Cuișoarele cuceresc vârful alimentelor bogate în antioxidanți
Nu fructele de pădure, nici cacaua sau ceaiul verde sunt cele mai bune surse de antioxidanți. Acestea se află, desigur, pe pozițiile fruntașe.
Însă alimentul care cucerește vârful listei este de fapt un condiment. Este vorba despre cuișoare.
Cuprins
Cuișoarele – campioanele alimentelor antioxidante
Un studiu publicat în 2011 în „International Journal of Research in Ayurveda and Pharmacy” are ca titlu chiar această descoperire: „Cuișoarele: un condiment campion”.
Iată ce scriu cercetătorii indieni: „Cuișoarele pot fi privite ca un campion al tuturor antioxidanților, cunoscuți până în prezent”.
Capacitatea de absorbție a radicalilor liberi (ORAC) este testul care arată și compară puterea antioxidantă a alimentelor. Cu cât mai mare este valoarea ORAC, cu atât mai mare este concentrația de antioxidanți a unui aliment.
Citește și – Rodia – regina antioxidanților
Nu doar fructele, legumele și verdețurile sunt surse potente de antioxidanți, ci și condimentele sau mirodeniile.
O picătură de ulei esențial de cuișoare este de 400 de ori mai puternică din punct de vedere al capacității antioxidante decât cea a fructelor goji sau a afinelor.
Capacitatea antioxidantă a alimentelor (ORAC)
Iată valoarea ORAC a principalelor surse alimentare de antioxidanți (per 100 g):
Spanacul = 1.260
Prunele = 5.770
Afinele = 9.245
Zmeura neagră = 19.220
Aronia = 16.062
Fructele de soc = 14.697
Pudra de cacao (1 linguriță) = 80.933
Busuiocul uscat = 610.000
Turmericul = 130.000
Scorțișoara = 132.000
Oregano uscat = 175.000
Cuișoarele măcinate = 290.000
Rolul antioxidanților
Prin faptul că inhibă radicalii liberi, antioxidanții protejează corpul de îmbolnăvire.
Antioxidanții încetinesc procesele asociate cu îmbătrânirea creierului și a corpului. Persoanele tinere și de vârstă medie ar putea să reduce riscul de boli și senilitate prin adăugarea alimentelor cu o valore ORAC ridicată.
Deși sunt antioxidanți puternici, dezavantajul condimentelor este că nu le putem consuma în cantități mari. 100 de grame înseamnă foarte mult.
Însă dacă le includem zilnic în rețete și folosim o diversitate de condimente, cu siguranță mâncărurile noastre devin deja mai sănătoase.
Turmericul, scorțișoara, oregano și busuiocul pot fi utilizate în cantități mai mari. În schimb, cuișoarele trebuie doar presărate în doze mici, deoarece au o aromă foarte intensă și un gust înțepător, arzător. Indienii folosesc cuișoarele în aproape toate mâncărurile condimentate.
De câți antioxidanți avem nevoie zilnic?
Este bine de știut că organismul are o limită în ceea ce privește gestionare antioxidanților. Corpul poate utiliza între 3.000 și 5.000 de unități ORAC pe zi.
Mai mult decât atât nu aduce nici un beneficiu. Excesul de antioxidanți va fi cel mai probabil excretat de rinichi prin urină.
Citește și – Nu este un bob mai bogat în antioxidanți decât cel de cacao și cafea – dr. Bilic
Dr. Ronald Prior de la Universitatea Tufts spune că aportul de antioxidanți poate fi crescut prin consumul de fructe și legume bogate în antioxidanți.
Este bine să reținem că beneficiile maxime le avem la un aport de 3.000-5.000 unități ORAC pe zi.
1/2 linguriță de cuișoare măcinate acoperă doza zilnică recomandată de antioxidanți
O linguriță de cuișoare (2,1 g) are o valoare ORAC de circa 9.000 unități. Poate că o linguriță de cuișoare măcinate poate fi prea mult pentru o porție. Însă scorțișoara poate fi folosită cu mai multă generozitate în rețete.
Citește și – Bombă de antioxidanți naturali – protejează împotriva bolilor care scurtează viața
O singură linguriță de scorțișoară (2,6 g) are aproximativ 4.000 de unități ORAC și poate acoperi doza zilnică recomandată de experți.
Surse articol:
1. Parle, Milind & Khanna, Deepa. (2010). Clove: A champion spice. International Journal of Research in Ayurveda and Pharmacy. 2.
2. Pick Up Limes, Beginner’s guide to cooking with spices: https://www.youtube.com/watch?v=DrYP9V4f8Ng&ab_channel=PickUpLimes
3. Natural Balance Foods, How do we know levels of antioxidants in foods? The ORAC system: https://www.naturalbalancefoods.co.uk/community/healthy-living/the-orac-system/
4. Aronia Guide, What is the ORAC for aronia? https://aroniaguide.com/what-is-the-orac-for-aronia/
5. Judy McBride, High-ORAC foods may slow aging, Agricultural Research service: https://www.ars.usda.gov/news-events/news/research-news/1999/high-orac-foods-may-slow-aging/