTERNIC
Cuișoarele sunt un antimicrobian puternic, acționând împotriva unui spectru larg de patogeni – bacterii, virusuri, fungi:
• Stafilococul auriu
• Bacillus cereus
• Enterococcus faecalis
• Listeria monocytogenes
• Escherichia coli
• Yersinia enterocolitica
• Salmonela enterica
• Pseudomonas aeruginosa
• specii de Candidă
• specii de Aspergillus
• specii de Microsporum canis
• specii de Trichophyton
• Epidermophyton floccosum
Eugenolul și cinamaldehida din cuișoare și respectiv scorțișoară au inhibat creșterea a 31 de tulpini de Helicobacter pylori.
S-au dovedit mai eficiente decât tratamentul antibiotic.
Eugenolul acționează împotriva microbilor prin mai multe mecanisme. Rupe peretele celular și modifică membrana grasă. Rreduce practic șansele de supraviețuire a microbilor.
UTILE ÎN DIFERITE INFECȚII
Fitoterapeutul Constantin Milică menționează cuișoarele ca remediu de casă pentru răceală, infecții ale urechii, nasului, gâtului și organelor genitale.
Dr. Marc Bosquet recomandă consumarea lor la primele semne de gripă. Ajută în stările febrile, promovând transpirația.
Citește și – Ceaiul de cuișoare – puternic antioxidant, antimicrobian și analgezic
Cuișoarele se pot măcina și consuma cu miere. Se pot adăuga și alte condimente măcinate, precum scorțișoară, ghimbir și turmeric.
Se pot folosi de asemenea la ceaiuri. Sau se pun în vin fiert sau țuică contra răcelii.
Cuișoarele s-au dovedit eficiente și în infecțiile tractului urinar. Inhibă activitatea speciilor de E. coli, Proteus mirabilis sau Klebsiella pneumonaie.
Bacteria E. coli este implicată și în patogeneza intoxicațiilor alimentare.
Studiile au arătat cuișoarele eficiente împotriva infecțiilor orale.
Compușii pe care îi conțin împiedică creșterea bacteriilor care provoacă boli gingivale.
Uleiul esențial de cuișoare poate fi adăugat în apă și utilizat ca formă de apă de gură. În această formulă se pot adăuga și uleiuri esențiale de mentă sau arbore de ceai.
După o utilizare zilnică de 3 săptămâni, apa de gură cu cuișoare a ameliorat sănătatea gingiilor, a redus cantitatea de placă dentară și bacterii din cavitatea bucală.
Citește și – Cuișoarele scad glicemia cu 27% la persoanele cu prediabet
Uleiul esențial poate fi folosit și extern, în caz de infecții ale pielii.
Dezinfectează pielea afectată de răni, scabie, înțepături de insecte, zgârieturi sau negi.
ALTE ÎNTREBUINȚĂRI ALE CUIȘOARELOR
Cuișoarele ajută la controlul zahărului din sânge și a apetitului pentru dulce.
Eugenolul îmbunătățește funcția ficatului în steatoza hepatică. În studiile pe animale, acesta a redus inflamația și stresul oxidativ.
Mai mult, a atenuat simptomele de ciroză hepatică.
Extractele bogate în eugenol cresc densitatea minerală osoasă, tonifică oasele și ameliorează osteoporoza.
Aceste beneficii se datorează conținutului bogat în mangan, un mineral important pentru formarea oaselor.
Cuișoarele ajută la tratarea ulcerelor stomacale. Compușii săi stimulează producția de mucus gastric protector.
Nu în ultimul rând, cuișoarele pot stopa creșterea tumorilor și induce moartea celulelor maligne. Studiile în eprubetă au demonstrat acest lucru, mai ales în cazul cancerului esofagian și cervical.
Puneți câteva cuișoare într-o jumătate de lămâie tăiată pentru a alunga țânțarii, muștele sau moliile din casă.
PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII
Uleiul esențial de cuișoare și eugenolul pe care îl conțin nu au efecte toxice.
Cu toate acestea, uleiul esențial nu trebuie consumat în stare concentrată deoarece poate irita mucoasele și cauza răni la nivelul țesuturilor.
El trebuie diluat înainte în mod corespunzător.
Dacă este consumat în doze mari, poate provoca depresie sau alte tulburări ale sistemului nervos.
Surse articol:
1. Constantin Milică, Cuișoarele, „doctorul” infecțiilor bacteriene, Ziarul Lumina: https://ziarullumina.ro/societate/sanatate/cuisoarele-doctorul-infectiilor-bacteriene-56075.html
2. Healthline, 8 Surprising health benefits of cloves: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cloves#1.-Contain-important-nutrients
3. Rosarior VL, Lim PS, Wong WK, Yue CS, Yam HC, Tan SA. Antioxidant-rich Clove Extract, A Strong Antimicrobial Agent against Urinary Tract Infections-causing Bacteria in vitro. Trop Life Sci Res. 2021 Jun;32(2):45-63: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8300942/
4. Todd Mansfield, Clove: herbal medicine for the gut, Byron Herbalist: https://www.byronherbalist.com.au/herbal-medicine/clove-herbal-medicine-for-the-gut/
5. Marc Bosquet, Cuișoare, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 42