„Noi avem colesterol crescut din cauză că mâncăm multe dulciuri, nu din cauză că mâncăm slănină de porc.

În mod contraintuitiv, grăsimile din sânge nu cresc din cauza grăsimilor alimentare consumate.

În realitate, zahărul este vinovatul, însă puțini știu asta. Dr. Adina Alberts, vorbește despre acest lucru într-un clip despre daunele provocate de consumul de zahăr.

Colesterolul nu creste de la slanina, ci de la zahar

Colesterolul nu creste de la slanina, ci de la zahar: Racool-studio

Cât zahăr ar trebui să consumăm zilnic? 

Printre multele probleme pe care zahărul le creează în corp, se numără și problemele cardiovasculare.

Dar cât înseamnă prea mult? De la ce doză începe zahărul să devină nociv? Potrivit experților din cadrul Asociației Americane a Inimii, adulții nu trebuie să depășească 6-9 lingurițe de zahăr pe zi.

Femeile ar trebui să consume 25 de grame pe zi, adică echivalentul a 6 lingurițe. Bărbații au voie la mai mult – 36 de grame pe zi, echivalentul a 7 lingurițe.

Statisticile arată o depășire a dozei recomandate. Oamenii consumă aproape de 3-5 ori mai mult zahăr decât doza „sigură”.

Principalele surse de zahăr excesiv din dietă

Din păcate, populația tânără este cea mai expusă la abuzul de zahăr. Copiii și tinerii consumă foarte multe băuturi răcoritoare, neștiind că o singură doză de suc (340 g) are 8 lingurițe de zahăr.

Băuturile cu adaos de zahăr sunt principala sursă de zahăr adăugat din dietă (47%). În această categorie intră și sucurile naturale din fructe, băuturile energizante sau sportive, ceaiurile și cafeaua îndulcită.

Pe următoarea poziție sunt clasate dulciurile din comerț. Acestea însumează 31% din aportul de zahăr adăugat din alimentație.

Colesterolul nu crește de la grăsimi, ci de la dulciuri!

Dr. Adina Alberts atrage atenția că zahărul se află la baza problemelor cardiovasculare.

„Problemele cardiovasculare pornesc de la zahăr. De la zahăr prea mult”.

Colesterolul nu crește din cauză că mănânci multe ouă sau multă brânză și unt. Această grăsime din sânge atinge un nivel dăunător din cauza excesului de zahăr.

„Noi avem colesterol crescut din cauză că mâncăm multe dulciuri, nu din cauză că mâncăm slănină de porc”.

Zahărul este pro-inflamator

Acest lucru se explică în felul următor. Zahărul este una din cele mai inflamatoare componente din alimentația noastră.

Or, atunci când apare o inflamație în vasele de sânge, corpul secretă mai mult colesterol pentru a vindeca acea leziune produsă. Colesterolul în sine nu este, deci, ceva rău. El are un rol protector.

Hipercolesterolemia este un simptom, nu o boală în sine. Problema adevărată nu este colesterolul crescut, ci inflamația, leziunea produsă înainte. Iar zahărul este unul din cei mai puternici agenți pro-inflamatori cu care ne îndulcim la ordinea zilei.

Mai trebuie să știm că dietele bogate în zahăr determină ficatul să producă o cantitate prea mare de colesterol rău (LDL). De asemenea, când mâncăm multe dulciuri scade colesterolul bun (HDL).

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Dr. Adina Alberts: Zahărul este extrem de inflamator. Iată cum ne atacă organismul
Ceva mai rău decât zahărul ne distruge sănătatea și ne îmbătrânește prematur
Zahărul este o toxină care ne otrăvește mitocondriile – dr. Robert Lustig
30% din bolile planetei sunt cauzate de zahărul rafinat – dr. Pavel Chirilă

Surse articol:

1. Dr. Adina Alberts, 3 luni de când am renunțat la zahăr: https://www.facebook.com/watch?v=366802462749747
2. Heart, How much sugar is too much? https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/how-much-sugar-is-too-much
3. Jane Ujoatu, Matt McMillen, Does sugar affect your cholesterol? Health Central: https://www.healthcentral.com/condition/high-cholesterol/cholesterol-and-sugar

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.