Cum trebuie gătite alimentele pentru a nu-și pierde valoarea nutritivă
Hrana este atât de valoroasă pentru menținerea sănătății, prevenirea și chiar tratarea unor afecțiuni, încât Hipocrate spunea că alimentele trebuie să ne fie medicament.
Din păcate, dieta omului de azi este mult sub nivelul nutritiv de bază, darămite o sursă de sănătate sau vindecare.

Cum trebuie gatite alimentele: Freepik.com
Factori care reduc valoarea nutrițională a alimentelor
Sunt foarte mulți factori care contribuie la scăderea valorii nutriționale a hranei din zilele noastre.
În primul rând, dacă ne referim la alimentele vegetale cultivate, solul este tratat intensiv cu chimicale, care omoară microorganismele benefice. Solul este așadar sărăcit de nutrienți, iar plantele nu mai au putere hrănitoare maximă.
În al doilea rând intervin toate mijloacele de hibridizare, fabricare, prelucrare, procesare, rafinare, modificare, care reduc valoarea nutritivă a alimentelor.
Alimentele pe care le cumpărăm nu mai sunt nici ecologice, nici biologice, nici integrale. Unele sunt chiar modificate genetic.
În al treilea rând, noi înșine modificăm alimentele prin procesare termică sau fizică. Gătitul îndelung scade semnificativ nutrienții din alimente. Cu cât mai mult gătim o mâncare la temperaturi mari, cu atât mai săracă va fi în nutrienți.
Aparatele pe care le folosim pentru a ne ușura munca în bucătărie alterează de asemenea compoziția alimentelor.
Prepararea termică și alterarea nutrienților
Singurul tip de hrană care alimentează cu adevărat organismul este hrana vie. Din această categorie fac parte alimentele vegetale, precum legumele, fructele, verdețurile, semințele.
Acestea ne oferă vitamine, minerale, fibre, antioxidanți și enzime. Însă pentru ca enzimele să rămână în aliment, nu trebuie să îl supunem la temperaturi mari.
Gătitul excesiv duce la pierderea mineralelor hidrosolubile.
Legumele și fructele conțin în mod special multă vitamina C. Fierberea în apă afectează în general vitaminele care sunt solubile în apă, precum vitamina C și vitaminele din grupul B, dar și concentrația de antioxidanți.
Prin fierberea la aburi are loc o pierdere mai mică a vitaminei C, a polifenolilor și a carotenoizilor.
Aceste alimente trebuie consumate crude sau înăbușite în suc propriu. Dacă le scoatem din starea lor coloidală (naturală), mineralele își pierd gradul de absorbție în corp.
Cea mai bună metodă de preparare a alimentelor
Dr. Max Gerson spune că cea mai bună metodă de preparare a legumelor este înăbușirea, fără apă, timp de 1 ½ ore. Pentru a preveni arderea vasului, trebuie să așezați o placă dedesubt.

Legume fierte la aburi: whologwhy
Cratițele, ibricele și tigăile în care gătim la aburi trebuie acoperite cu capac, pentru ca aburul să nu iasă afară. Capacele trebuie să pice perfect pe gura vasului.
Legumele gătite se pot păstra în frigider peste noapte. A doua pot fi reîncălzite cu puțină supă sau suc de roșii.
Hrana vie, naturală – ideală pentru organism
De preferat este ca peste 50% din hrana noastră zilnică să fie crudă, proaspătă, naturală. Tehnicile de procesare care au revoluționat industria alimentară nu lucrează în folosul nostru.
Din cauza produselor ultra-procesate cu care ne-am obișnuit papilele gustative, nu mai putem simți gustul autentic al alimentelor reale. Nu ne mai place să mâncăm un măr crud sau un morcov. Ne place în schimb tot ce este ambalat și plin cu tot felul de potențatori de gust.
Cu cât mai mult ne îndepărtăm de ceea ce este natural, cu atât mai mult vom deveni și noi alterați, modificați, bolnavi.
Un alt factor care duce la pierderea valorii nutriționale a alimentelor ține de aspectul duhovnicesc. Este vorba despre rugăciune. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi a făcut un experiment în care a demonstrat că rugăciunea făcută asupra alimentelor le crește puterea nutritivă și digestivă.
Nu ne mai rugăm la masă, mâncăm pe fugă, nu știm să mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile Sale. Nu mai vedem hrana ca pe un dar, pentru că nu îl mai luăm direct din pământ și din pomi, ci de pe rafturile unor magazine străine.
Revenind la hrana vie, mi-a plăcut o frază a doctorului Pavel Chirilă: „Oamenii duhovnicești au fost întotdeauna inspirați să mănânce mâncăruri simple, cu tratamente termice ușoare”.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Hrana vie prelungește viața și păstrează sănătatea
Medicina isihastă – energia vindecătoare din hrana vie
Cum să fie hrana omului – principiile alimentației sănătoase – dr. Pavel Chirilă
Surse articol:
1. Dr. Max Gerson, Instrucțiuni pentru alimentația generală preventivă, Cap. III, O Terapie Naturală Eficientă Pentru Tratarea Cancerului și a Altor Boli Grave, Editura For You, 2005, p. 39
2. Buratti S, Cappa C, Benedetti S, Giovanelli G. Influence of Cooking Conditions on Nutritional Properties and Sensory Characteristics Interpreted by E-Senses: Case-Study on Selected Vegetables. Foods. 2020 May 9;9(5):607. doi: 10.3390/foods9050607. PMID: 32397489; PMCID: PMC7278733.