Untul și untura au mai puține grăsimi și calorii decât uleiul! – dr. Mihaela Bilic

Dr. Mihaela Bilic este unul din cei mai controversați nutriționiști. Recomandările ei au stârnit întotdeauna comentarii negative, deoarece contravin „regulilor” clasice de nutriție.

Este o mare susținătoare a produselor și mâncărurilor tradiționale.

Untul are mai putine calorii decat uleiul

Untul are mai putine calorii decat uleiul

Vorbește despre banala ciorbă, care este cel mai bun mijloc de detoxifiere și slăbire.

Este de părere că adulții nu mai au nevoie de trei mese și două gustări, precum copiii.

Nu interzice aproape nimic, atâta timp cât există moderație și cumpătare.

Untul și untura sunt mai bune decât uleiurile

La capitolul grăsimi, merge din nou pe aspectul tradițional.

Spre deosebire de alți dieteticieni, este de părere că cea mai bună sursă de grăsime nu este uleiul, ci untura și untul.

Toți se tem să mănânce unt și untură pentru că îngrașă. Puțini știu însă că, în realitate, uleiul are mai multe grăsimi și calorii.

Citește șiGrăsimile “bune” sunt esențiale pentru greutatea corporală, inimă, creier și oase (surse alimentare)

Ca să vă dați seama cât de mult îngrașă uleiul, faceți un calcul: o lingură de ulei are 100 de calorii!

Și cum nicio mâncare nu are gust fără ulei, cei mai mulți dintre noi îl folosim în cantități mari, inclusiv la salate.

Dacă pui o lingură de ulei într-o salată, nu ți se va părea îndeajuns.

Există însă un mod ingenios de a prepara o salată gustoasă fără mult ulei.

Cum să faci o salată cu puțin ulei

Dr. Bilic are rețeta perfectă:

Luați un borcan cu filet. Puneți 1 lingură de ulei, 2 linguri de oțet balsamic și puțină apă.

Puneți capacul și agitați borcanul. Se va crea o emulsie care se va distribui mult mai bine în salată.

Dacă pui doar ulei simplu, acesta va rămâne pe câteva frunze sau legume și va da impresia de insuficient.

Cum să faci o maioneză cu puțin ulei

Ce ne facem când vrem să preparăm o salată cu maioneză? La o maioneză clasică din 2-3 ouă în mod normal se folosește aproape jumătate de sticlă de ulei.

Dacă 100 de ml de ulei au 1000 de calorii, imaginați-vă câte calorii are o maioneză tradițională!

Și aici dr. Mihaela Bilic vine cu o strategie ingenioasă. De pildă, în salata de vinete, ea pune un gălbenuș crud și doar 5 linguri de ulei (500 de calorii).

Le freacă bine cu o lingură de lemn și maioneza se formează instant în bol.

„Uleiul este cea mai concentrată substanță alimentară”

În 100 ml de ulei se găsesc 1000 de calorii, iar 100 grame de unt doar 700 de calorii.

Untul nu este folosit de regulă în cantități mari. La temperatura camerei, se întinde pe pâine într-un strat subțire.

Citește șiCum se face untul de casă – natural, curat, sănătos

„Untura este cea mai stabilă grăsime pentru prăjit”

Untura trebuie reabilitată în nutriție, spune dr. Bilic.

Este foarte bună pentru prăjit. În plus, dă preparatelor un gust mult mai bun.

Dacă vrem să folosim ulei la prăjit, putem alege orice tip, cu condiția să fie proaspăt. Nu refolosiți uleiul pe care l-ați mai folosit la prăjit deoarece este toxic.

Cum se prăjesc corect cartofii pentru a nu absorbi mult ulei

În privința cartofilor prăjiți – la care nimeni nu poate renunța – prăjirea trebuie făcută corect.

Cartoful trebuie gătit în așa fel încât să nu absoarbă tot uleiul folosit.

Cartofii tăiați se scufundă în baie de ulei când aceasta este încinsă. Acest lucru duce la formarea unei crustei rapide, care împiedică pătrunderea uleiului în interiorul cartofului.

Crusta acționează ca un scut împotriva îmbibării cu ulei. În interior, cartoful rămâne fraged.

Dacă uleiul este cald și nu fierbinte, cartofii îl vor absorbi ca un burete.

Așadar, baia de ulei trebuie să fie fierbinte, iar cartofii nu trebuie lăsați prea mult.

Citește și – Grăsimile bune la care nu trebuie să renunțăm!

Uleiul trebuie pulverizat, nu turnat în mâncăruri

Chiar și în cazul cartofilor făcuți la cuptor, dacă îi dăm cu mult ulei, când se vor coace vor absorbi tot uleiul. În mod sigur vor avea multe calorii.

Pentru a evita turnarea unei cantități mari de ulei (cu sticla sau cu lingura), dr. Bilic recomandă folosirea unei sticle tip spray sau a unei pompițe.

Este suficient să îi stropim puțin ca să le dăm gust.

Sursă articol: Marius Țucă Show – Dr. Mihaela Bilic: https://www.youtube.com/watch?v=8GRNdJYGHiA&ab_channel=MediafaxRo

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.