Brânzeturile – câte calorii au, care este porția corectă și care sunt cele mai bune sortimente pentru cura de slăbire
Brânzeturile sunt o delicatesă pe masa noastră atunci când vin sărbătorile sau când avem un eveniment special în familie.
Dacă țineți cură de slăbire sau monitorizați aportul zilnic de calorii, trebuie să știți care sunt cele mai bune alegeri la acest capitol.
Nu toate brânzeturile au aceeași densitate energetică. Unele conțin puține calorii, altele sunt adevărate bombe calorice.
Cuprins
Care este porția corectă de brânză
Consumul de mâncare a crescut foarte mult, direct proporțional cu abundența de produse alimentare din magazine.
Datele statistice sugerează că populația actuală mănâncă de circa 5 ori mai mult decât este normal. Nu trebuie să ne mire rata crescută de obezitate pe plan mondial.
Fiecare categorie de alimente are o indicație specială în ceea ce privește cantitatea permisă. O metodă simplă de a ajunge la porția corectă pentru fiecare tip de aliment este măsurarea cu palma.
Când vorbim despre brânză, porția corectă este cât 2 degete. Cu alte cuvinte, brânzeturile trebuie tăiate fâșii de o grosime și lățime egală cu 2 degete.
Da, brânza trebuie mâncată cu bucățica, iar nu cu suta de grame. Este un aliment cu o densitate calorică foarte mare care îngrașă dacă o servim în exces.
Câte calorii au diferite tipuri de brânză
Principalele tipuri de brânză disponibile în magazine și în piețe sunt: brânza de vaci, urda, telemeaua, cașul, cașcavalul, parmezanul și alte tipuri de brânză tare.
Toate sunt gustoase, toate ne plac. Din păcate, nu toate au aceeași încărcătură de grăsimi și calorii.
Clasamentul brânzeturilor în funcție de numărul de calorii
Brânza de vaci, urda, ricotta și perluțele de brânză cu smântână
Pe primul loc în topul brânzeturilor care sunt „prietenoase” cu silueta se află brânza de vaci. Unii o numesc „brânză cottage”, ca la amercani. Pe aceeași poziție putem așeza perluțele de brânză cu smântână și urda.
Nutriționistul Mihaela Bilic spune că această categorie de brânză are sub 10% grăsime. 100 de grame de brânză de vaci are în jur de 70-110 de calorii. Însă depinde de procentul de grăsime. Dacă țineți cură de slăbire, optați pentru variantele degresate.
Ricotta are circa 130 de calorii per suta de grame, iar urda undeva la 140 de calorii per suta de grame.
„Formele acestea se pot mânca în proporție de 200 de grame, fără stres”. Ele nu pot fi considerate brânzeturi adevărate, ci mai mult produse lactate.
Brânza de capră
Produsele lactate și brânzeturile din capră sunt considerate mai sănătoase decât lactatele de vacă. Însă nu sunt mai sărace în calorii.
100 de grame de brânză de capră au în jur de 200-400 de calorii. Optați pentru un sortiment mai slab. Porția corectă este de 50 de grame.
Brânzeturi grase, cu multe calorii
A doua parte a clasamentului este constituită din artileria grea de brânzeturi.
La telemea, cașcaval și brânza de burduf, fiecare gram de grăsime conține 9 calorii. Dacă facem un calcul, vom concluziona singuri că nu ne permitem să mâncăm mai mult de două degete.
100 de grame de telemea au în jur de 250-300 de calorii.
100 de grame de brânză feta au în jur de 263 de calorii.
100 de grame de telemea au circa 270 de calorii.
100 de grame de mozzarella au 280 de calorii.
100 de grame de brânză de burduf au în jur de 280-350 de kilocalorii.
100 de grame de brânză Camembert au circa 299,5 de kilocalorii.
100 de grame de brânză Halloumi au în jur de 321 de calorii.
100 de grame de brânză Cheddar au în jur de 402 calorii.
100 de grame de parmezan au 430 de calorii.
100 de grame de mascarpone au aproximativ 440 de calorii.
Concluzii
Brânzeturile sunt delicioase și fac desăvârșite platourile de antreuri. În plus, conțin nutrienți benefici pentru sănătate. Dacă țineți cură de slăbire, nu trebuie să le excludeți complet din meniu.
Optați pentru sortimentele slabe și nu foarte sărate. Consumați-le în doza corectă și nu vor fi probleme. O felie de brânză are circa 20 de grame.
La cașcaval, porția corectă este un sfert de rotiță.
La brânza de burduf, porția corectă este 80 de grame.
Evitați brânza topită și alte forme de brânză procesată. Brânzeturile pot fi asociate la masă cu verdețuri și legume. Evitați combinarea lor cu alte surse de proteine, precum carne sau ouă.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete dietetice cu brânză:
Fursecuri cu brânză de vaci fără zahăr și făină
Prăjitură cu brânză și vișine (diabet, keto, dieta fără gluten)
Prăjitură fragedă cu brânză și iaurt, fără făină
Cheesecake cu 120 kcal/porție, din 3 ingrediente (fără zahăr, făină, ulei)
Cheesecake keto fără zahăr și făină – pentru diabetici și nu numai
Surse articol:
1. Digi24, Cât mâncăm? Metoda cea mai ușoară de a măsura corect porțiile: https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/cat-mancam-metoda-cea-mai-usoara-de-a-masura-corect-portiile-864092
2. Ana Chivu, Playtech, Câtă brânză este recomandat să mănânci în noaptea de Revelion: https://playtech.ro/stiri/cata-branza-este-recomandat-sa-mananci-in-noaptea-de-revelion-mihaela-bilic-iti-spune-pe-care-sa-o-eviti-632925
3.Natur House, Brânzeturi care pot fi incluse în dieta de slăbire: https://natur-house.ro/branzeturi-care-pot-fi-incluse-dieta-de-slabire/