Adăugați CUIȘOARE în supe, ceaiuri și alte mâncăruri – stimulează DIGESTIA, combat INFECȚIILE, întăresc UTERUL
Cuișoarele fac parte din amestecul de mirodenii înzestrate cu o valoare culinară și medicinală de excepție, alături de scorțișoară, nucșoară și ghimbir.
Chinezii foloseau cuișoarele încă din anul 226 î.Hr., îndeosebi pentru împrospătarea respirației. Împreună cu nucșoara, cuișoarele erau cele mai costisitoare condimente în secolul al 16-lea, datorită proprietăților lor de aromatizare și conservare a mâncărurilor.
Cuișoarele au proprietăți medicinale impresionante. Au proprietăți antiseptice, antibacteriene, antifungice, antispasmodice, antivirale, antiparazitice, analgezice și stimulative. Astăzi sunt utilizate îndeosebi în domeniul stomatologiei, datorită efectelor anestezice locale.
Cuișoarele stimulează creierul, previn greața și diareea, ușurează tusea, ajută la tratarea răcelilor, îmbunătățesc digestia, iar la nivel extern, ajută la reducerea acneei și a durerilor.
Dr. Marc Bosquet recomandă cuișoarele în ultimele luni de sarcină, deoarece întăresc uterul în vremea nașterii. Femeile gravide pot adăuga cuișoare în supe, iar înainte de naștere, pot consuma o fiertură de cuișoare.
_______________________________________________________________________________________________________
Moduri de utilizare
Dacă vreți să le puneți în supe, înfigeți-le într-o ceapă și adăugați-o în cratiță. Dacă le măcinpm fin, putem aromatiza cu ele diferite preparate: sosuri, tocănițe, varză acră, ciorbe, rasol, lichioruri, siropuri, plăcinte, prăjituri etc.
Sunt indicate la primele semne de răceală sau gripă. În acest caz se folosesc la ceaiuri, alături de ghimbir, scorțișoară, anason, mentă, tei, muguri de brad etc.
Adăugate în dulciuri, cuișoarele favorizează digestia. În anotimpul cald, putem folosi cuișoarele pentru a conserva mai bine produsele din carne.
Persoanele care suferă de afecțiuni biliare sau de colită de putrefacție, pot adăuga cuișoare în salate.
Pulberea fină obținută prin măcinarea cuișoarelor prin râșnița de cafea poate fi folosită pentru prevenirea și tratarea virozelor respiratorii. Se ia un vârf de cuțit de pulbere și se ține sub limbă 5 minute, apoi se înghite cu apă.
_______________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. In Depth Info, History of Cloves: http://www.indepthinfo.com/cloves/story.shtml
2. Cynthia Gladen, Cloves, University of Minnesota Libraries: https://www.lib.umn.edu/bell/tradeproducts/cloves
3. Dr. Marc Bosquet, CUIȘOARE, 400 de rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, 2014, p. 42
4. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post, CUIȘOARELE, Editura Kamala, p. 253