Ceaiul de hibiscus înlătură excesul de căldură din corp, scade tensiunea, colesterolul și greutate corporală – răcoritor, depurativ, cardioprotector

Articol bazat pe studii științifice

Hibiscus este o plantă din familia nalbei (Malvaceae) și crește în zonele asiatice. Se găsește și la noi sub formă de ceai.

Florile de hibiscus sunt cunoscute în mod deosebit pentru efectele lor benefice asupra sistemului cardiovascular.

Ceaiul de hibiscus scade fierbinteala din corp, tensiunea si colesterolul

Ceaiul de hibiscus scade fierbinteala din corp, tensiunea si colesterolul: Azerbaijan stockers

Utilizări tradiționale

Hibiscusul este utilizat în medicina tradițională în diverse afecțiuni, de la abcese, tuse și febră, până la oboseală, tulburări gastrointestinale, biliare și cardiovasculare, nevroză și afecțiuni ale tractului urinar.

În medicina modernă

Hibiscusul este o sursă bogată de polifenoli. Conține antocianini, polizaharide și acizi organici. Toți acești compuși sunt exploatați în medicina modernă.

Hibiscus are efecte profilactice în bolile asociate cu stresul oxidativ. Antioxidanții distrug radicalii liberi care provoacă daune la nivelul celulelor și favorizează apariția maladiilor cronice, precum sindrom metabolic, cancer și afecțiuni cardiace.

Previne bolile degenerative

Studiile au arătat că această plantă este utilă în prevenirea și tratarea bolilor degenerative atât de răspândite astăzi, precum:

  • hipertensiune arterială
  • hiperlipidemie
  • cancer
  • boli inflamatorii
  • afecțiuni hepatice
  • afecțiuni renale

O recenzie publicată în 2021 în „Journal of Ethnopharmacology” aduce în atenție câteva beneficii importante ale acestei plante.

Hibiscusul scade tensiunea arterială, colesterolul și zahărul din sânge

Hibiscusul îmbunătățește valorile zahărului și grăsimilor din sânge (trigliceride, colesterol total și LDL).

Planta previne absorbția lipidelor și oxidarea acizilor grași în organele principale din cavitatea abdominală. Ajută de asemenea la pierderea în greutate.

Efectele sale antihipertensive și hipocolesterolemiante sunt atribuite antocianinilor, polifenolilor și acidului hibiscus. Antocianinii inhibă oxidarea colesterolului LDL-C și reduce riscul de apariție a aterosclerozei.

În unele cazuri, hibiscusul s-a dovedit la fel de eficient sau chiar superior substanțelor farmaceutice în ceea ce privește ameliorarea markerilor sindromului metabolic.

Cele mai bune rezultate le-a avut în reglarea glucozei sangvine și creșterea sensibilității la insulină.

Tonifică vasele de sânge

Fiind un agent astringent, hibiscusul tonifică vasele de sânge. Grație capacității sale antioxidante ridicate, protejează inima de stres.

Reduce fierbințeala și răcorește corpul

Nu în mod întâmplător această plantă crește în zonele tropicale. Are efecte răcoritoare și destresante. Este folosită pentru scăderea temperaturii corpului.

Hibiscusul dispersează și elimină fierbințeala, hidratează corpul și sprijină activitatea inimii. Reduce umflăturile și inflamația din articulații și mușchi.

Căldura excesivă din corp îngreunează funcția inimii și a sistemului digestiv. Ne afectează atât în plan fizic, cât și psihic și emoțional.

Nu mai puțin important este efectul calmant al hibiscusului. Acesta acționează la nivel emoțional și nervos, înlăturând senzația de nervozitate sau hiperactivitate.

Hibiscusul este folositor și în simptomele de extenuare datorată caniculei, precum inapetența, moleșeala și retenția de lichide în corp. Planta are efecte tonice, ajutând la refacerea funcțiilor organismului.

Plantele astringente și răcoritoare sunt ideale pentru prepararea de ceaiuri și băuturi în timpul verii. Ceaiul de hibiscus este acrișor și plin de prospețime.

Curăță sistemul digestiv, previne răcelile, previne infecțiile intestinale

Datorită efectelor laxative și diuretice, ajută la curățarea sistemului digestiv și înlăturarea congestiilor.

Fiind o sursă bună de vitamina C, ceaiul de hibiscus ne protejează de răcelile din timpul verii. Este un bun antimicrobian împotriva patogenilor care afectează tractul digestiv.

Așadar, ceaiul de hibiscus este deopotrivă o băutură reconfortantă și medicinală.

Ceai de hibiscus pentru vară

Ceaiul de hibiscus se prepară la rece rece în timpul verii. Planta se lasă la infuzat peste noapte, în frigider. Se strecoară și se adaugă suc de lămâie sau lime și puțină miere. Se pot pune și câteva cuburi de gheață.

Acest ceai rece se pretează de asemenea la cocktail-uri festive, în combinație cu sucuri proaspete din fructe de sezon.

Ceai de hibiscus pentru inimă

Pentru a obține un efect fortifiant asupra inimii, hibiscusul poate fi asociat în ceaiuri cu păducel. Aceste plante ajută la scăderea tensiunii arteriale și previn acumularea de grăsime în artere.

Dacă vreți un ceai medicinal, benefic pentru sistemul cardiovascular, amestecați hibiscusul cu fructe de păducel, mentă, roiniță și tulsi (busuioc indian). Plantele se lasă la infuzat în apă rece în frigider, peste noapte.

Băile cu hibiscus sunt benefice pentru piele și păr.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre hibiscus:

Ceaiul de hibiscus reduce grăsimea abdominală și din ficat, tensiunea și colesterolul (studii)
Ceaiul de hibiscus inhibă virusurile gripale
Hibiscus combate cel mai agresiv tip de cancer la sân

Surse articol:

1. Riaz G, Chopra R. A review on phytochemistry and therapeutic uses of Hibiscus sabdariffa L. Biomed Pharmacother. 2018 Jun;102:575-586. doi: 10.1016/j.biopha.2018.03.023. Epub 2018 Apr 5. PMID: 29597091.
2. Jeffery TD, Richardson ML. A review of the effectiveness of hibiscus for treatment of metabolic syndrome. J Ethnopharmacol. 2021 Apr 24;270:113762. doi: 10.1016/j.jep.2020.113762. Epub 2020 Dec 28. PMID: 33383111.
3. Hopkins AL, Lamm MG, Funk JL, Ritenbaugh C. Hibiscus sabdariffa L. in the treatment of hypertension and hyperlipidemia: a comprehensive review of animal and human studies. Fitoterapia. 2013 Mar;85:84-94. doi: 10.1016/j.fitote.2013.01.003. Epub 2013 Jan 17. PMID: 23333908; PMCID: PMC3593772.
4. Nicole, Keeping cool with hibiscus, Smile Herb School: https://smileherbschool.com/keeping-cool-hibiscus/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.