Medic gastroenterolog: Mai bine gătiți cu untură decât cu ulei vegetal. Slănina cu ceapă și țuică nu sunt dăunătoare

Puțini sunt medicii și nutriționiștii care mai susțin astăzi consumul de slănină, untură și alte preparate tradiționale similare.

Cei mai mulți militează pentru reducerea consumului de grăsimi animale.

Mai bine gatiti cu untura decat cu ulei

Mai bine gatiti cu untura decat cu ulei: CentrulMedicalDiasan

Untura este mai sănătoasă decât uleiurile vegetale procesate

Dr. Mihaela Bilic consideră că nicio prăjeală nu e mai gustoasă și mai bună decât cea făcută cu untură.

Nutriționistul merge și mai departe, afirmând că acest mic răsfăț ocazional nu ne sabotează nici silueta!

Ba chiar îi îndeamnă pe români să se întoarcă la înțelepciunea tradițională și să aleagă untura în locul uleiurilor procesate.

Folosiți untura la prăjit!

Un alt medic care pledează pentru consumul de untură și slănină este dr. Adrian Cătinean. Acesta este specializat în gastroenterologie, nutriție și dietetică.

Dr. Cătinean este de aceeași părere ca și dr. Bilic în ceea ce privește utilizarea grăsimilor animale la gătit.

Mai bine gătim cu unsoare decât cu ulei Omega-6, pentru că bariera intestinală este mai puternică și efectele adverse asupra ficatului sunt mai puține”.

Spre deosebire de uleiurile vegetale, untura are un punct de ardere mai înalt, chiar mai înalt decât cel al uleiului de măsline.

Cu cât o grăsimea are un grad de ardere de mai mare, cu cât mai mic va fi riscul de formare a grăsimilor trans care sunt toxice pentru organism.

Despre uleiul de măsline – care este considerat cea mai sănătoasă grăsime, dr. Cătinean spune că trebuie consumat crud. Acizii grași Omega-3 din el sunt buni atâta timp cât nu sunt „prăjiți”.

Când îl punem în tigaie să gătim, dacă depășim 165 de grade, sub acțiunea căldurii se creează niște duble legături și uleiul de măsline devine un ulei trans”.

Cu alte cuvinte, uleiul de măsline se transformă dintr-un ulei sănătos într-un produs cu potențial toxic.

Uleiurile din semințe (floarea-soarelui, rapiță, porumb) sunt bogate în Omega-6 – grăsimi care au un caracter pro-inflamator dacă din dietă lipsește Omega-3.

Untura are un punct de ardere mai mare

Uleiurile vegetale rafinate nu sunt mai sănătoase decât untura pe care o foloseau bunicii noștri la gătit.

Untura nu are niciun fel de risc când vine vorba despre supraîncălzire, pentru că blochează intrarea aerului și oxidarea, implicit, stricarea cărnii. Deci, avem în untură un prieten și la gust, și la sănătate”. 

În accepțiunea medicului, nu grăsimea animală este cea care favorizează apariția bolilor cardiovasculare, ci abuzul de grăsimi în general, de alcool și tutun.

Românul știe de ce e bine să mănânci slănină cu ceapă și țuică 

Untura cu ceapa

Untura cu ceapa

Dr. Cătinean afirmă că românii făceau bine atunci când mâncau slănină cu ceapă și mai consumau și un păhărel de țuică. Slănina era răul cel mai mic, în comparație cu alcoolul.

Slana ne protejează împotriva efectelor dăunătoare ale alcoolului”.

Slănina protejează ficatul de daunele alcoolului

Un studiu pe animale a arătat că grăsimea animală are un efect protector împotriva afectării ficatului de alcool, comparativ cu uleiurile vegetale. Animalele au fost împărțite în 2 grupuri.

Un grup a fost hrănit cu grăsimi polinesaturate (ulei de porumb), iar celelalt cu grăsimi saturate (grăsime de vacă).

Ambele au fost expuse la consumul de alcool. Rezultatele au fost surprinzătoare. Grăsimile saturate au fost asociate cu un risc mai mic de inflamații și hepatită alcoolică.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Untura – leac din bătrâni pentru afecțiuni respiratorii, varice, hemoroizi și probleme ginecologice 
Untura de porc și slănina – leacuri pentru dureri
Slănina este bună pentru tiroidă – dr. Iren Alexoi
Untul și untura au mai puține grăsimi și calorii decât uleiul! – dr. Mihaela Bilic

Surse articol:

1. Mihaela Bilic: https://www.facebook.com/mihaela.bilic/posts/ce-i-pr%C4%83jit-e-delicios-%C8%99i-poate-fi-%C8%99i-s%C4%83n%C4%83tosdac%C4%83-n-am-fi-ipocri%C8%9Bi-am-recunoa%C8%99te/1487304041325228/?locale=ro_RO
2. DC Medical, Dr. Mihaela Bilic, Untura de porc: avem în ea un prieten și la gust și la sănătate: https://www.dcmedical.ro/untura-de-porc-dr-mihaela-bilic-avem-in-ea-un-prieten-si-la-gust-si-la-sanatate_626620.html
3. Alice Draghici, Știri pe Surse: https://www.stiripesurse.ro/doctorul-de-mate-recomanda-dieta-neaosa-romaneasca-explica-cat-de-benefic-este-consumul-de-slana-ceapa-si-un-pahar-de-palinca_3226883.html

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.