Ceva mai rău decât zahărul ne distruge sănătatea și ne îmbătrânește prematur

Majoritatea experților în sănătate consideră zahărul a fi cel mai dăunător ingredient din alimentația noastră. Există totuși ceva și mai rău, pe care îl consumăm zilnic.

Este vorba despre uleiurile vegetale, sau mai degrabă despre acel Omega-6 pro-inflamator, care se găsește din abundență în aceste uleiuri.

Ceva mai rau decat zaharul ne distruge sanatatea

Ceva mai rau decat zaharul ne distruge sanatatea: Chandlervid85

Nu uleiul în sine este nociv, ci modul în care acesta este procesat. Doar uleiurile presate la rece sunt cele recomandate pentru consum.

Ceva mai rău decât zahărul?

Cei care au reușit să reducă pe cât posibil consumul de zahăr din dietă trebuie să mai facă o schimbare. Anume să aleagă cu multă atenție uleiurile pe care le folosește la salată și la gătit.

Nu doar numărul enorm de calorii din ulei este problematic, ci grăsimile nocive pe care acesta îl conține.

Atenție la aportul de Omega-6 (acid lineolic)

Uleiurile vegetale extrase din diferite semințe conțin o cantitate mare de acid linoelic. Acesta este un tip de acid grad Omega-6 care a fost asociat cu diverse probleme de sănătate.

În primul rând, este un compus care favorizează oxidarea corpului. Acesta crește nivelul de stres oxidativ din organism și accelerează procesul de îmbătrânire.

Pe lângă faptul că duce la o degradare mai rapidă a corpului, acidul lineolic scade de asemenea rata metabolică.

Aportul excesiv de acid linoleic este considerat unul din cei mai importanți factor de îmbolnăvire în epoca noastră.

Boli asociate cu acidul linoleic

Uleiurile vegetale bogate în Omega-6 predispun la inflamații și implicit la boli cronice. Sunt mult mai periculoase decât zahărul rafinat.

Acidul linoleic acționează în mod negativ asupra mitocondriilor – numite și centrale celulare.

Aceste organite subcelulare se găsesc în interiorul tuturor celulelor și produc circa 90% din energia corpului. Sunt esențiale pentru menținerea energiei și tinereții și pentru longevitate.

Prin faptul că afectează funcția mitocondriilor, Omega-6 afectează procesele de reparare și regenerare a celulelor.

Efectele negative ale uleiurilor procesate

Uleiurile vegetale procesate produc numeroase daune în corp:

  • afectează căptușeala celulelor din vasele de sânge;
  • afectează memoria
  • cresc riscul de Alzheimer
  • scad nivelul de glutation din ficat și reduc apărarea antioxidantă a corpului
  • perturbă funcția sistemului imunitar
  • cresc riscul de mortalitate
  • predispun la insulinorezistență
  • inhibă cardiolipina – un tip de grăsime regăsită în membrana interioară a mitocondriilor

Omega-6 nu este doar pro-inflamator, ci și pro-cancerigen.

Citiți eticheta produselor pe care le cumpărați

Acestea sunt câteva motive serioase să evităm pe cât posibil uleiurile vegetale rafinate și alte surse bogate în Omega-6.

Feriți-vă mai ales de uleiul de palmier sau grăsimea de palmier. Atenție la ce cumpărați din magazine. Foarte multe produse ambalate conțin aceste grăsimi și uleiuri procesate și implicit acel acid lineolic dăunător.

Înlocuiți uleiurile vegetale rafinate cu uleiuri presate la rece. Cel mai bun este uleiul de măsline.

Creșteți aportul de Omega-3

Aportul de Omega-6 trebuie contrabalasant de un aport mai mare de Omega-3. Aceste grăsimi au efect antiinflamator și se pot lua din peștele gras, nuci, semințe, ulei de cătină.

Somonul de Alaska, sardinele, macroul, uleiul din ficat de cod sunt cele mai bune surse de Omega-3. Se pot lua și suplimente cu Omega-3.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

4 alimente care distrug mitocondriile și declanșează boli metabolice
Medic gastroenterolog: Mai bine gătiți cu untură decât cu ulei vegetal. Slănina cu ceapă și țuică nu sunt dăunătoare
Opriți consumul acestor alimente care vă inflamează organismul – cu ce să le înlocuiți
Elimină acest aliment din dietă și vei fi mult mai sănătos (și slab)!
Onco-nutriționist român: 50% din cancere ar putea fi prevenite dacă oamenii ar mânca mai mult pește (Omega-3)

Sursă articol: Jospeh Mercola, Basic tips for optimal health: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2024/02/29/basic-tips-for-optimal-health.aspx?ui=6ac1fb1b602ac592785892c759ca2b2ef008e5a7c93baacd7774d56e6e163333&sd=20201112&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art1HL&cid=20240229&foDate=false&mid=DM1532559&rid=2057330971

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.