Ceaiul de cuișoare – puternic antioxidant, antimicrobian și analgezic

Bazat pe studii științifice

Cuișoarele (Syzygium aromaticum) se numără printre condimentele care în antichitate valorau cât metalele scumpe.

Secole la rând, comerțul acestui condiment prețios a ajutat la creșterea dezvoltării economice din zonele asiatice.

Ceaiul de cuisoare - puternic antioxidant, antimicrobian si analgezic

Cuisoarele – puternic antioxidant, antimicrobian si analgezic: Kamran Aydinov – www.freepik.com

Astăzi, cuișoarele sunt un ingredient ușor accesibil, la un preț foarte convenabil.

De ce erau mirodeniile atât de apreciate în trecut? Valoarea lor era de multe ori echivalentă în aur.

Condimentele erau utilizate pe vremea aceea atât ca și conservant, cât și ca aromatizant și medicament.

Cuișoarele au un potențial farmaceutic uriaș

Arborele care face cuișoare este un arbore veșnic verde, originar din Indonezia.

În zilele noastre se cultivă în mai multe zone ale lumii.

Cei mai mulți folosim cuișoarele pentru a da o aromă mai plăcută deserturilor și băuturilor.

Din păcate, puțini sunt aceia care cunosc valoarea lor terapeutică.

Citește și – Adăugați cuișoare în supe, ceaiuri și alte mâncăruri – stimulează digestia, combat infecțiile, întăresc uterul

Conțin până la 18% ulei esențial, bogat în eugenol (89%), acetat de eugenol și beta-cariofilen.

Uleiul esențial conține de asemenea alfahumulen, betapinen, limonen, farnesol și benzaldehidă.

Multe din aceste denumiri apar în studii și sunt asociate cu prevenirea și tratarea multor boli.

Efecte biologice

Eugenolul este înzestrat cu efecte biologice importante.

O recenzie publicată în a confirmat multe din utilizările tradiționale ale cuișoarelor, atât ca și conservant, cât și ca plantă medicinală.

Antioxidant puternic

Cuișoarele sunt una din cele mai bogate surse de polifenoli.

Conțin acetat de eugenol, acid hidroxibenzoic, acid hidroxicinamic, acid cafeic, acid ferulic, acid elagic, acid salicilic și acid galic.

În compoziția lor se găsesc și cantități mai mici de flavonoide, precum quercetină și kaempferol.

Antioxidanții sunt compuși importanți pentru protecția organismului împotriva daunelor stresului oxidativ.

Studiile au arătat că uleiul esențial folosit ca pre-tratament reduce stresul oxidativ din creierul șoarecilor și poate repara deficitele de memorie și învățare.

Citește și – Tinctura de cuișoare ajută la tratarea infecțiilor în gât (rețetă)

Activități antimicrobiene diverse

Oamenii de știință susțin că activitatea antioxidantă și antimicrobiană a cuișoarelor este mai mare decât a altor condimente, fructe sau legume.

S-au dovedit eficiente împotriva unor tulpini de bacterii și fungi.

Dintre toate condimentele testate – scorțișoară, muștar, ghimbir, mentă și usturoi – cuișoarele au demonstrat un efect bactericid complet împotriva tuturor patogenilor testați, precum E. coli, Salmonella, Stafilococul auriu și Bacillus cereus.

Cea mai mare capacitate inhibitorie a extractului apos a fost la o concentrație de 3% și destul de bună la o concentrație de 1%.

Uleiurile esențiale de cuișoare, cimbru și oregano au avut într-un alt studiu cea mai bună activitate antibacteriană împotriva a 25 de tulpini de bacterii gram pozitive și gram negative.

Un studiu a arătat că eugenolul și cinamaldehida din cuișoare au inhibat creșterea a 31 de tulpini de Helicobacter pylori. S-au dovedit mai buni decât Amoxicilina.

Eugenolul și carvacrolul au și efecte antifungice. Sunt un agent promițător pentru prevenirea și tratarea infecțiilor vaginale cu candidă (candidoza vaginală).

Eugeniina – un compus izolat din cuișoare s-a dovedit eficientă împotriva virusurilor herpetice.

Efecte analgezice

Încă din secolul al 13-lea se cunosc efectele analgezice ale cuișoarelor. Sunt utile în durerile de dinți și durerile de articulații.

Au de asemenea proprietăți antispasmodice.

Eugenolul este responsabil pentru reducerea durerilor.

Moduri de utilizare

Cuișoarele pot fi mestecate ca atare, folosite în scop culinar, sau sub formă de ceai.

Citește și – Mestecați 1-2 cuișoare după masă! Previn gripa și virozele

Pentru prepararea ceaiului, folosiți până la 10 cuișoare la 1 cană cu apă.

Se fierb 2 minute, apoi se mai lasă la infuzat puțin și se strecoară.

Dacă măcinați cuișoarele înainte, ceaiul va fi și mai concentrat.

Precauții și contraindicații

Nu consumați ceai de cuișoare sau ulei de cuișoare dacă luați anticoagulante sau medicamente care subțiază sângele.

Cuișoarele scad nivelul zahărului din sânge. Țineți cont de acest lucru dacă luați medicamente pentru scăderea glicemiei.

Surse articol:

1. Cortés-Rojas DF, de Souza CR, Oliveira WP. Clove (Syzygium aromaticum): a precious spice. Asian Pac J Trop Biomed. 2014;4(2):90-96: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819475/
2. Lekovite Biljke, Fierbeți cuișoare: https://www.youtube.com/watch?v=MyQJAUUp16I&ab_channel=LekoviteBiljke

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.