Cuișoarele scad glicemia cu 27% la persoanele cu prediabet

Cuișoarele au un potențial farmacologic atât de mare încât nu pot fi considerate un simplu ingredient de aromatizare a preparatelor culinare.

Chinezii și indienii le folosesc în scop medicinal pentru răceli, gripă, tuse, dureri de dinți, tulburări digestive, greață și vărsături.

Cuisoarele scad nivelul zaharului din sange si previn diabetul

Cuisoarele scad nivelul zaharului din sange si previn diabetul

Studiile recente au arătat că ar putea ajuta inclusiv în boli mai grave, precum diabet.

Cuișoarele au proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antivirale, antiinflamatoare, hepatoprotectoare și analgezice puternice.

Citește și – Adăugați cuișoare în supe, ceaiuri și alte mâncăruri – stimulează digestia, combat infecțiile, întăresc uterul

Sunt una din cele mai bune surse de compuși fenolici, precum eugenol și acid galic.

Alți fitonutrienți importanți sunt: flavonoidele, timolul, benzenul, carvacrolul și cinameldehida.

Studiu pe cuișoare și diabet 

Potrivit unui studiu recent, apărut în jurnalul „Complementary and Alternative Medicine”, extractul de cuișoare îmbunătățește controlul zahărului din sânge.

Mai mult decât atât, previne progresia stării de prediabet spre diabet de tip 2.

Cercetătorii indieni și americani au testat extractul de cuișoare pe 13 adulți cu o glucoză a jeun normală sau cu prediabet.

Participanții au consumat 250 mg de extract de cuișoare bogat în polifenoli pe zi, după mese.

Studiul a durat 30 de zile.

Participanților le-a fost măsurat nivelul de zahăr din sânge la o distanță de 2 ore după consum.

Citește și – Mestecați 1-2 cuișoare după masă! Previn gripa și virozele

Cuișoarele scad glicemia cu 27%

Rezultate au fost foarte bune. Ambele grupuri au prezentat o scădere semnificativă a glucozei din sânge după masă.

Efectele au început să apară din ziua a 12-a și s-au menținut până la sfârșitul celor 30 de zile de studiu.

În grupul de persoane cu prediabet, nivelul zahărului din sânge a scăzut cu 27%.

De asemenea, glucoza a jeun a scăzut în zilele 24 și 30.

Reduc zahărul din sânge și la persoanele sănătoase

În mod surprinzător, cuișoarele au scăzut glucoza și la persoanele sănătoase, cu niveluri normale ale zahărului din sânge.

La aceștia, scăderea a fost de 21 de procente.

Mecanisme de acțiune

Experimentele in vitro au oferit informații despre mecanismele de acțiune ale cuișoarelor.

Cercetătorii au descoperit că extractul de cuișoare crește capacitatea celulelor musculare (miocitele L6) de a prelua zahărul din sânge.

Totodată, extractul de cuișoare inhibă producția de glucoză din ficat.

Un al treilea mecanism de acțiune este inhibarea activităților unor enzime cheie în diabet, anume alfa-amilaza și alfa-glucozidază.

Aceste enzime sunt răspunzătoare pentru digerarea carbohidraților și creșterea zahărului din sânge.

Concluzia autorilor acestui studiu a fost că extractul de cuișoare bogat în polifenoli susține un metabolism sănătos al glucozei.

Acest efect este important mai ales la persoanele cu prediabet.

Nu este singurul studiu realizat pe această temă.

Cuișoarele cresc producția de insulină

Cercetările anterioare au arătat că acest condiment stimulează secreția de insulină.

Insulina este un hormon care atenționează celulele să absoarbă glucoza din sânge.

Cuișoarele conțin nigricină, o substanță care crește producția de insulină și absorbția glucozei, potrivit studiilor pe celule musculare umane și șoareci cu diabet.

Totodată, cuișoarele îmbunătățesc funcția celulelor producătoare de insulină.

Extractul de cuișoare ajută funcția insulinei și scade nivelul de glucoză din sânge la persoanele cu diabet de tip 2.

Reduce de asemenea colesterolul LDL, asociat cu boli cardiovasculare.

Îmbunătățesc funcția ficatului

Un alt mod prin care cuișoarele contribuie la un control mai bun al zahărului din sânge este acela de îmbunătățire a funcției hepatice.

Eugenolul din cuișoare reduce inflamația și stresul oxidativ în boala ficatului gras.

Cuișoarele depășesc afinele în ceea ce privește conținutul de antioxidanți. Au de 30 de ori mai mulți antioxidanți decât afinele.

Moduri de consum

Se pot consuma sub formă de ceai sau pudră.

Un beneficiu mai puțin cunoscut al cuișoarelor este că scad apetitul pentru zahăr și dulciuri.

Citește și – Pastă de miere, semințe de in și cuișoare – desertul care taie podta de dulce 

Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de cuișoare măcinate și 2 căni de apă. Se fierb 10 minute, apoi se strecoară.

Ceaiul de cuișoare se poate îmbogăți cu scorțișoară – o altă mirodenie benefică în diabet.

Surse articol:

1. Virgilio Marin, Study: Clove extract may help improve blood sugar control and prevent diabestes, Herbs.News: https://www.herbs.news/2021-01-28-clove-improves-blood-sugar-control-prevents-diabetes.html#
2. Chaieb K, Hajlaoui H, Zmantar T, Kahla-Nakbi AB, Rouabhia M, Mahdouani K, Bakhrouf A. The chemical composition and biological activity of clove essential oil, Eugenia caryophyllata (Syzigium aromaticum L. Myrtaceae): a short review. Phytother Res. 2007 Jun;21(6):501-6: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17380552/
3. Cortés-Rojas DF, de Souza CR, Oliveira WP. Clove (Syzygium aromaticum): a precious spice. Asian Pac J Trop Biomed. 2014 Feb;4(2):90-6: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25182278/
4. Meenakshi Nagdeve, Vanessa Voltolina, 10 Surprising health benefits of cloves, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-cloves.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.