Elimină acest aliment din dietă și vei fi mult mai sănătos (și slab)!

Sunt multe produse alimentare dăunătoare pentru sănătatea noastră. Pe primele locuri se află uleiurile vegetale rafinate.

Nutriționistul Linda Vezzoli dezvoltă acest subiect controversat într-un episod postat pe canalul de youtube „College of Naturopathic Medicine”.

Elimina acest aliment din dieta si vei fi mult mai anatos (si slab)

Elimina acest aliment din dieta si vei fi mult mai anatos (si slab)

Dacă scoți acest aliment din dietă începând de azi, vei avea parte de o îmbunătățire majoră a stării tale generale de sănătate, spune Linda.

Principalele beneficii ale excluderii uleiurilor vegetale din alimentație vizează sistemul hormonal, glanda tiroidă și sistemul cardiovascular.

Uleiurile vegetale rafinate ne îmbolnăvesc

Tot ce este rafinat și ultra-procesat este nociv pentru organismul uman. Uleiurile vegetale rafinate sunt comercializate ca alternative mai bune la alte grăsimi, precum unt, margarină sau untură.

În realitate, spune Linda, acestea au un impact negativ asupra sănătății noastre. Au fost asociate cu numeroase boli actuale, precum diabet, intestin iritabil, boli cardiovasculare, artrită, tulburări hormonale, boli autoimune și mai ales cancer.

Onco-nutriționistul Marius Văduva atenționează românii că uleiul de palmier are un potențial cancerigen uriaș. Feriți-vă de tot ce conține acest ingredient! Veți fi surprinși să vedeți că grăsimea de palmier este aproape omniprezentă în produsele din magazine.

Cum sunt obținute uleiurile vegetale?

Denumirea de „vegetal” nu înseamnă neapărat ceva bun. În cazul uleiurilor, acest termen se referă la faptul că uleiurile sunt extrase din sâmburii unor plante, precum floarea-soarelui, porumb, rapiță, soia, măsline.

Din păcate, extracția uleiului din aceste semințe nu se face la rece, ci prin procedee chimice dure.

De aceea, uleiurile rezultate sunt foarte rafinate, adică complet golite de nutrienți. Ceea ce rămâne în urma proceselor de rafinare este un ulei ultra-procesat și instabil.

Uleiurile instabile sunt predispuse la oxidare. Iar oxidarea dă naștere la radicali liberi. Aceste molecule vatămă celulele și favorizează îmbolnăvirea și îmbătrânirea organismului.

Uleiurile rafinate dau inflamații sistemice 

Uleiurile vegetale sunt pro-inflamatoare. Astfel se explică de ce au fost corelate cu boli care au la bază o inflamație cronică, precum boli de inimă, cancere, tulburări autoimune, metabolice, articulare, tiroidiene.

Conținutul mare de Omega-6 din uleiurile vegetale rafinate contribuie de asemenea la creșterea inflamației sistemice.

Din păcate, aportul de Omega-6 este mult mai mare decât cel de Omega-3. Acizii grași Omega-3 au un efect opus, anume acela de a combate inflamația.

Grăsimile trans afectează sistemul cardiovascular și hormonii

Multe uleiuri sunt supuse unui alt proces nociv, care se numește „hidrogenare”. Cu siguranță ați văzut pe unele etichete această denumire – „uleiuri hidrogenate”.

Adăugarea de hidrogen în uleiurile lichide are ca scop transformarea lor în produse solide (ex. margarina).

Hidrogenarea transformă grăsimile din uleiuri în grăsimi trans. Acestea sunt cele mai dăunătoare pentru organism, mai ales pentru vasele de sânge.

Studiile au arătat că grăsimile trans cresc colesterolul LDL și riscul boli cardiace și accidente vasculare.

Linda spune că uleiurile vegetale rafinate perturbă inclusiv echilibrul hormonilor sexuali (estrogen / progesteron), atât la femei, cât și la bărbați.

Unde se găsesc uleiurile vegetale rafinate

Uleiurile vegetale rafinate și grăsimile trans se găsesc în majoritatea produselor procesate sau ambalate. Dulciurile, biscuiții, napolitanele, produsele de patiserie, lactatele vegetale, gogoșile, maionezele, sosurile, chips-urile, margarina, hummus etc. sunt doar câteva exemple.

„Este foarte important să citești eticheta”, spune nutriționistul. Aceste uleiurile sunt folosite în cantități mari în restaurante, cofetării și fast-food.

Linda ne sfătuiește să evităm pe cât posibil alimentele ambalate și să ne preparăm mâncarea în casă, folosind alimente integrale.

Folosiți uleiuri presate la rece, care nu au fost rafinate. Deși sunt mai scumpe, este o investiție majoră în sănătatea noastră.

Articole similare

Vă recomand și alte articole pe acest subiect:

Când scoți uleiul din alimentație slăbești rapid – dr. Susan Thompson
Renunțați o lună la ulei și veți slăbi spectaculos! – dr. Mihaela Bilic 
Evitați produsele care conțin ulei de palmier – acesta poate provoca boli cardiovasculare și cancer
Cel mai puternic ingredient cancerigen din produsele alimentare – românii trebuie să știe asta!

Sursă articol: College of Naturapathic Medicine, Remove this food to instantly improve your health: https://www.youtube.com/watch?v=L5a2M20UwmE&ab_channel=CollegeofNaturopathicMedicine

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.