Apa de cuișoare – leac indian pentru imunitate, gripă, infecții, digestie, slăbit

Indienii au o atracție puternică față de condimente și mirodenii. Aproape toate mâncărurile și băuturile lor sunt picante sau intens aromatizate.

Acest obicei este cât se poate de sănătos! Plantele aromatice și semințele lor au o concentrație mare de antioxidanți.

Apa de cuișoare

Apa de cuișoare: Azerbaijan stockers

Cuișoarele – campioane la capitolul antioxidanți

Orice este bogat în antioxidanți va fi benefic sănătății noastre. Acești compuși ne protejează de îmbătrânirea prematură și boli cronice, inclusiv cancer.

Cuișoarele sunt situate în vârful alimentelor cu cea mai puternică activitate antioxidantă. Mai multe despre aceasta puteți citi într-un alt articol.

Cuișoarele au atât de multe beneficii, încât indienii le pun în apă sau le consumă sub formă de ceai sau apă aromatizată. O astfel de rețetă veți găsi mai jos. 

Antimicrobiene puternice

Cuișoarele sunt un agent antimocrobian puternic. Au proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice, vermifug și snsecticide. Toate aceste activități sunt atribuite conținutului de eugenol.

Cuișoarele au efecte antiseptice, dezinfectante și analgezice. Nu în mod întâmplător sunt utilizate în stomatologie.

Susțin sănătatea orală

Cuișoarele împrospătează respirația, de aceea unii le folosesc în locul pastei de dinți sau apei de gură.

În acest scop se pot mesteca 1-2 cuișoare după fiecare masă. Sunt un calmant temporar foarte eficient pentru durerile de dinți.

Ajută imunitatea, utile în gripă, răceală, infecții

Consumate cu regularitate, cuișoarele susțin funcția sistemului imunitar. Au efecte profilactice și curative în gripă, răceli și infecții. Suprimă tusea.

Stimulează digestia, reduc apetitul

Sunt foarte bune pentru digestie. Unii consumă apă de cuișoare pentru stimularea intestinală. Un beneficiu „secundar” pe care îl descoperă cei care ronțăie cuișoare este că reglează senzația de foame.

Unii au constatat că inhibă apetitul – mai ales pofta de dulce și reduc nevoia de ronțăieli și gustări între mese. Acest lucru nu face decât să ajute la scăderea în greutate.

Reglează zahărul din sânge

De fapt, cuișoarele au și efecte metabolice, fiind utile în diabet, obezitate, boli cardiovasculare. Studiile arată că ajută la reglarea zahărului din sânge.

Poate că nu în mod întâmplător indienii au rate mici de obezitate și diabet. Mâncărurile pline de arome și condimente sunt mai sățioase și reduc senzația de foame între mese.

Întăresc uterul la naștere

Cuișoarele mai au un beneficiu: tonifică uterul în timpul nașterii. Dr. Marc Bosquet recomandă consumul de cuișoare în ultimele luni de sarcină. Acestea se adaugă în supe sau băuturi.

Cuișoarele îmbunătățesc funcția ficatului. Susțin sănătatea oaselor.

Cum se folosesc cuișoarele în scop medicinal

Cuișoarele pot fi mestecate ca atare, așa cum am spus mai sus. Această practică ajută nu doar sănătatea orală, ci și sănătatea generală.

Pot fi de asemenea consumate sub formă de apă sau ceai. Ceaiurile calde sunt ideale în sezonul rece. Se folosesc 4-5 cuișoare la un ibric de apă și se fierb câteva minute (deoarece sunt substanțe lemnoase și tari).

Ceaiul de cuișoare (și alte plante) poate fi consumat atât în scop preventiv, cât și terapeutic. La primele semne de răceală (iritație în gât, răgușeală, tuse seacă, rinoree), începeți să consumați cuișoare.

Cuișoarele pot fi măcinate și amestecate cu alte mirodenii (scorțișoară, nucșoară, anason, fenicul) făcute pudră, într-un borcan. Le puteți folosi la îndulcirea sau aromatizarea ceaiurilor, cafelei și deserturilor.

Pulbere de cuișoare poate fi amestecată cu bicarbonat și alte pudre pentru dinți. Sau se poate folosi la prepararea de paste de dinți sau ape de gură naturale.

Foarte util este și uleiul esențial de cuișoare. Acesta este foarte eficient contra infecțiilor fungice (ex. ciuperca unghiei), durerilor de dinți și a durerilor musculare sau articulare.

Uleiul de cuișoare încălzește zona pe care este aplicat și produce un efect de amorțire, diminuând durerea respectivă. Atenție, uleiul esențial de cuișoare este foarte fierbinte.

Persoanele cu pielea sensibilă trebuie să dilueze uleiul esențial cu ulei vegetal (floarea-soarelui, măsline, cocos). Se folosesc de regulă 1-2 picături de ulei esențial la 1 lingură de ulei vegetal.

Apă de cuișoare – rețetă

Această rețetă este preluată din cultura indiană. Puteți exclude anumite ingrediente – dacă nu le aveți sau nu vă sunt pe plac.

Ingrediente

  • 50 g de cuișoare
  • 2 linguri de semințe de fenicul
  • 1 lingură de semințe de chia
  • 1 linguriță de miere
  • 1 cană de apă rece

Mod de preparare

Puneți cuișoarele și semințele de fenicul la înmuiat în apă, peste noapte. Puneți și semințele de chia la hidratat în apă, într-un bol separat.

A doua zi, strecurați apa de la cuișoare și adăugați semințele de chia înmuiate și mierea. Amestecați bine și consumați preparatul dimineața, pe stomacul gol.

Ajută digestia, reglează zahărul din sânge și tensiunea arterială. Această băutură este sățioasă și previne gustările dintre mese.

Precauții și contraindicații

Eugenolul din cuișoare încetinește coagularea sângelui. Dacă aveți sângerări nazale, hemoragii sau vascularizare exesivă, evitați acest condiment.

Uleiurile esențiale nu trebuie folosite intern decât la recomandarea specialistului. Nici cuișoarele ca atare nu se consumă în cantități mari, deoarece au o aromă foarte puternică.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii pe bază de cuișoare:

Miere cu cuișoare – rețetă simplă pentru tuse, dureri în gât, balonare
Ulei de dafin și cuișoare – rețetă pentru piele, păr și sănătatea internă
Mestecați 1-2 cuișoare după masă! Previn gripa și virozele
Cuișoarele scad glicemia cu 27% la persoanele cu prediabet
Cuișoarele – un antimicrobian puternic, folosit în epidemiile de ciumă

Surse articol:

1. Rain Country, The benefits of cloves: https://www.youtube.com/watch?v=2nScFDkN-LY&ab_channel=RainCountry
2. Hansa Ji, Amazing health benefits of clove water and how to make it: https://www.youtube.com/watch?v=0xdW3p58nKE&ab_channel=TheYogaInstitute
3. Marc Bosquet, Cuișoare, 500 de rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2012, p. 42

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.