Renunțați o lună la ulei și veți slăbi spectaculos! – dr. Mihaela Bilic 

Renunțați la ulei o perioadă și veți crea cu ușurință deficitul caloric dorit pentru a slăbi. Uleiul este unul din alimentele care îngrașă cel mai tare.

100 de grame de ulei conțin aproape 900 de kilocalorii.

Renuntati o luna la ulei si veti slabi spectaculos - dr. Mihaela Bilic 

Renuntati o luna la ulei si veti slabi spectaculos – dr. Mihaela Bilic

100 g ulei = 900 de kilocalorii!

Faceți un calcul cam câte calorii consumați zilnic doar din ulei, ținând cont de faptul că o linguriță are 100 de kilocalorii. Câți pun doar o linguriță de ulei în salată? Câți pun doar o linguriță de ulei la prăjit?

Mulți se feresc de pâine, dar consumă ulei fără măsură. O linguriță de ulei are mai multe calorii decât o felie de pâine.

Nutriționistul Mihaela Bilic spune că prin excluderea acestui unic ingredient din dietă putem obține o slăbire mult mai rapidă.

Vreți să slăbiți? Gătiți-vă mâncarea în casă!

Primul pas spre o alimentație sănătoasă și echilibrată din punct de vedere nutrițional și caloric este gătitul în casă. Preparatele gata făcute sau semi-preparate și toate gustările ambalate au foarte multe grăsimi saturate, zahăr și sare, pe lângă alte E-uri nocive.

Dacă citiți eticheta unui produs de pe raft veți găsi tot felul de grăsimi trans sau uleiuri hidrogenate. Acestea nu afectează doar silueta, ci și sănătatea, mai cu seamă vasele de sânge și fluxul sangvin.

Astfel de produse „gata de mâncat” îngrașă mai mult decât o tocăniță sau o ciorbă făcută în casă, spune dr. Bilic. Sfatul nutriționistului este să mâncăm doar ceea ce necesită lingură, furculiță și cuțit și stat la masă, ca oamenii.

Mânuiți cu atenție sticla de ulei

Dacă v-ați hotărât să vă preparați singuri mâncarea, trebuie să știți că și aici există un pericol. Nu toată mâncarea făcută în casă este neapărat sănătoasă. Mai ales dacă nu controlați cu fermitate sticla de ulei.

„Avem în tradițiile culinare uleiul ca și ingredient obligatoriu în orice preparat. Totul începe cu „se pune ulei în cratiță”. La 100 cal per linguriță, pot să vă spun că obiceiul ăsta ne costă silueta”.

Da, multe din mâncărurile tradiționale necesită o cantitate uriașă de ulei. Mai ales cele făcute din legume, precum tocănițele, ghiveciul, chiftelele sau șnițelele. 

„Orice mâncare cu legume poate deveni bombă calorică în funcție de cât ulei conține”.

Este adevărat că uleiul dă gust și savoare oricărui preparat. Însă nu trebuie să exagerăm.

Știați că în Postul Paștelui se mănâncă fără ulei?

Chiar dacă avem „în sânge” și în tradiție deprinderea de a folosi mult ulei la gătit, această practică nesănătoasă poate fi corectată.

Chiar există o perioadă prielnică renunțării complet la ulei în timpul anului. Este vorba despre Postul Paștelui. În cursul celor 7 săptămâni de post se mănâncă fără ulei deloc. Așa spune Tipicul Bisericesc.

În zilele de luni, miercuri și vineri se mănâncă doar crudități (legume crude, fructe crude, cereale înmuiate). Marțea și joia se pot consuma fierturi fără ulei. Doar în weekend-uri și sărbători este dezlegare la ulei și vin.

Acest post aspru este deosebit de benefic sănătății. El curăță practic organismul și oprește acumularea de noi toxine.

Cei care reușesc să țină Postul Mare „ca la carte” slăbesc inevitabil. Simpla renunțare la ulei creează un deficit caloric semnificativ.  Toate uleiurile îngrașă, inclusiv uleiul de măsline.

Secretele gătitului fără ulei

Ce gust mai au mâncărurile fără ulei, veți întreba! Ei bine, gustul nu stă doar în ulei.

„În Franța, pacienții obezi sunt obligați să asiste la o lecție de gătit în care nu se folosește ulei, tocmai pentru a vedea/simți că gustul nu depinde de el”.

Există mici secrete care ne pot ajuta să obținem mâncăruri delicioase și fără ulei, spune dr. Bilic.

„Cu sos de roșii, condimente și ierburi aromate se obțin preparate mai gustoase”.

Usturoiul, ceapa, dafinul, cimbru, piperul, muștarul, sucul de lămâie, oțetul, borșul de tărâțe – toate aceste ingrediente dau un gust aparte mâncărurilor. Și lista poate continua.

Legumele și carnea pot fi sotate/înăbușite în suc propriu, sau cu puțină apă. Sau puteți folosi metoda gătitului la aburi, urmând a asezona preparatele direct în farfurie cu condimentele preferate. O altă metodă de gătit fără ulei este coacerea în cuptor.

La salate puteți opta pentru un dressing din zeamă de lămâie sau oțet și mirodenii. Sau puteți face un sos din avocado sau caju.

Dacă vreți să faceți ceva dulce în casă, înlocuiți uleiul la gătit cu banane pasate, piure sau sos de mere coapte sau fierte, avocado pasat, gel din semințe de in sau chia, tofu pasat, unt de arahide, etc.

Rețete fără ulei

Pe site-ul nostru puteți găsi numeroase rețete fără ulei, de la salate și mâncăruri preparate, până la maioneză, sosuri, pâine, lipii și dulciuri făcute în casă.

Intrați AICI pentru a răsfoi rețetele. 

Nu renunțați complet la grăsimi!

Nu renunțați la toate tipurile de grăsime! Grăsimile au un rol crucial pentru buna funcționare a creierului, bilei, hormonilor și altor sisteme din corp.

Pe durata curei fără ulei este indicat să includeți în meniuri alimente care conțin grăsimi în mod natural, precum nuci, semințe, avocado, nucă de cocos. În afara posturilor puteți consuma ouă, brânzeturi ți lactate.

Încercați o lună fără ulei și veți slăbi garantat

„Economia pe care o faceți în bugetul caloric e uriașă dacă eliminați uleiul de gătit”, spune dr. Bilic.

Nu doar silueta va avea de câștigat, ci și sănătatea noastră generală. Țineți cont de faptul că uleiul conține mult Omega-6, care favorizează apariția inflamației în corp.

Nu mai vorbim de grăsimile trans care sunt extrem de periculoase.

„Vă provoc la o încercare: renunțați o lună la sticla de ulei de gătit și descoperiți ce gust are mâncarea fără el. Lăsați doar 1-2 linguri/zi de ulei crud, pus peste salate. Veți slăbi, vă promit!”

Surse articol:

1.Mamaplus.md, Mihaela Bilic: Renunțați o lună la sticla de ulei de gătit! Veți slăbi, vă promit!” https://mamaplus.md/alimentatie/mihaela-bilic-renuntati-o-luna-la-sticla-de-ulei-de-gatit-veti-slabi-va-promit
2. Shaylaquinn, Why I eat a predominantly oil free diet: https://shaylaquinn.com/nourish/oil-free/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.