Hibiscus combate cel mai agresiv tip de cancer la sân

Articol bazat pe studii științifice

Hibiscus nu este doar un bun anti-hipertensiv. Această plantă poate veni de hac celui mai agresiv tip de cancer la sân.

Un studiu publicat în mai 2019 în jurnalul „BMC Complementary Medicine and Therapies” a arătat că extractul de flori de hibiscus provoacă moartea celulelor maligne la sân.

Hibiscus combate cel mai agresiv cancer la san

Hibiscus combate cel mai agresiv cancer la san: Freepik.com

Aspectele negative ale chimioterapiei

Cancerul la sân metastatic este greu de tratat. Terapiile disponibile au efecte secundare serioase, precum genotoxicitatea.

Mai exact, medicamentele anticancerigene folosite în tratamentul convențional distrug materialul genetic al celulelor, anume ADN și ARN, putând cauza mutații genetice periculoase.

Citește și – Beți ceai de hibiscus – scade tensiunea, colesterolul, trigliceridele și glucoza!

Aceasta se întâmplă din cauză că ele nu au capacitate selectivă. Nu țintesc doar celulele anormale, ci și pe cele sănătoase. Din acest motiv, tratamentul convențional nu este adecvat pentru o utilizare îndelungată.

Oamenii de știință caută și chiar au descoperit extracte naturale care s-au dovedit eficiente împotriva celulelor canceroase. Acestea conțin compuși bioactivi care lovesc direct la țintă. Ele pot fi utilizate în singuranță pe termen lung, fără consecințe grave.

Una din aceste plante este hibiscus (Hibiscus rosa-sinensis). Florile sale conțin compuși cu proprietăți anticancerigene, hipolipidemiante și antioxidante.

Hibiscus – testat împotriva cancerului mamar

Cercetătorii canadieni au testat gradul de eficiență și selectivitate a eficiența unui extract apos de hibiscus pe mai multe tipuri de celule:

→ celule de cancer mamar cu receptor de estrogen pozitiv (ER pozitiv);
→ celule de cancer mamar triplu negativ;
→ celule normale necanceroase.

Autorii au testat de asemenea gradul de interacțiune a extractului de hibiscus cu anumite medicamente chimioterapice, precum taxol, cisplatină și tamoxifen. Rezultatele au fost impresionante.

Hibiscus induce moartea celulelor canceroase

Extractul de hibiscus a avut capacitatea de a induce apoptoza în mod selectiv în ambele tipuri de celule canceroase. Apoptoza înseamnă moartea celulelor.

Substanțele chimioterapice nu au ucis semnificativ celulele canceroase. Doar Taxol a fost eficien, doar în una din liniile celulare.

Mai bun decât chimioterapia 

Extractul de hibiscus a fost superior chimioterapiei deoarece a declanșat apoptoza în toate liniile celulare testate.

Mai mult decât atât, extractul a potențat efectele tratamentelor chimioterapice. Mai precis, hibiscus a ajutat taxolul și cisplatina să inducă mai eficient moartea celulelor cancerului mamar. Aceste medicamente au fost mai eficace în combinație cu hibiscus decât singure.

Hibiscus țintește doar celulele maligne

Extractul de hibiscus este un agent anticancerigen selectiv, cu o acțiune specifică. Nu a vătămat celulele normale sănătoase, ci a afectat doar celulele maligne.

Citește și – Ceaiul de hibiscus inhibă virusurile gripale

Extractul de hibiscus ar putea reduce dozele de medicamente chimioterapice și totodată nivelul de toxicitate indus de acestea.

Compuși anticancerigeni prezenți în hibiscus

Nu este primul studiu care arată că hibiscus ajută la tratarea cancerului mamar. O cercetare din 2015 a dezvăluit că această plantă ucide celulele cancerului la sân, totodată previne migrarea acestora și împiedică supraviețuirea lor.

Cietește și – Ceaiul de hibiscus reduce grăsimea  abdominală și din ficat, tensiunea și colesterolul (studii)

Compușii anticancerigeni prezenți în florile de hibiscus fac parte din clasa triterpenoizilor: betulina și acidul betulinic.

Pe lângă aceștia, hibiscus are și alți antioxidanți puternici, precum antocianini, proantocianidine, flavonoli și alți polifenoli, acid hibiscic, acid malic, acid citric, acid stearic, acid oxalic, acid tartaric.

Surse articol:

1. Nguyen C, Baskaran K, Pupulin A, Ruvinov I, Zaitoon O, Grewal S, Scaria B, Mehaidli A, Vegh C, Pandey S. Hibiscus flower extract selectively induces apoptosis in breast cancer cells and positively interacts with common chemotherapeutics. BMC Complement Altern Med. 2019 May 6;19(1):98. doi: 10.1186/s12906-019-2505-9. PMID: 31060537; PMCID: PMC6503386.
2. Case Adams, Hibiscus beats chemo drugs for triple negative breast cancer, The Journal of Plant Medicines: https://plantmedicines.org/hibiscus-beats-chemo-drugs-for-triple-negative-breast-cancer/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.