Roinița – planta persoanelor cu hipertiroidism, palpitații, anxietate, neliniște

Roinița este o adevărată comoară la casa omului. Își are un loc binemeritat între plantele medicinale din farmacia naturii.

Acțiunea sa liniștitoare asupra organismului este mai mult decât binevenită în viața celor afectați din cauza stresului.

Roinita – planta persoanelor cu hipertiroidism, palpitatii, anxietate, stres, insomnii

Roinita – planta persoanelor cu hipertiroidism, palpitatii, anxietate, stres, insomnii: Wendell Smith

O plantă bogată în antioxidanți

Roinița (Melissa officinalis) face parte din aceeași familie cu menta și este foarte bogată în compuși cu proprietăți terapeutice.

În scop medicinal se folosesc părțile aeriene. Acestea conțin un ulei volatil bogat în citral, citronelal, citronelol și geraniol.

Frunzele sale au în compoziție și alți compuși antioxidanți valoroși, precum polifenoli (acid clorogenic, acid rosmarinic și acid cafeic), flavonoide (luteolină, quercetină, apigenină, kaempferol) și taninuri.

Acțiuni medicinale

Roinița are o acțiune specifică asupra sistemului nervos. Se încadrează în rândul plantelor tonice relaxante.

Produce efecte sedative, antidepresive, anti-tiroidiene, analgezice, antispasmodice și cardiotonice.

Menționăm de asemenea proprietățile sale antivirale, antimicrobiene, anti-histaminice, hepatice, coleretice, carminative și diaforetice.

Roinița ameliorează simptomele de hipertiroidism și Graves

Cu siguranță ați auzit sau ați citit că roinița este o plantă benefică pentru tiroidă. Trebuie să știți că ea se adresează în mod special în starea de hiperactivitate a glandei.

Mai exact, inhibă legarea TSH-ului de receptorii hormonului de stimulare tiroidiană. De aceea este recomandată îndeosebi persoanelor cu hipertiroidism.

Flavonoizii și polifenolii contribuie la activitatea anti-tiroidiană a plantei. Acidul rozmarinic încetinește stimularea celulele tiroidiene direcționate de TSH.

Roinița inhibă de asemenea capacitatea auto-ancorpilor să se atașeze de receptorii TSH în boala Graves.

Un studiu apărut în 2021 în „Journal of Endocrine Society” a arătat că extractul de roiniță inhibă stimularea producției de hormon tiroidian la pacienții cu boala Graves.

Roinița poate reduce manifestările unei glande hiperactive, precum: anxietate, agitație, neliniște, palpitații, dureri de cap, excitabilitate crescută, tulburări de somn. Poate fi folosită în asociere cu talpa-gâștei.

Botanista Rosalee de la Foret spune că roinița nu dăunează persoanelor cu hipotiroidism. Este o plantă cât se poate de sigură chiar și pentru acești pacienți.

Scade nivelul de stres

Roinița are capacitatea să reducă nivelul de stres din corp. Compușii uleiului volatil calmează sistemul nervos și reduc spasmele.

O recenzie publicată în „Phytotherapy Research” a arătat că atenuează manifestările acute sau cronice de depresie și anxietate.

Botaniștii o recomandă inclusiv în afecțiunile gastrointestinale care apar din cauza unei stări anxioase sau depresive, precum dispepsie sau indigestie (balonare, stomacală, greață, gaze, plenitudine).

Efecte benefice asupra creierului

Roinița are efecte neuroprotectoare. Studiile au arătat că îmbunătățește funcțiile cognitive, precum atenția și memoria. Mărește rezistența la stres, șocuri și traume. Induce o stare de calm și optimism în același timp.

Tonifică nu doar sistemul nervos și creierul, ci și inima și sistemul circulator.

Roinița este de asemenea un agent antiviral puternic. Studiile au arătat-o eficientă împotriva herpesului.

Doze și moduri de administrare

Roinița poate fi cnsumată sub formă de infuzie, capsule sau tinctură.

Infuzia se prepară din 2 lingurițe de plantă la 1 cană de apă clocotită. Se recomandă câte 2 ceaiuri pe zi.

Ca și capsule, se pot lua capsule de 2-4 g, odată pe zi.

Sub formă de tinctură se recomandă 3-6 ml, de 3 ori pe zi (la o tinctură de 45%).

Împotriva herpesului se pot aplica cataplasme cu frunze de roiniță de 2-4 ori pe zi.

Precauții

Roinița poate interacționa cu medicamentele antidepresive și tiroidiene.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre roiniță

Roinița – planta care reduce nivelul de stres la zero
Roinița – o plantă cu efecte benefice asupra stresului, somnului, inimii și glandei tiroide
Roinița – planta care calmează nervii și simțurile, liniștește și bucură inima
Roinița reglează funcțiile glandei tiroide și îmbunătățește imunitatea persoanelor cu boli autoimune

Surse articol:

1. The Naturopathic Herbalist, Melissa officinalis: https://thenaturopathicherbalist.com/herbs/m-o/melissa-officinalis/
2. Kaplan D, Dosiou C. Two Cases of Graves’ Hyperthyroidism Treated With Homeopathic Remedies Containing Herbal Extracts from Lycopus spp.and Melissa officinalis. J Endocr Soc. 2021 May 3;5(Suppl 1):A971. doi: 10.1210/jendso/bvab048.1984. PMCID: PMC8090196.
3. Restorative Medicine, Lemon Balm (Melissa officinalis): https://restorativemedicine.org/library/monographs/lemon-balm-melissa-officinalis-2
4. Herbs with Rosalee, Lemon balm benefits and side effects: https://www.youtube.com/watch?v=cEg5YGLSE1A&t=3s&ab_channel=HerbsWithRosalee

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.