Ceaiul de hibiscus inhibă virusurile gripale
Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.
Este reconfortant să știm că există plante capabile să ne pot protejeze împotriva virusurilor, în special a celor respiratorii.
Acesta este și motivul pentru care am ales să prezentăm câteva studii care au arătat că ceaiul de hibiscus are un potențial semnificativ în combaterea gripei.

Ceaiul de hibiscus inhiba virusurile gripale: Freepik 8photo – www.freepik.com
Ceaiul de hibiscus – util în gripa aviară
Un studiu publicat în anul 2016 în „The Journal of Veterinary Medical Science” a arătat că ceaiul de hibiscus are efecte antivirale „ridicate” împotriva gripei aviare.
Pentru prevenirea și tratarea gripei cauzate de virusurile gripale A și B, medicii folosesc inhibitori de neuraminidază, precum Oseltamivir și Zanamivir.
Există însă unele versiuni ale virusului gripal A, precum subtipul H5N1, care au dezvoltat rezistență la medicamentele antivirale.
Iată un motiv pentru care oamenii de știință sunt în căutarea unor agenți antivirali eficienți, la care virusurile nu pot opune rezistență.
Ceaiuri testate pentru efectele lor antivirale
Cercetătorii japonezi de la Universitatea de Agricultură și Medicină Veterinară din Obihiro au analizat efectele antivirale a 11 extracte de ceaiuri împotriva H5N1 pe culturi de celule.
Iată câteva dintre ceaiurile testate:
- ceaiul de hibiscus
- ceaiul negru
- ceaiul verde
- ceaiul de măceșe
- ceaiul de brusture
- ceaiul de ghimbir
- ceaiul de lavandă
- ceaiul de trandafir
- ceaiul de stejar
Rezultatele au arătat că doar hibiscusul a avut o eficiență crescută și rapidă împotriva gripei aviare.
Extractul de hibiscus a inhibat replicarea virală și expresia antigenelor și genelor virale.
Este primul studiu care arată că o plantă poate avea efecte antivirale atât de proeminente.
Citește și – Coada-șoricelului reduce riscul de contractare a virusului gripal
Ceaiul de hibiscus – eficient în virusul gripal uman
Există însă o cercetare și mai recentă, publicată în 2020 în jurnalul „Food and Environmental Virology”. De data aceasta, oameni de știință de la mai multe instituții medicale din Japonia au testat activitatea antivirală a hibiscusului împotriva virusului gripal uman.
Rezultatele au arătat că extractul de hibiscus și acidul protocatechuic (unul din compușii majori ai acestuia) au efecte antivirale puternice și rapide, care se datorează în mare parte pH-ului acidic al extractului.
Infecția cu virusul gripal A este o afecțiune perenă, care apare negreșit în fiecare an.
Rezultatele studiilor citate mai sus sunt extrem de încurajatoare. Mai ales că ceaiul de hibiscus are un profil de siguranță ridicat. Este folosit de sute de ani în medicina tradițională, inclusiv împotriva febrei.
Hibiscusul are efecte antibacteriene și anti-hipertensive
Ceaiul de hibiscus protejează nu doar împotriva virusurilor, ci și a bacteriilor. Un studiu în eprubetă a arătat că extractul de hibiscus inhibă activitatea bacteriei E. coli.
Hibiscusul este foarte bogat în antioxidanți. Planta ajută la scăderea tensiunii arteriale, dar și a grăsimilor din sânge (colesterolul și trigliceridele), fiind util în sindromul metabolic.
Studiile pe animale au arătat că extractul de hibiscus îmbunătățește steatoza hepatică (ficat gras) și reduce daunele hepatice și crește concentrația de enzime hepatice care ajută la detoxifierea medicamentelor cu circa 60%.
La fel ca alte plante din familia Malvaceae, hibiscusul are proprietăți emoliente.
Alte beneficii: combate obezitatea și cancerul.
Citește și – Ceaiul de hibiscus reduce grăsimea abdominală și din ficat, tensiunea și colesterolul
Precauții
Rosalee de la Foret prezintă câteva atenționări importante în legătură cu consumul de hibiscus.
Este indicat ca ceaiul de hibiscus să nu fie consumat în același timp cu Acetaminofen sau Paracetamol, ci la 3 ore distanță unul de altul.
Studiile au arătat că hibiscusul ar putea diminua gradul de absorbție a clorochinei.
Există posibilitatea să apară o interacțiune între această plantă și medicamentele antihipertensive. De aceea se va evita administrarea lor concomitentă.
Surse articol:
1. Yohei Takeda, Yuko Okuyama, Hiroto Nakano, Yasunori Yaoita, Koich Machida, Haruko Ogawa, Kunitoshi Imai, Antiviral Activities of Hibiscus sabdariffa L. Tea Extract Against Human Influenza A Virus Rely Largely on Acidic pH but Partially on a Low-pH-Independent Mechanism, Food Environ Virol. 2020 Mar;12(1):9-19. doi: 10.1007/s12560-019-09408-x. Epub 2019 Oct 16: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31620998/
2. Tugsbaatar Baatartsogt, Vuong N Bui, Dai Q Trinh, Emi Yamaguchi, Dulyatad Gronsang, Rapeewan Thampaisarn, Haruko Ogawa, Kunitoshi Imai, High antiviral effects of hibiscus tea extract on the H5 subtypes of low and highly pathogenic avian influenza viruses, J Vet Med Sci. 2016 Oct 1;78(9):1405-1411. doi: 10.1292/jvms.16-0124. Epub 2016 May 19: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27193820/
3. Sayer Ji, Founder, Hibiscus Tea Kills Deadly Avian Flu Virus, Study Finds, GreenMedInfo: https://www.greenmedinfo.com/blog/hibiscus-tea-kills-deadly-avian-flu-virus-study-finds-2
4. Rachel Link, 8 Benefits of Hibiscus Tea, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/hibiscus-tea-benefits
5. Rosalee de la Foret, Benefits of Hibiscus, Herbs with Rosalee: https://www.herbalremediesadvice.org/benefits-of-hibiscus.html