Grăsimile bune la care nu trebuie să renunțăm!
Fără îndoială, grăsimile sunt cele care fac mâncărurile mai plăcute la gust și mai satisfăcătoare. De aceea este greu să le eliminăm complet din dietă.
Vestea bună este că nu trebuie să facem acest lucru. Deși au o reputație proastă, nu toate grăsimile sunt la fel.

Grasimile bune la care nu trebuie sa renuntam: Racool studo-freepik.com
Grăsimile au roluri importante în organism:
- ajută la formarea hormonilor
- ajută la asimilarea vitaminelor liposolubile (A, D, K)
- protejează organele interne
Iată doar câteva motive pentru care nu trebuie să excludem complet grăsimile din alimentație.
Este important însă să diferențiem între ele și să le alegem pe cele sănătoase.
Citește și – De ce avem nevoie de grăsimi în dieta noastră – ce rol au în corp, ce trebuie să alegem, ce să evităm
Care sunt grăsimile dăunătoare?
Există grăsimi dăunătoare, pe care se cade să le consumăm mai rar, și grăsimi benefice, care sunt esențiale pentru sănătatea noastră.
Grăsimile nocive sunt grăsimile saturate pe care le mâncăm în cantități mari.
Acestea se găsesc în produsele animale, precum carnea de porc și altă carne grasă, ouăle și lactatele integrale.
Studiile au arătat că ele pot duce la formarea plăcilor de aterom, crescând riscul de ateroscleroză și alte boli cardiovasculare, dacă sunt servite în exces.
Citește și – Cum să reduci consumul de grăsimi saturate în 14 pași
Alte grăsimi dăunătoare sunt grăsimile hidrogenate, care se găsesc în margarină sau alte uleiuri vegetale solidificate.
Grăsimile trans, susține nutriționistul Iren Alexoi, sunt cele mai periculoase. Acestea sunt uleiuri vegetale intens procesate sau prăjite, utilizate în gogoși și alte produse de patiserie sau produse alimentare din magazine.
„Sunt extrem de toxice” – avertizează nutriționistul.
Dietele bogate în grăsimi nocive sunt asociate cu obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare și alte boli cronice.
Care sunt grăsimile sănătoase
Uleiul de măsline este probabil cel mai cunoscut tip de grăsime sănătoasă.
Conține grăsimi mononesaturate, benefice pentru artere și inimă. Acestea au efecte antiinflamatorii, antidiabetice și cardioprotectoare.
Dr. Alexoi atrage atenția că uleiul de măsline trebuie consumat în doze mici.
Undeva la 25-30 ml pe zi, echivalentul a 1-2 linguri, este o cantitate suficientă pentru cei care nu vor să se îngrașe.
Iată un motiv în plus să alegeți un ulei de măsline mai scump, care să asigure calitate.

Grasimi bune: Stockking-freepik.com
Sticla trebuie să fie închisă la culoare. Cel din turte de sâmburi de măsline nu este recomandat.
Uleiul extra-virgin, obținut prin presare la rece, trebuie folosit doar în salate.
O lingură de ulei de măsline crud, consumat dimineața poate rezolva problema constipației.
Uleiul virgin are o aciditate mai mare și poate fi utilizat la gătit.
În ceea ce privește grăsimile solide, untul este o alegere foarte sănătoasă.
Chiar dacă are 80% grăsime, este o sursă bună de vitamina A și D, calciu și seleniu. Nu sunt indicate sortimentele degresate.
Untul poate fi utilizat și la gătit, dar nu trebuie încălzit mult.
O doză decentă de unt înseamnă 10-20 de grame pe zi.
Untul ghee, care nu mai are apă, este foarte bun pentru sănătate.
Uleiul sau untul de cocos este o altă alegere inspirată. Nutriționistul Iren Alexoi îl recomandă la prăjit, deoarece are un punct de fumegare ridicat.
Pentru sportivi este energizant, pentru cei cu surplus de greutate ajută la slăbit.
Uleiul de cocos protejează împotriva afecțiunilor hepatice și a diabetului. Are efecte digestive.
Citește și – Nuca de cocos conține grăsimi cu proprietăți anti-colesterol, antibacteriene și antivirale
Se recomandă uleiul de cocos extra virgin.
Un produs gras bun rămâne sănătos atâta timp cât suntem atenți la cantitate.
O grăsime de calitate va fi întotdeauna mai scumpă. Dar fiindcă nu trebuie să o consumăm în cantități mari, merită investiția.
Sursă articol: Tableta de Sănătate, O veste bună: există și grăsimi sănătoase, TVR Timișoara: https://www.youtube.com/watch?v=kUEsWWXcr9g