Evitați produsele care conțin ULEI de PALMIER – acesta poate provoca boli CARDIOVASCULARE și CANCER
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) avertizează că uleiul de palmier conține substanțe cu potențial cancerigen.
Uleiul de palmier este unul din cele mai ieftine uleiuri din lume, obținute din fructul palmierilor care cresc în Africa.
Puțini dintre noi știu că acest ingredient este prezent în aproape toate produsele pe care le folosim zilnic, fie alimentare, fie pentru îngrijirea corporală.
Esterii acizilor grași de glicidil sunt contaminanți importanți ai uleiurilor comestibile prelucrate, utilizați în produsele alimentare, precum uleiul de palmier. Aceștia se formează în timpul prelucrării alimentelor, sau atunci când uleiul de palmier este rafinat la temperaturi care depășesc 200 de grade Celsius.
Glicidolul este catalogat ca fiind probabil cancerigen pentru oameni. Studiile științifice au arătat că acesta ajunge aproape integral în tractul digestiv uman. Helle Knutsen, președintele comisiei de experți EFSA privind contaminanții din lanțul alimentar a declarat că există suficiente dovezi care indică faptul că acest contaminant are un potențial cancerigen.
O echipă de cercetători din Spania susține că un compus regăsit în uleiul de palmier (acid palmitic) crește capacitatea de răspândire a celulelor canceroase și accelerează metastazele. Studiul lor a fost realizat pe șoareci, iar rezultatele necesită o confirmare în studiile umane.
Cantitatea mare de grăsimi saturate din uleiul de palmier poate periclita sănătatea sistemului cardiovascular. O recenzie realizată de britanici în anul 1997 pe 147 de studii umane a arătat că acidul palmitic crește nivelurile colesterolului total.
Prezența uleiului de palmier în produsele procesate reprezintă o problemă foarte importantă pentru societatea actuală, afectată de boli cardiovasculare, obezitate, diabet și cancer.
Procesele de rafinare distrug o mare parte din nutrienții regăsiți în mod natural în uleiul de palmier, făcându-l mai totodată greu de digerat.
Un studiu realizat de trei biochimiști nigerieni, apărut în anul 1999 în Plant Foods for Human Nutrition, a arătat că uleiul de palmier într-o stare oxidată poate afecta funcții biochimice și fiziologice ale corpului uman, cauzând organo-toxicitate la nivelul inimii, rinichilor, ficatului, plămânilor și sistemului reproductiv.
________________________________________________________________________________________________
Uleiul de palmier – prezent în foarte multe produse
Potrivit unui raport realizat de Center for Science in the Public Interest, uleiul de palmier este pe locul doi după uleiul de soia în topul uleiurilor alimentare folosite în lume.
Un alt raport, întocmit de World Wildlife Fund, susține că uleiul de palmier este inclus în dulciuri, în produsele cosmetice, în pastele de dinți, în șampoane și săpuniri. Produsele de patiserie, biscuiții, batoanele de ciocolată, untul de arahide, margarina, pateurile, produsele semi-preparate conțin ulei de palmier.
Din păcate, consumatorii nu cunosc toate denumirile sub care acesta apare pe eticheta unui produs, precum sau „alcool palmitil” sau „ulei vegetal” (fără altă specificare cu privire la tipul de ulei folosit).
O altă problemă legată de utilizarea excesivă a uleiului de palmier este defrișarea masivă a pădurilor tropicale (mai ales în Asia) pentru realizarea de plantații de palmieri.
Surse articol:
1. http://www.usatoday.com/story/news/nation-now/2017/01/12/which-products-contain-palm-oil-nutella-cancer-causing-concerns/96483558/
2. http://lege5.ro/Gratuit/gqydinrzge/recomandarea-nr-661-2014-privind-monitorizarea-prezentei-a-2-si-3-monocloropropan-1-2-diol-2-si-3-mcpd-a-esterilor-acizilor-grasi-de-2-si-3-mcpd-si-a-esterilor-acizilor-grasi-de-glicidil-in-produsele
3. http://www.livestrong.com/article/198975-what-are-the-dangers-of-palm-oil/
4. https://www.worldwidecancerresearch.org/blog-post/new-research-links-major-component-of-palm-oil-to-cancer-spread/