Știți care este cel mai sănătos aliment pentru creier?

Poate știți deja care este cel mai dăunător aliment pentru creier. Mulți specialiști spun că acesta este zahărul. Care o fi însă cea mai bună sursă de hrană pentru creier?

Răspunsul este simplu: orice conține Omega-3. Însă pe primul loc în topul alimentelor bogate în Omega-3 se află somonul.

Cel mai sanatos aliment pentru creier

Cel mai sanatos aliment pentru creier: Rawpixel.com

Creierul este făcut din grăsimi

De ce sunt importanți acești acizi grași esențiali pentru creier? Deoarece creierul este cel mai gras organ al corpului.

60% din compoziția acestuia este constituită din grăsimi. Din acestea, 20% sunt acizi docosahexaenoici. Aceștia sunt un tip de Omega-3 care asigură structura și funcția optimă a creierului.

Omega-3 – grăsimi esențiale pentru funcția și protecția creierului 

DHA funcționează ca o membrană celulară pentru neuroni. A fost asemănat cu o haină groasă de iarnă care acoperă celulele creierului.

Aceste grăsimi protejează neuronii de leziuni, reduc inflamația din creier și ajută la producția de neurotransmițători.

Nivelul de DHA scade odată cu înaintarea în vârstă. Acest deficit duce apariția declinului cognitiv: probleme de memorie, tulburări cognitive și de dispoziție, deficit de atenție, Alzheimer. DHA sunt importanți mai ales pentru copii și vârstnici.

Somonul – cea mai bună sursă de hrană pentru creier

Omega-3 se găsește în produsele marine, în nuci și unele semințe. Somonul sălbatic de captură este însă cea mai bogată sursă de Omega-3.

Acesta conține atât acid docosahexaenoic (DHA), cât și acid eicosapentaenoic (EPA). Acidul eicosapentaenoic are efect antiinflamator. Acesta scade inflamația

Consumul de somon susține diferite funcții cognitive:

  • memoria
  • concentrarea
  • atenția
  • gândirea
  • capacitatea de rezolvare a problemelor
  • capacitatea de învățare

Previne inclusiv tulburările de dispoziție și inflamația cerebrală. Studiile au arătat că peștele gras are efecte anti-depresive.

Mai mult decât atât, acest pește gras poate corecta insulinorezistența – una din cauzele ascunse ale bolilor neurologice precum demenței.

Somonul este bogat în grăsimi, proteine și vitamine

Somonul mai are un avantaj. Este slab în carbohidrați și conține multe proteine, vitamine și minerale. Are 9 aminoacizi esențiali.

O porție de somon (100 g) acoperă 41% din doza zilnică recomandată de proteine și minim 20% din dozele zilnice recomandate de vitaminele seleniu, vitaminele B3, B5, B6, B12, D și E.

Acesta poate fi gătit în tigaie sau la cuptor cu ulei de măsline, suc de lămâie și mirodenii. Poate fi servit cu o salată de legume sau verdețuri.

Două porții de somon pe săptămână asigura buna funcționare a celulelor creierului și o protecție suplimentară împotriva bolilor neurologice.

Consumatorii de pește gras au rate mai mici de depresie și Alzheimer

Peștele gras în general – a fost asociat cu reducerea riscului de Alzheimer. Somonul, macroul și sardinele stimulează fluxul sangvin și memoria.

Omega-3 crește circulația sangvină în regiunile creierului răspunzătoare cu memoria și învățarea. Persoanele care consumă mult pește gras au abilități în ceea ce privește dobândirea de informații noi și un nivel mai mare de înțelegere a acestora.

Dietele bogate în pește au fost asociate cu o sănătate mentală și emoțională mai bună, cu riscuri mai mici de tulburări de memorie, depresie și Alzheimer.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole pe această temă:

Alzheimer. Cum poate fi prevenită „boala uitării”. Profesorul Ciurea: Toată lupta se dă în creier
Ceaiul care pune creierul în funcțiune – neurochirurgul Vlad Ciurea
Nucile și fructele de pădure îmbunătățesc funcția creierului și întârzia îmbătrânirea acestuia
Ouăle – multivitaminele naturii și hrană pentru creier

Surse articol:

1. Dr. Eric Berg, The #1 best food for your brain: https://www.youtube.com/watch?v=lqbRlKiFYhc&ab_channel=Dr.EricBergDC
2. Global Salmon Initiative, Nutrition: https://globalsalmoninitiative.org/en/about-salmon-farming/nutrition/
3. Hannah Newman, Why is salmon good for your brain? Science Line: https://scienceline.org/2014/03/why-is-salmon-good-for-your-brain
4. Mimi Research: https://mimresearch.com/salmon-protect-brain/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]