Slănina este bună pentru tiroidă – dr. Iren Alexoi

Slănina este unul din acele alimente cu iz specific românesc. Ne aduce aminte de Crăciun, de bunici, de sărbătorile petrecute la țară.

Pe cât de tradițională, pe atât de controvesată este astăzi slănina.

Slanina - benefica pentru glanda tiroida

Slanina – benefica pentru glanda tiroida

Slănina susține funcția glandei tiroide

Nutriționistul Iren Alexoi spune că slănina are beneficiile ei, însă trebuie să avem grijă cum o mâncăm.

Slănina are o cantitate benefică de seleniu. Acest mineral este extrem de important pentru o bună funcționare a glandei tiroidei.

Un alt compus valoros pe care ni-l oferă este vitamina E.

Slănina nu este nici de lepădat, dar nici de mâncat pe săturate!

Bombă calorică

În primul rând, este o bombă calorică. 100 de grame de slănină au 900 de kilocalorii.

Iar 100 de grame înseamnă 4 linguri.

Gândiți-vă cât de mult înseamnă acest lucru. O lingură de untură ar trebui să fie mai mult decât suficient.

Nu trebuie să uităm că produsele animale au multe grăsimi saturate.

Iar untura nu este deloc o excepție.

Această atenționare se adresează în special persoanelor care au deja probleme cu colesterolul.

Un aport prea mare de grăsimi saturate nu este benefic nici în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat sau boli de ficat.

Dr. Iren nu respinge complet ideea de a consuma untură.

Care este „doza” corectă de slănină

Dar o recomandă în cantități mici. 20 de grame de untură pe zi sunt doza corectă.

„Poate pe o felie de pâine am pune și noi un pic de untură proaspătă, mâncată cu un pic de ceapă”.

Nu doar cantitatea contează, ci și felul în care o mâncăm.

Cu ce mâncâm slănina?

Cei de la sate știau să o asocieze cu ceapă și un pahar de rachiu, pentru a ușura digestia.

Chiar și pâinea pe care întindem untura trebuie să fie de un anumit fel. Dr. Iren recomandă pâinea integrală, bogată în fibre.

Fibrele au un rol extrem de important, deoarece ele împiedică absorbția grăsimilor.

„Bunicii noștri mâncau slănină, dar atenție în ce condiții!

Porcul era crescut în curte. Pâinea era o pâine făcută în casă din grâul de pe câmp.

Lângă era o roșie și o ceapă crescută pe un pământ sănătos, pline de vitamine și minerale”.

La o masă cu untură trebuie să punem în mod obligatoriu legume.

De ce? Pentru că acestea vin cu un aport esențial de antioxidanți.

„Untura după metabolizare produce mulți radicali liberi. Antioxidanții contracarează efectele date de metabolizarea grăsimilor”.

Cele mai bune acompaniamente pentru untură sunt ceapa, usturoiul, ardeiul gras, roșiile.

Citește șiUntul și untura au mai puține grăsimi și calorii decât uleiul! – dr. Mihaela Bilic

Slănina se arde prin mișcare fizică

Cu toții nostalgiem vremuri, dar cu siguranță nu le mai putem compara cu cele de azi.

Dacă vrem să mâncăm slănină, untură și grăsimile pe care bunicii noștri le mâncau, trebuie să ne asigurăm că o facem în mod corect.

Cei de la sate mâncau slănină, dar ardeau acele calorii prin activitățile fizice pe care le desfășurau în aer liber.

Or, noi astăzi facem foarte puțină mișcare fizică. Suntem o societate de consum, sedentară și cu o rată crescută de obezitate și boli cardio-metabolice.

„Nu mai trebuie să mai comparăm alimentația bunicilor cu ceea ce se întâmplă în ziua de astăzi”.

Citește șiUntura de porc și slănina – leacuri pentru dureri

Sursă articol: Dr. Iren Alexoi, Despre slănină – preferata românului, Pro TV: https://www.youtube.com/watch?v=6ng5aH8iVqw&ab_channel=Dr.IrenAlexoi

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.