Opriți consumul acestor alimente care vă inflamează organismul – cu ce să le înlocuiți

Studiile realizate în ultimul deceniu arată că majoritatea bolilor au la bază o inflamație cronică.

Inflamația cronică sistemică este dăunătoare pentru că alterează puternic țesuturile și organele, precum și fiziologia normală a celulelor.

Opriti consumul acestor alimente care va inflameaza organismul

Opriti consumul acestor alimente care va inflameaza organismul: Macrovector/Tohamina/Valadzionak-volha

Acest tip de inflamație crește riscul de diferite boli – fizice și mentale, la toate categoriile de vârstă.

Din păcate, multe din produsele alimentare comercializate astăzi au un efect pro-inflamator.

Ce este inflamația cronică?

Inflamația este un răspuns natural al organismul la un factor vătămător – precum o leziune fizică, o lovitură sau un atac patogenic.

Organismul crește fluxul de sânge în locul vătămat pentru a ajuta la vindecarea țesuturilor. Ea este, așadar, critică pentru supraviețuire.

Oamenii de știință definesc inflamația ca un proces evolutiv caracterizat prin activarea celulelor imunitare și non-imunitare cu scopul protejării gazdei împotriva bacteriilor, virusurilor, toxinelor și infecțiilor prin eliminarea patogenilor și susținerea procesului de reparare și recuperare tisulară.

Există două tipuri de inflamații. Una este acută, care este de scurtă durată, iar cealaltă este cronică, denumită și inflamație „de grad scăzut”.

Inflamația cronică persistă mult timp și de aceea este dăunătoare. Studiile recente au arătat că inflamația cronică sistemică reprezintă cauza principală de dizabilitate și mortalitate în lume.

Peste 50% din decese sunt datorate inflamației cronice 

Cercetările realizate în ultimele două decenii au făcut o descoperire foarte importantă, anume că sistemul imunitar și procesele inflamatorii sunt implicate nu doar în câteva afecțiuni, ci în numeroase boli fizice și mentale care domină în populația actuală.

Inflamația cronică sistemică a fost recunoscută ca fiind cea mai importantă cauză de deces la nivel mondial.

Peste 50% din decese sunt atribuite bolilor asociate cu inflamația, precum ischemia cardiacă, accidentul vascular cerebral, cancerul, diabetul zaharat, bolile renale cronice, steatoza hepatică non-alcoolică, bolile autoimune sau neurodegenerative.

Îngrijorarea cea mai mare este că acest tip de inflamație este promovat de diverși factori biologici, psihologici și de mediu.

Dieta nesănătoasă, activitatea fizică redusă, expunerea la toxinele din mediu și poluanții industriali sunt factori declanșatori.

Vestea bună este acești factori sunt modificabili. Inflamația cronică poate fi prevenită, redusă sau rezolvată prin schimbarea stilului de viață.

Alimente pro-inflamatorii

Farmacistul naturopat Adrian Ienin spune că în zilele noastre predomină o alimentație de tip „pro-inflamator”, adică o dietă care promovează practic inflamația de grad scăzut.

Sunt anumite alimente care au efectul acesta pro-inflamator și aici intră uleiul de floarea-soarelui, prăjelile de orice tip, toată mâncarea fast-food, glutenul care are efect pro-inflamator și lactatele, mai ales acestea care provin din fermele de creștere intensivă”.

Produsele care induc inflamații în corp sunt cele ultra-procesate, aditivate și rafinate.

Cele mai nocive sunt grăsimile trans, care se găsesc în uleiurile vegetale din semințe. Acestea conțin mult Omega-6, care este pro-inflamator.

Pe primul loc în topul grăsimilor nesănătoase este grăsimea de palmier. Uleiul de palmier este un puternic cancerigen.

Cerealele au suferit modificări care fac ca proteinele din ele să provoace inflamații, intoleranțe și alergii.

Lactatele de vacă, la rândul lor, sunt un agent pro-inflamator.

Acestea ar trebui să fie eliminate sau transformate în alimente benefice”.

Alternative sănătoase – alimente cu efect antiinflamator

Cu siguranță majoritatea dintre noi consumăm în mod regulat produse care se regăsesc în lista de mai sus. Nu trebuie să ne speriem la gândul că va trebui să reunțăm complet la consumul lor.

Adrian Ienin recomandă înlocuirea lor cu alternative sănătoase. De pildă, uleiurile vegetale din semințe pot fi înlocuite cu ulei de măsline, ulei de in sau ulei din cânepă. Acestea conțin Omega-3 – grăsimi care combat inflamația.

În ceea ce privește lactatele, sfatul farmacistului este să le consumăm mai rar. Cele mai bune alegeri sunt produsele fermentate. Acestea trebuie să provină dintr-o sursă naturală.

Avem de asemenea alternative în sfera vegetală. Laptele de susan de exemplu este foarte bogat în calciu.

În ultimii ani au apărut numeroase lactate „vegane”, făcute din nuci, semințe sau leguminoase. Acestea pot fi făcute ușor în casă. Cele din comerț au aditivi nesănătoși.

Suplimente cu efecte antiinflamator

Există și unele suplimente care pot ajuta la scăderea inflamației sistemice.

Cel mai bun este turmericul sau curcumina (extractul de turmeric).

Omega-3 și uleiul de pește sunt de asemenea antiinflamatorii.

Vitamina D contribuie la atenuarea inflamației cronice.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Varza – antiinflamatorul omului sărac
Cum să folosim turmericul ca antiinflamator
Magneziul – un antiinflamator mai puțin cunoscut
Bicarbonatul de sodiu – un antiinflamator ieftin, util în bolile autoimune (studiu)
Măceșele au un efect antiinflamator de 3 ori mai mare decât Paracetamolul 

Surse articol:

1. Minuneanaturii.ro: https://www.instagram.com/p/CyOZKTmIyHz/
2. Furman D, Campisi J, Verdin E, Carrera-Bastos P, Targ S, Franceschi C, Ferrucci L, Gilroy DW, Fasano A, Miller GW, Miller AH, Mantovani A, Weyand CM, Barzilai N, Goronzy JJ, Rando TA, Effros RB, Lucia A, Kleinstreuer N, Slavich GM. Chronic inflammation in the etiology of disease across the life span. Nat Med. 2019 Dec;25(12):1822-1832. doi: 10.1038/s41591-019-0675-0. Epub 2019 Dec 5. PMID: 31806905; PMCID: PMC7147972.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.