Cel mai sănătos ceai din lume – are mai mulți antioxidanți decât matcha și ceaiul verde și este mai ieftin!

Articol bazat pe studii științifice

Un studiu apărut în „Nutrition Journal” în anul 2010 a dezvăluit care este cea mai sănătoasă băutură din lume.

Criteriul de departajare a fost cel al conținutului de antioxidanți. Cu cât mai mare este capacitatea antioxidantă a unei plante sau a unui aliment, cu atât mai sus este clasat.

Cel mai sanatos ceai din lume

Cel mai sanatos ceai din lume: Azerbaijanstockers

Studiul menționat mai sus a analizat compoziția antioxidanților din peste 3000 de alimente, băuturi, condimente, plante și suplimente. Pare o recenzie destul cuprinzătoare.

Cele mai bogate surse naturale de antioxidanți

Compușii din plante conțin diferite cantități de antioxidanți. Lor li se datorează beneficiile pe care acestea le au asupra sănătății.

Când ne gândim la antioxidanți, primele plante sau alimente care ne vin în minte sunt fructele de pădure, strugurii, vinul și ceaiul verde.

Da, toate acestea sunt incluse în topul celor mai bune surse de antioxidanți. Și totuși, cui îi revine poziția întâi în acest clasament?

Dr. Michael Greger a realizat un scurt clip în care prezintă rezultatele studiului de mai sus. Veți fi surprinși să descoperiți câștigătorul.

Topul celor mai sănătoase băuturi din lume

Autorii studiului au testat 283 de băuturi, inclusiv cafea, ceaiuri, băuturi alcoolice și limonade.

Apa și băuturile energizante au zero antioxidanți. Ele se află pe poziția cea mai de jos. Coca-cola, Pepsi și laptele de vacă au doar un punct.

Pe locurile următoare se află:

  • vinul alb (5 puncte)
  • ceaiul roșu (13 puncte)
  • ceaiul verde (23 puncte)
  • ceaiul negru (36 de puncte)
  • vinul roșu (38 de puncte)
  • sucul de struguri (39 de puncte)
  • espresso (40 de puncte)
  • cafeaua (47 de puncte)
  • ceaiul matcha (100 de puncte)
  • ceaiul de hibiscus (132 de puncte)

Planta care subclasează ceaiul verde

În ceea ce privește puterea antioxidantă, cel mai sănătos lucru pe care poți să-l bei este ceaiul de hibiscus, spune dr. Greger.

Cu siguranță mulți considerau că nimic nu poate bate ceaiul matcha la capitolul antioxidanți. Matcha este o pulbere fină obținută din frunzele de ceai verde, care se consumă cu precădere în țările asiatice și în China.

Acest ceai se găsește și la noi. pudra respectivă poate fi adăugată și în smoothie-uri sau mâncăruri.

Ceaiul de hibiscus depășește matcha cu câteva puncte. Și acesta se găsește la magazinele naturiste sau în unele farmacii. Este deseori recomandat persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare.

Ceaiul de hibiscus – beneficii impresionante

Hibiscusul are efecte anti-hipertensive, vaso-relaxante, antibacteriene, imunostimulatoare, hepatoprotectoare, nefroprotectoare, renale și diuretice, antidiabetice, anxiolitice, antidepresive și anticancerigene.

Această plantă scade tensiunea arterială, colesterolul și zahărul din sânge, inflamația și ritmul cardiac. Hibiscusul ajută inclusiv la diminuarea masei de grăsime corporală.

Acțiunea sa protectoare asupra organelor și sistemelor corpului nu poate fi atribuită decât antioxidanților puternici pe care îi conține:

  • acizi fenolici (acid protocatechuic, EGCG)
  • acizi organici (hidroxicitric, hibiscus, galic, siringic, cafeic, clorogenic)
  • antocianini (delfinidina-3-sambubiozidă, cianidin-3-sambubiozidă)
  • flavonoli (quercetină, kaempferol, miricetină)

Cum să faci un ceai antioxidant din hibiscus – rețetă 

Dr. Greger obișnuia să bea ceai matcha. De când a descoperit acest studiu, a inclus ceaiul de hibiscus în rutina zilnică. Are o rețetă proprie:

Ingrediente

  • 8 pahare de apă
  • 4 pliculețe de ceai cu hibiscus
  • sucul de 1 lămâie
  • îndulcitor (eritritol sau curmale mixate în blender)

Mod de preparare

Amestecați toate ingredientele într-o carafă sau într-un borcan. Dați recipient la frigider și lăsați-l peste noapte. Ceaiul de hibiscus nu necesită fierbere sau infuzare la cald. A doua zi veți avea un ceai bogat în antioxidanți. Strecurați-l și consumați-l pe parcursul zilei.

Ceaiul de hibiscus are un gust floral sau fructat. Poate fi inclusiv pe placul copiilor.

Evitați totuși ceaiul la pliculeț. Cel mai bine este să folosiți planta întreagă pentru ceai. Veți fi plăcut surprinși să descoperiți că ceaiul de hibiscus este mult mai ieftin decât ceaiul verde, matcha sau cafeaua.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre hibiscus:

Ceaiul de hibiscus înlătură excesul de căldură din corp, scade tensiunea, colesterolul și greutate corporală – răcoritor, depurativ, cardioprotector
Hibiscus combate cel mai agresiv tip de cancer la sân
Ceaiul de hibiscus inhibă virusurile gripale
Ceaiul de hibiscus reduce grăsimea abdominală și din ficat, tensiunea și colesterolul (studii)

Surse articol:

1. NutritionFacts.org, Better than green tea? https://www.youtube.com/watch?v=niL4daPfsx0&ab_channel=NutritionFacts.org
2. Da-Costa-Rocha I, Bonnlaender B, Sievers H, Pischel I, Heinrich M. Hibiscus sabdariffa L. – a phytochemical and pharmacological review. Food Chem. 2014 Dec 15;165:424-43. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.05.002. Epub 2014 May 27. PMID: 25038696.
3. Amos A, Khiatah B. Mechanisms of Action of Nutritionally Rich Hibiscus sabdariffa’sTherapeutic Uses in Major Common Chronic Diseases: A Literature Review. J Am Nutr Assoc. 2022 Jan;41(1):116-124. doi: 10.1080/07315724.2020.1848662. Epub 2021 Jan 28. PMID: 33507846.
4. Montalvo-González E, Villagrán Z, González-Torres S, Iñiguez-Muñoz LE, Isiordia-Espinoza MA, Ruvalcaba-Gómez JM, Arteaga-Garibay RI, Acosta JL, González-Silva N, Anaya-Esparza LM. Physiological Effects and Human Health Benefits of Hibiscus sabdariffa: A Review of Clinical Trials. Pharmaceuticals (Basel). 2022 Apr 12;15(4):464. doi: 10.3390/ph15040464. PMID: 35455462; PMCID: PMC9033014.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.