Pătlagina micșorează colesterolul și tensiunea arterială

Cei mai mulți dintre noi folosim pătlagina în afecțiunile aparatului respirator. Fără îndoială, este unul din cele mai bune leacuri pentru tuse.

Această plantă are însă proprietăți diverse, fiind utilă și în alte tipuri de afecțiuni.

Patlagina micsoreaza colesterolul si tensiunea arteriala

Patlagina micsoreaza colesterolul si tensiunea arteriala

Puțini știu că pătlagina ajută la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale. Din aceste rațiuni, este un adjuvant valoros pentru persoanele cu (risc de) boli cardiovasculare.

Pătlagina scade colesterolul și tensiunea arterială

Un studiu din 2015 a arătat că pătlagina are un efect hipolipidemic. Cercetarea a fost efectuată pe iepuri cu o dietă bogată în colesterol. O singură doză de extract din frunze de pătlagină mare a redus colesterolul și leziunile aterosclerotice de la nivelul aortei.

Ambele tipuri de pătlagină pot fi folosite în afecțiunile cardiovasculare și respiratorii, anume pătlagina cu frunza lată (Plantago major) și pătlagina cu frunza îngustă (Plantago lanceolata).

Farmaciștii români Dumitru Răducanu și Ștefan Mocanu scriu în una din cărțile lor că pătlagina previne creșterea colesterolului din sânge și favorizează scăderea tensiunii arteriale mari. Grație acestor efecte, poate fi utilă în tratarea aterosclerozei.

Prof. dr. Constantin Pârvu notează de asemenea utilitatea ei în hipertensiune arterială și hipercolesterolemie, dar și în unele afecțiuni vasculare.

Pătlagina conține foarte multe săruri minerale: calciu, fosfor, magneziu, fier, magneziu, zinc, cupru și sodiu.

Ceai de pătlagină pentru colesterol crescut și ateroscleroză

Profesorului Pârvu recomandă celor care suferă de ateroscleroză să bea ceai de pătlagină.

Acesta se prepară din 1-2 lingurițe de frunze uscate și mărunțite și 200 ml de apă clocotită. După o infuzare de 15 minute, se strecoară. Se consumă câte 2 căni de ceai pe zi.

Ceai de pătlagină pentru hipertensiune arterială

Dacă se urmărește scăderea tensiunii arteriale, ceaiul de pătlagină se administrează cu înghițituri mici.

Se pune 1 lingură de frunze uscate și mărunțite la infuzat într-o cană cu apă clocotită. se lasă 10-15 minute, apoi se filtrează. Se ia câte 1 lingură din 3 în 3 ore.

Rețineți că efectul hipotensiv al pătlaginii este ușor.

Afecțiuni vasculare, ulcer varicos

În aceste cazuri, se recomandă o infuzie preparată din 30 g de frunze uscate și mărunțite și 1 litru de apă clocotită. Se pune capacul și se lasă la infuzat jumătate de oră.

Ceaiul se strecoară și se folosește extern, la băi. Se pot face băi de picioare pentru varice sau băi sau ale membrelor la care este afectată circulația sangvină.

Sau se pot pune comprese cu tifon sau vată înmuiate în ceaiul de pătlagină. La fel de bune sunt unguentele sau cremele cu pătlagină.

Contraindicații la pătlagină

Persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui trebuie să evite pătlagina. Ea poate crește riscul de coagulare excesivă a sângelui.

Totodată, pătlagina poate afecta absorbția medicamentelor în intestin. Mai cu seamă absorbția digoxinei și a litiului. Este bine, așadar, să ocolești această plantă dacă iei astfel de medicamente. Sau, o poți folosi la câteva ore distanță de la administrarea medicamentelor.

O altă atenționare este pentru persoanele care iau diuretice, să nu folosească produse pe bază de pătlagină deoarece favorizează eliminarea potasiului din corp.

Pătlagina poate crește acidul din stomac și secreția sucurilor digestive. De aceea este indicat să o evitați dacă aveți reflux de acid.

Nu folosiți pătlagina sau alte plante medicinale dacă sunteți gravidă sau alăptați, fără să consultați medicul mai întâi!

Articole similare

Pe site-ul nostru putem găsi și alte articole utile despre pătlagină și beneficiile sale:

Pătlagina – o plantă de „prim-ajutor” peste care călcăm cu indiferență
Leacuri de la cititori, cu pătlagină
Frunzele de pătlagină vindecă de gușă și noduli tiroidieni
Pătlagina mare, „regele drumurilor” – cum să o folosești în scop medicinal 

Surse articol:

1. Dumitru Răducanu, Ștefan Mocanu, Sunătoarea, Plantele Medicinale, Tezaur Natural în Terapeutică, Editura Militară, București, 1986, p. 126
2. Gertrudis García-Lazo, MSc. Ela Lauzant-Diaz, DrC. Arquímedes Díaz Batista, Dra C. Milagros Garcia-MesaII, Plantas consideradas útiles como hipoglicemiantes, antihipertensivas o hipolipemiantes por pacientes con enfermedades vasculares periféricas, Revista Cubana de Plantas Medicinales 2015;20(1):38-47: http://scielo.sld.cu/pdf/pla/v20n1/pla04115.pdf
3. Prof. dr. Constantin Pârvu, Pătlagina, Universul Plantelor, Mică Enciclopedie, București, 2000, pp. 479-480

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.